CONFERINŢA FESAC 2012

Partajează
conf

După cum anunţam şi pe forum, în perioada 31.05-02.06.2012 Asociaţia Naţională a Colecţionarilor de Arme a fost gazda şi organizatorul celei de-a 19-a conferinţe anuale a Federaţiei Europene a Colecţionarilor de Arme (FESAC). Este pentru prima data cînd se organizează într-o ţară din estul Europei această prestigioasă manifestare. Trebuie precizat că FESAC este membră a European Sport Shooting Forum (ESSF) şi a World Forum for the Future of Sport Shooting Activities (WFSA) care este singurul organism neguvernamental cu activitate legată de arme recunoscut de ONU.
Au participat preşedinţii şi delegaţii asociaţiilor de colecţionari de arme din: Franţa, Germania, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Belgia, Austria, Finlanda, Luxembourg, Malta, precum şi observatori din Statele Unite ale Americii.
Prima zi a Conferinţei a marcat şi deschiderea oficială a manifestării. Gazdă a fost Muzeul Militar Naţional “Regele Ferdinand” din Bucureşti. Cu aceasta ocazie au participat ca invitaţi reprezentanţi din partea Inspectoratului General al Poliţiei Române şi ai Muzeului Militar Naţional. Am considerat oportun ca, pe lîngă alocuţiunile de deschidere, invitaţii de peste hotare sa viziteze muzeul beneficiind de un ghid de excepţie în persoana Domnului Profesor Horia Şerbănescu.
Ziua a continuat cu un tur al Bucureştiului şi apoi membrii delegaţiilor au avut parte de o cină la Hanul lui Manuc, loc emblematic şi încărcat de istorie pentru capitala noastră.
A doua zi a conferinţei s-a desfăşurat integral în Ploieşti în sala de congrese a hotelului Prahova Plaza. Discuţiile s-au axat în principal pe evoluţia la nivel european a legislaţiei în ceea ce priveşte armele şi în special cele de colecţie. Fiecare ţară participantă a expus stadiul în care se află legislaţia naţională în raport cu directiva Comisiei Europene 2008/51/EC. Discuţiile au continuat cu problema marcajului armelor şi în special a celor de colecţie impus de protocolul de la Viena. S-a subliniat faptul că orice marcaj în plus asupra unei arme de colecţie duce în mod inevitabil la pierderea valorii ei. Unul din punctele cele mai importante ale ordinei de zi a fost stadiul implicării FESAC în viitoarea modificare a directivei 2008/51EC, în ceea ce priveşte statutul armelor de colecţie şi al noţiunii de colecţionar.
A treia zi a Conferinţei a fost rezervată unei activităţi cu scop educaţional, astfel participanţii au participat la o vizită extinsă a Castelului Peleş şi a Castelului Bran. Oaspeţii de peste hotare au fost impresionaţi în mod special de frumuseţea castelului Peleş care poate rivaliza cu orice obiectiv de acest gen din Europa. Nu în ultimul rînd frumuseţea peisajelor i-au facut să declare că România este o ţară care trebuie neapărăt vizitată pe îndelete.
Asociaţia Naţională a Colecţionarilor de Arme (A.N.C.A) a reuşit cu această ocazie sa arate că este în stare să organizeze o manifestare de amploare, dovedind şi pe această cale ca primirea în rîndul membrilor FESAC nu a fost doar de faţadă. Prin implicarea ei în problemele legislaţiei naţionale, precum şi la nivel european, în ceea ce priveşte armele de colecţie A.N.C.A dovedeşte încă o dată că activitatea ei merge pe un trend ascendent.
Nu voi încheia făra să amintesc implicarea în organizarea fără cusur a acestei Conferinţe a unor membrii ai asociaţiei precum Mircea Constantin, Cristian Radulescu, Ciprian Rădulescu, Roland Vlăduţ şi Lucian Mihăescu. O menţiune specială avem şi pentru Dl. Vili Stancu preşedintele A.N.D.A statornic colaborator şi prieten al asociaţiei noastre. Deasemenea aducem mulţumirile noastre Comandantului Muzeului Militar Naţional, Dl. Colonel Eugen Preda şi Doamnei Director al Muzeului Peleş, Dna. Rodica Rotarescu.
În final putem spune că organizarea acestei Conferinţe a facut posibilă pe lîngă strîngerea legăturilor cu asociaţii de gen din Europa o mai bună cunoaştere şi recunoaştere a României în acest plan şi nu numai.

Partajează