Prezentare

Nu ştiu daca mai era sau nu nevoie de inca o asociaţie de colecţionari in Romania , dar stiu sigur ca a colecţiona arme in Romania nu este uşor deloc, şi departe de a fi o excentritate placerea de a colecţiona aceste obiecte cred ca nu ţine cont de rang profesie sau virstă.
In primul rind noţiunea de colecţionar de arme este relativ noua in ţara noastră , si colecţionarii adevaraţi ii poţi contabiliza pe degetele de la două mîini. S-a pierdut mult timp si sute sau chiar mii de arme de colecţie au ajuns la fier vechi sau in străinătături.
Ne propunem deci de a descoperi nu numai arme interesante ci si lucrurile ce le-ar avea de povestit aceste bijuterii de oţel. Ne propunem a găsi oameni pasionaţi de a pastra in patrimoniul ţarii arme de valoare , pe care le vom putea arata cu mîndrie in cadrul unor manifestari muzeistice pentru că obiectele valoroase nu sunt ale cuiva ci ale tuturor.
Inchei prin a spune ca orice colecţie incepe cu primul obiect , in cazul nostru cu prima armă, indiferent ca e o puscă veche de vînatoare sau o baionetă ruginită găsită prin vreun pod .Totul poate incepe dintr-o joacă si poate ajunge o mare pasiune. Cea mai mare dintre pasiuni. Care nu te tradează si pe care nu o poti minţi.

Găucan Ioan, Ploiesti, iulie 2007

SCOPUL ASOCIATIEI NATIONALE A COLECTIONARILOR DE ARME – Art.5 ( din statutul asociatiei)

Scopul asociatiei este ocrotirea la nivel national a intreselor colectionarilor de arme , precum si desfasurarea altor activitati complementare in folosul societatii civile.
Pentru realizrea acestui scop , asociatia urmeaza sa transpuna in practica urmatoarele obiective :
1. Adoptarea unui Cod de Conduita Etica si Morala a membrilor A.N.C.A
2. Sprijinirea colectionarilor de arme si obiecte cu caracter militar , prin expertize , studii , restaurari , organizarea de expozitii si reconstituiri istorice , infiintarea de biblioteci de specialitate , publicitate.
3. Sprijinirea persoanelor ce doresc sa devina posesori legali de arme prin organizarea de cursuri de specialitate , teoretice si practice pe teme tehnice si legislative.
4. Asigurarea bazei materiale corespunzatoare pentru sustinerea activitatilor legate de tirul de agrement ( poligon de tir)
5. asigurarea de consultanta juridica membrilor A.N.C.A , precum si persoanelor care in exercitarea atributiilor de serviciu sunt autorizate sa detina si sa utilizeze arme de foc.
6. Organizarea de simpozioane si conferinte pe teme specifice asociatiei.
7. Editarea buletinului informativ al asociatiei.
8. Sprijinirea de activitati sportive – tir de masa si de performanta , prin organizrea de competitii , sponsorizari , etc.
9. Sprijinirea activitatii de vinatoare , ca mijloc de protectie a vinatului , de protejare si si conservare a zonelor salbatice , a rezervatiilor naturale , protejarea mediului.
10. Colaborarea cu institutiile abilitate ale statului in vederea depistarii armelor detinute ilegal.
11. Colaborarea cu institutii si persoane de drept public si privat , inclusiv ale administratiei locale si centrale , precum si alte institutii abilitate in vederea derularii proiectelor de dezvoltare a activitatii de preventie in general si formarea unei atitudini active a cetateanului fata de actele anti-sociale savirsite prin violenta.
12. Promovarea unor relatii interne si internationale in vederea crearii unui centru modern si competitiv de desfasurare a activitatilor afrente tirului sportiv , precum si pentru realizarea scopului si obiectivelor asociatiei.
13. Stabilirea de relatii cu institutiile de stat , guvernamentale si neguvernamentale , de interes din tara sau organizatii similare din strainatate , organisme si organizatii internationale.

Sfaturi minore si totusi esentiale pentru posesorii de arme

Armele nu sunt periculoase …..ele devin astfel prin mina şi gindirea celor ce le folosesc. Omul actioneaza tragaciul şi nu invers.
O arma de foc trebuie respectata şi în acelasi timp cunoscuta , inteleasa şi privita ca un mijloc personal de folosinta numai în anumite ipostaze. Posesorul de arme trebuie sa cunoasca potentialul de ucidere al acestor instrumente şi sa aiba în permanenta control asupra lor.
Posesia unei arme de foc impune detinatorului o responsabilitate imensa atit civila cit şi penala , el trebuind sa constientizeze faptul ca detine un mijloc prin care poate curma o viata , poate chiar a lui.
Pentru prevenirea unor accidente nedorite , dar oricind posibile trebuie sa insistam pentru respectarea unor reguli esentiale de manevrare a armelor.

Când luam o arma în mina , intotdeauna o consideram incarcata şi în stare de functionare , după aceea se verifica existenta cartusului pe teava şi starea incarcatorului.
Tragaciul nu va fi actionat decit după ce vom fi convinsi ca nu vom regreta acest gest.
Arma nu se ofera oricarui curios , şi totusi când o oferim repetam verificarea existentei cartusului pe teava şi scoatem incarcatorul , apoi o inminam cu patul spre cel care o primeste.
Arma nu se indreapta nici în joaca sau gluma ( cu toate ca la manevrarea armelor nu poate fi vorba de joaca ) catre o tinta vie şi nici nu te uiti pe teava sa vezi “ce frumoas arata din fata.”
În cazul în care posesorul de arma participa la o actiune organizata , tragere în poligon , vinatoare , trebuie sa respecte cu strictete indicatiile celui ce conduce activitatea.
Cu armele speram sa ne descurcam din ce în ce mai bine …. Dar fiecare detinator pentru a se bucura de aceasta pasiune deosebita trebuie sa nu uite ca exista un “ regim al armelor şi munitiei “ care trebuie respectat cu strictete.

profesor Lucian Mihaescu


  Noutati Legislative

  Download

  Linkuri

  Arhiva Articole