22 Long Rifle ,de Vili Stancu

Partajează

j1Este cel mai cunoscut si mai folosit cartus din lume. Utilizarea lui pe o mare varietate de pusti, pistoale, revolvere si chiar arme cu teava lisa, acopera activitatea sportiva, vanatoarea de animale mici, starpirea daunatorilor sau pur si simplu tragerile de agrement. Este probabil cel mai precis cartus existent si deasemenea unul dintre cele mai vechi tipuri de cartuse aflate in uz. Deseori, mai ales in Europa este denumit dupa sistemul metric 5,6x15mmR.
Performante
Cartusul este foarte precis si relativ eficient pana la 150m. Peste aceasta distanta, caderea este atat de mare incat este greu de compensat. Tocmai aceste calitati l-au facut favorit pentru tragerile la tinta, dar la distante sub 100 m. In momentul in care viteza proiectilului trece de la valori supersonice la valori subsonice, cam la distanta de 100 de metri, socul destabilizeaza proiectilul pe traiectorie, generand deviatii considerabile.
j2Ca si cartus de vanatoare, in alte tari se foloseste la speciile de animale mici cum ar fi sobolani, iepuri, caini de prerie, vulpi, etc. La distante de 50-60m a fost folosit cu succes la coioti.
Glontul, chiar daca nu este unul dintre cele mai puternice, la distante de 400 m pastreaza inca o viteza de 150m pe secunda, si o energie suficienta pentru a-l face periculos, fiind capabil de raniri. Distanta maxima la care poate ajunge este de peste 1500m, in functie de caracteristici, de producator, de calitate, etc.
Proiectilul, la cartusele standard este de regula din plumb, iar la cartusele cu viteze mari, high si hyper velocity sunt acoperite cu un strat de cupru. Aceasta depunere de cupru are rol de lubrifiant pentru reducerea frecarii cu teava armei si deasemenea previne oxidarea glontului. O depozitare foarte indelungata a cartuselor cu glont de plumb poate avea ca rezultat o crestere a diametrului glontului ca urmare a depunerilor de oxid de plumb. La cartusele standard cu glontul din plumb, producatorii folosesc ca lubrifiant o acoperire superficiala cu ceara.

Istorie

Din punct de vedere istoric, acest calibru este descendentul vechiului Flobert, BB Cap fiind primul tip de munitie cu percutie pe rama. A fost inventat in Franta in jurul anului 1845 pentru pusca de salon Flobert folosita pe scara larga ca mijloc de agrement in salile de tir. Acest cartus tragea un proiectil sferic, propulsat de o incarcatura de initiere turnata in rama tubului foarte scurt, pentru ca nu continea o alta incarcatura de propulsie. Tubul avea unicul scop de a mentine impreuna incarcatura de azvarlire si proiectilul. Aceste erau fabricate atat in Europa cat si in America si sunt in productie si astazi. Succesorul lui BB Cap a fost CB Cap (Conical Bulet) ce folosea un proiectil de 1,8g si putina pulbere si era tot un cartus pentru trageri in interior.
Cartusul .22Short, asa cum il cunoastem dateaza din 1857 si este cel mai vechi cartus care se afla inca in productie. A fost primul cartus cu tub metalic american si era destinat primului revolver S&W, fabricat pentru autoaparare. A fost foarte popular in timpul Razboiului Civil, fiind purtat ca arma personala de soldatii din ambele tabere. .22 Short era dezvoltat din BB Cap cu un proiectil de 1,8g cu varful rotund si tubul prelungit. Initial era incarcat cu 0,25 g de pulbere neagra. Dupa aparitia pulberii fara fum .22 Short a fost adaptat noului tip de pulbere propulsoare si in urmatorul secol a devenit extrem de popular, pana in anii trecuti fiind folosit inclusiv in probele olimpice de pistol viteza.
Dar .22Short s-a dovedit a avea prestatii modeste pentru uz utilitar, astfel ca in 1881 apare un tub mai lung de acelasi diametru, impreuna cu glontul de Short de 1,8g sub numele de .22 Long, calibru devenit astazi desuet. Acesta a fost produs pentru revolverul “7-Scottish Standard” fabricat de Great Western Gun Works din SUA. Era incarcat cu 0,32 g de pulbere neagra ce ii oferea un plus de 30 m/s la viteza initiala. Tubul de aceasta dimensiune este folosit astazi de CCI pentru cartusele de viteza mare.

Noua ani mai tarziu, In jurul anului 1880 apare si un Extra Long cu 0,38 g pulbere neagra si glontul de 2,5g glont ce va fi folosit mai tarziu de .22LR. noua configuratie conferindu-i calitati remarcabile fata de predecesorii sai.
Arme pentru Extra Long s-au fabricat pana la sfarsitul secolului 19 iar productia de munitie a fost intrerupta abia in 1935.

In timp ce.22 Short si.22 Long au fost percepute ca si cartuse de revolver,.22 Extra long a fost socotit inca de la inceput cartus de pusca, chiar daca Smith&Wesson a realizat si cateva modele de revolver pentru acest calibru.
In sfarsit, in 1887 (sau 1888 in functie de sursa) Stevens Arms Co, lanseaza .22Long Rifle. J.Stevens Arms and Tool Company, era de fapt o firma de scule si utilaje din Chicopee Falls, Massachusetts, care din 5 martie 1850 includea si o companie de arme sub denumirea de Massachusetts Arms Company. Se bucura de un deosebit prestigiu, fiind fondata de Arthur Savage, Horace Smith si Daniel Wesson, si prestand servicii pentru mai multi fabricanti de arme printre care Christian Sharp si Samuel Colt.
.22 LR a fost combinatia fericita intre tubul de 16 mm de la.22 Long, proiectilul de Extra Long sau cel de la Long pentru viteza mare si o incarcatura de 0,32g de pulbere neagra.. Avea o traiectorie mai plata si o energie considerabil mai mare decat predecesorii sai, (cu exceptia lui Extra Long).
Noul cartus a repurtat un succes rasunator, s-a impus rapid ca cel mai popular cartus pentru tragerile la tinta si in foarte scurt timp o multime de companii mai mari sau mai mici au fabricat arme care sa-l foloseasca. Familia de cartuse .22 Long Rifle impreuna cu calibrele inrudite .22 Short, .22 Long si .22 Extra Long folosesc proiectile de acelasi diametru ca si tuburile, avand o portiune de diametru mai mic cu care este sertizat in tub. Ulterior acest „rimfire” (percutie pe rama) a fost incarcat si cu alte tipuri de pulbere. Timp de peste 40 de ani s-a fabricat fara modificari sau inovatii spectaculoase, pana in 1930, cand din dorinta de a mari eficienta acestui cartus, Remington lanseaza pe piata pentru prima oara incarcatura de viteza mare „Hi-Speed”. Ideea este preluata imediat si de alti producatori si pe parcursul anilor urmatori familia cartuselor.22 Long Rifle se dezvolta in patru directii distincte, pe criteriul vitezei initiale.
Subsonic, care include cartusele “target” sau “mach” cu viteze initiala de sub 335 m/s.
Standard-velocity: 340–345 m/s.
High-velocity: 365–400 m/s.
Hyper-velocity, or Ultra-velocity: peste425 m/s.
.22LR subsonic
j3Propulseaza proiectilul cu o viteza de cel mult 330 m/s. Pentru a pastra totus o energie suficienta la tinta chiar in conditiile unei viteze reduse, acestea sunt de regula echipate cu un glont greu de 2,9-3,9g,. Vitezele subsonice pot fi obtinute si cu glont extrausor dar prin reducerea cantitatii de pulbere ajungand chiar, la unele tipuri, ca proiectilul sa fie lansat numai de catre capsa de initiere.
Cartusele subsonice, mai ales cele cu glont greu ofera o precizie foarte buna si datorita faptului ca in traiectoria sa, proiectilul nu este pus in situatia sa treaca prin asa zisa zona de viteza “trans sonica” ce de obicei afecteaza in mod serios stabilitatea pe traiectorie. In plus, folosite lor la vanatoare, pe langa zgomotul redus ofera avantajul unor rani curate ce nu distrug in mod inutil tesuturile din vecinatate si nu produc hematoame mari.
Dupa cum se stie, viteza sunetului masurata la temperatura de 20ºC este de aproximativ 343 m/s. In cazul temperaturilor scazute, de exemplu la 0 ºC viteza sunetului scade pana la 331 m/s si chiar mai jos in cazul temperaturilor si mai scazute. In aceste situatii, viteza proiectilelor de la cartuse devine supersonica, cu toate neajunsurile ce decurg de aici. Pentru a contracara aceasta, fabricantii au realizat munitie cu viteza mai scazuta, pana la 315 m/s.
O alta problema pe care o ridica munitia subsonica este faptul ca energia redusa nu poate actiona sistemele semiautomate. Pentru acestea se recomanda utilizarea tipurilor de munitie cu proiectil greu care dezvolta suficienta energie pentru functionarea majoritatii sistemelor inertiale. Un exemplu este cartusul Aguila .22-SSS (Sub Sonic Sniper) compus dintr-un glont greu (3,9g) superlung montat pe un tub de .22Short, rezultatu fiind un cartus cu lungime standard. Problema este ca pentru obtinerea de performante maxime cu acest cartus este necesara o teava cu pasul ghintului special.

.22 LR Standard Velocity
Acest tip de munitie, cu proiectilul normal de 2,5g ofera o viteza usor superioara vitezei sunetului, in jur de 340m/s. Aceasta viteza nu poate fi obtinuta daca se trage din arme de mana scurte. Datorita dimensiunilor reduse ale tevii, procesele energetice se termina abia dupa iesirea glontului de pe teava, astfel pierderile sunt mari si viteza scade de cele mai multe ori la valori subsonice

.22LR High Velocity
Initial, cartusele .22LR au fost incarcate cu pulbere neagra, obtinand viteze standard. Odata cu folosirea pulberilor nitro, aceleasi performante puteau fi obtinute prin folosirea unor cantitati mai mici de pulbere. Astfel, dimensiunea tuburilor permitea incarcaturi mai mari, obtinand astfel viteze initiale superioare, de 370-400m/s folosind proiectile standard de 2,6 sau 2,3g hollowpoint (expansiv cu gaura frontala).

.22LR Hyper Velocity
Prin folosirea de proiectile mai usoare pe decat cele standard pe incarcaturi normale s-au putut obtine viteze mult superioare. Astfel, cartusele Hyper Velocity folosesc de regula proiectile de 1,9-2,1g pe care le propulseaza cu viteze intre 430 si 550 m/s.
In 1997, CCI se remarca prin introducerea unui nou tip de cartus.22LR care deschide perspective noi in domeniu. Conoscut sub numele de „Stinger”cartusul are tubul putin mai lung si proiectil de 2g hollow-point. Viteza proiectilului se situeaza intre 500 si 515m/s. Cu toate ca are tubul mai lung, el se poate utiliza in armele cu camera standard deoarece lungimea tubului este compensata prin forma si dimensiunea mai redusaaproiectilului.
Binenteles, in scurt timp si alti producatori au asimilat in fabricatie acest tip de cartus. Concurenta reactioneaza rapid, astfel Winchester lanseaza pe piata „Expeditor” cu tubul prelungit si un proiectil de 1,87g ce era lansat cu viteza de 510m/s, iar Remington lanseaza imediat Yellow Jacket cu tub standard, proiectil hollow-point tronconic de 2,13g si viteza de 460m/s. Aceste incarcaturi denumite generic „Hyper Velocity” au fost create pentru imbunatatirea performantelor cartuselor conventionale High Velocity hollow-points.
Dezvoltarea noului tip de munitie de.22 a continuat si multe alte fabrici au creat multe variante, aducandu-si contributia la diversificarea gamei prin crearea unor formule mai mult sau mai putin inspirate.

.22LR cu alice
j5S-au fabricat si tipuri speciale de cartuse de acest calibru folosind in loc de glont, o capsula din plastic cu alice, sau unele avand tubul foarte lung cu capatul sertizat. Acestea se folosesc de regula la exterminarea daunatorilor sau trageri de agrement la talere s-au tinte de mici dimensiuni la distante foarte mici.

.22LR FMJ (Full Metal Jacket)
Pe perioada celui de-al Doilea Razboi mondial s-a fabricat si munitie de .22LR cu proiectile FMJ (cu camasa din cupru), folosite in misiuni “discrete” pe armele dotate cu amortizor de zgomot.

Domenii de utilizare utilizare
Astazi, .22LR este folosit la vanatoarea animalelor mici, a daunatorilor, trageri sportive si pentru antrenament ieftin.
Avantaje: costuri mici, recul redus, zgomot redus, precizie foarte buna, raport pret-calitati foarte bun.
Dezavantaje: energia mica ce-i limiteaza utilizarea la vanatoare.
Ca si cartus defensiv este considerat neadecvat, chiar daca dimensiunile il recomanda pentru folositrea in arme foarte mici, usor disimulat si purtate discret. Cu toate acestea este foarte des folosit pentru autoaparare si in majoritatea tarilor civilizate poate fi detinut si de persoane civile fara restrictii. Munitia Standard Velocity si High Velocity poate fi folosita fara probleme in arme semiautomate. Este folosit pescara redusa de fortele de politie in misiuni urbane precum si de armata pentru misiunile fortelor speciale.
j4Dar si cartusele „moi”.22CB Long si Short revin in atentie si devin extraordinar de populare pentru tragerile de agrement. Acestea au proiectil in jurul a 1,8g si viteza subsonica de aproximativ 210m/s, oferind precizie acceptabila pana la maximum 50m. ce le face ideale pentru utilizare in spatii limitate sau inchise.
Un alt design nou, foarte interesant creat de CCI este.22LR Small Game Bullet. Cu profil tronconic, varful plat si un guler ferm conturat, acest proiectil este destinat vanatului mic, forma lui permitand transferul de energie mai eficient decat proiectilul cu varful rotund, dar fara a provoca stricaciuni atat de mari ca un hollow point.
Acestea au fost cateva din noile tipuri de cartuse de calibrul.22 cu percutie pe rama.
Din toate calibrele existente acesta este cel mai folosit, in principal datorita pretului scazut, iar lipsa reculului face din tragerea cu.22 o adevarata placere. Tragerea cu aceasta categorie de munitie, de la vanatoare la tintele de hartie, de la conurile de brad pana la dozele de bere, sau la tirul de performanta, reprezinta distractie pura si chiar precizie chirurgicala.

22 Long Rifle
Tip Percutie pe rama
Origine SUA
Proiectant J. Stevens Arm & Tool Company
Specificatii
Tipul tubului Cilindric, cu rama
Diametru proiectil .223 in (5.7 mm)
Diametru tub .225 in (5.7 mm)
Diametru baza .225 in (5.7 mm)
Diametru rama .275 in (7.0 mm)
Grosime rama .040 in (1.0 mm)
Lungime tub .590 in (15.0 mm)
Lungime totala .985 in (25.0 mm)
Pasul ghintului recomandat 1-16”  (406 mm)
Capsa Percutie inelara
Balistica
Proiectil
Viteza
Energie
2.6 g Solid 330 m/s 141 J
2.5 g Cuprat HP 380 m/s 182 J
2.0 g Cuprat HP 440 m/s 191 J
1.9 g Cuprat RN 530 m/s 277 J
2.1 g Cuprat HP 500 m/s 259 J


Bibliografie

Chuck Hawks -A Brief History of .22 Rimfire Ammunition
James E. House-The Gun Digest Book of .22 Rimfire: Rifles-Pistols-Ammunition

Partajează