FESAC 2016
Întâlnirea Federaţiei Europene a colecţionarilor de arme a avut loc în acest an în Franţa. Reuniunea axată în principal pe problemele colecţionarilor de arme, a fost orientată în acest an pe dezbaterea noilor propuneri ale comisiei europene asupra directivei armelor. Trebuie spus că aceste propuneri afectează toţi deţinatorii de arme din Europa. Ele au aparut ca urmare a atacurilor teroriste din Paris, dar din păcate nu rezolvă problema, deoarece nu se focusează pe traficul ilicit de arme , ci în special pe deţinătorii legali. FESAC a fost în acest an vîrful de lance al celor care negociaza cu comisia europeană , dar din pacate, este cam singură în aceasta luptă.
Am avut de a face cu 2 instituţii ale Parlamentului European, formate din europarlamentari, ce decid în mod egal felul în care este tratată propunerea consiliului. Aceste 2 instituţii care sunt investite cu puterea de a ratifica (sau de a respinge) propunerea comisei sunt LIBE (Politica Interna) si IMCO (Piata Interna), cel din urma fiind cel mai important dintre acestea, deoarece Directiva este sub răspunderea sa directă. LIBE si-a finalizat munca pe 9 mai, printr-un vot ce nu respingea propunerea comisiei, dar care practic elimina acele articole pe care nu le voiam noi colecţionarii. Astfel, aceasta a reprezentat o mare victorie, mai ales pentru ca votul a fost condus de Bodi Valero, europarlamentar anti-arme al partidului verde.
IMCO va vota pe 12 Iulie pentru a decide care dintre cele 847 de amendamente propuse de europarlamentari vor fi acceptate. Un vot pentru respingerea clara este destul de improbabill in acest punct. Vicky Ford este in procesul de a analiza amendamentele de compromis ce sunt practic o grupare de amendamente cu obicetive similare, reducand astfel numarul maxim de amendamente intr-un singur document.
In principiu, situaţia este una favorabilă in IMCO, deoarece europarlamentarii din majoritatea grupărilor politice nu susţin propunerea comisei şi cel mai probabil vor fi de partea măsurilor rezonabile. Astfel, doar europarlamentarii membrii ai Partidului Verde si majoritatea europarlamentarilor din Pardidul Socialist-Democrat sunt cei ce sunt de partea unor texte mai restrictive. Europarlamentarii socialist-democrati au introdus chiar pasaje din afara propunerii consiliului. Opinia finală a IMCO ce derivă din vot va fi trimisă spre a fi votată in plenul Parlamentului European în noiembrie.
Cealaltă insituţie europeană la care s-a facut lobby prin reprezentantii nostri nationali este Consiliul, format din experţi tehnici naţionali (intalnirile GENVAL), reprezentaţi permanenţi in Bruxelles (intalnirile COREPER) şi miniştrii ai departamentului de Afaceri Interne (consiliul de ministrii). Si in acest caz, reprezentanţii naţionali si miniştrii au avut de ales între a ratifica sau de a respinge propunerile Presedenţiei Olandeze, ce au fost mult mai nerezonabile si mai nefezabile decat propunerea comisiei.
In ultimele luni, s-au ţinut numeroase întîlniri GENVAL şi numeroase state membre, precum state mari (Germania, Franţa), dar si state mici, au preferat să ratifice in loc sa respingă propunerea. Din fericire, aceste actiuni au rezultat in diluarea propunerii, incluzand astfel excepţii pentru tiristi si colectionari si chiar pentru intrezisa categorie A.
La început, cîteva ţări pareau că vor alege respingerea totala, dar tot nu ar fi format o majoritate si ar fi putut să nu reusească în aceasta încercare, fapt ce ar fi fost mai degraba neprielnic pentru cauza noastra. La votul de vineri 10.06.2016, doar 2 ţări, Cehia si Polonia, au votat impotrivă. Astfel, textul amendat a fost aprobat si va forma baza negocierilor consiliului cu Parlamentul European.
Textul aprobat de consiliu propune mutarea majoritătii armelor semiautomate (mai putin rimfire) si a magaziilor de mare capacitate in Categoria A (interzise), dar exclude subcategoriile A.6, A.7, A.9 ,pentru organizţiile recunoscute oficial ( precum colecţionarii) si pe cele care participa la evenimente competiţionale (sportivii de tir). Desi aceasta este o procedura greoaie, este foarte posibil ca ea sa fie diluată şi mai mult in negocierile cu parlamentul.
Comisia, deja umilită în votul LIBE, şi-a exprimat dezamăgirea după votul consiliului. Deoarece nu a primit ce işi dorea, s-a reusit pararea atacului ei asupra colecţionarilor, iar in final Directiva nu va fi instrumentul restrictiv pe care Comisia il întrevazuse. Totuşi, Directiva încă conţine anumite părţi lipsite de sens ce pot fi limitate de un vot pozitiv in Parlamentul European.
Aceste negocieri, sau Trialoguri, cum sunt cunosute, vor incepe dupa votul parlamentului. Ele vor fi tinute sub egida presedenţiei slovace şi se vor termina cel mai probabil in timpul presedentiei malteze (ian-iun 2017).