Fabricant Ta’as Israel Military Industries, Ramat Hasharon, Israel
Tip Semiautomat, acţionare prin împrumut de gaze
Calibru .357 Magnum, .44 Magnum, .41 Action Express, .50 Action Express,.440Cor Bon
Ţeava Interschimbabilă de la 152 mm până la 355 mm.
Pistolul Desert Eagle a fost conceput în 1979, când trei oameni cu ideea de a crea un pistol semiautomat acţionat cu împrumut de gaze, care să tragă cu cartuşe Magnum, întemeiază Magnum Research Inc. la San Paul, Minnesota. Multe firme până atunci au cochetat cu ideea de a folosi cartuşe Magnum în pistoale, dar numai această firmă a obţinut un real succes. Proiectul a fost dezvoltat şi perfecţionat de către IMI Manufacturing care după 2000 s-a mutat înapoi în Israel după ce concernul Saco Defense din care făcea parte iniţial a fost preluat de către General Dynamics. De atunci, datorită reputaţiei de cea mai puternică armă existentă Desert Eagle a apărut în nenumărate filme de acţiune, cărţi, jocuri şi show-uri de televiziune şi a făcut fericiţi zeci de mii de utilizatori de pistoale. Poate fi denumit mai de grabă “tun de mân㔺i datorită dimensinilor sale nu a fost niciodată folosit ca armă de luptă. Este mult prea mare, iar muniţia superputernică face un zgomot incredibil mai ales în spaţii inchise. Arma care inspiră teamă, şi datorită calibrului enorm, nu a fost foarte răspândită. Reputaţia sa induce teamă chiar şi celui care trage cu el, fapt ce afectează precizia datorită crispări dinaintea tragerii.
În 1980 Magnum Research, Inc. patentează proiectul de bază al lui Desert Eagle iar în 1981 apare primul prototip, aproximativ 80% funcţional, cu închizător rotativ, acţionat prin gazul recuperat, având caracteristici de tragere excelente. Versiunea finală mai rafinată a fost realizată de Israel Military Industries (IMI) în baza unui contract cu Magnum Research Inc., contract care se bazează probabil şi pe renumele câştigat de firma israeliană prin fabricarea renumitelor UZI şi Galil probabil şi pe alte considerente.
Design
Diferă mult de noţiunea standard de pistol fiind deseori considerat mai mult o puşcă scurtă. Dealtfel datorită dimensiunilor, greutăţii, calibrului, fincţionării, sistemului de închidere, reculului şi efectului contrazice chiar noţiunea de pistol. Închizătorul seamănă cu cel de la carabina M16, iar sistemul cu cilindru de gaz fix şi piston mobil este similar celui de la carabina Ruger Mini-14. Marele avantaj al sistemelor cu gaz este faptul că permite utilizarea unor cartuşe mult mai puternice decât oricare din pistoalele semiautomate tradiţionale. Toate eceste caracteristici i-au permis să evolueze într-o zonă de activitate controlată până atunci în exclusivitate de revolverele magnum.
Marele neajuns, pentru că există binenţeles şi neajunsuri, al acestui sistem de operare cu gaz este că nu permite utlizarea muniţiei cu proiectile din plumb deoarece particulele de plumb pot obtura sistemu de canale ce conduc gazele la piston, afectând buna funcţionare.
În schimb el poate fi foarte uşor convertit pentru folosirea altor calibre sau a altor configuraţii de ţevi. Aceasta se realizează foarte rapid chiar în teren, pur şi simplu prin înlocuirea sistemului ţeavă-închizător şi a magaziei corespunzătoare. Totuşi această simplă operaţiune este o treabă foarte scumpă deoarece, datorită faptului că ţeava include şi sistemul de canale ce conduc gazele la piston, preţul ei este triplu faţă de preţul unei ţevi normale de pistol.
Modelul are aspectul tradiţinal al altor pistoale moderne semiautomate, având elemente constructive deja consacrate (pârghia culatei pe partea stângă, butonul magaziei pe partea stângă a crosei, siguranţă ambidextră pe culată ).
Dar în interior lucrurile stau puţin altfel. Sistemul cu recuperator de gaz este descendentul unui proiect suedez vechi de peste 50 de ani care abia acum şi-a găsit aplicativitate practică, folosibil mai degrabă la puştile semiautomate decât la pistoale. Reculul puternic este preluat de două arcuri paralele amplasate în culată. Ţeava fixă pe corpul armei, îi conferă o precizie deosebită cu muniţie de calitate. Gazul rezultat din arderea pulberii este condus de la orificiul din ţeavă, printr-un canal practicat în corpul armei până la tubul ce adăposteşte pistonul de gaz. Acesta acţionează asupra portânchizătorului-culată foarte masiv ce conţine închizătorul rotativ care se înzăvorăşte în ţeavă prin trei nuturi masive asimetrice. Când trage cu .357 Magnum este relativ uşor de controlat dar cu .50AE lucrurile se schimbă. Pentru asta este bine să fii cât mai greu, masiv, şi să ai suficientă forţă în braţe, eventual să-l ţii cu două mâini. Pentru a putea primi cartuşe magnum, crosa este foarte voluminoasă, aşa că îţi trebuiesc şi mâini mari, iar greutatea este de vre-o două kilograme, cam cât trei Glockuri. Fazele funcţionării sunt aceleaşi ca la pistoalele semiautomate clasice, având cocoşul exterior.
După testări de mai multe mii de cartuşe, a rezultat prima variantă, un model pe calibrul .357Magnum produs în prima fază în peste 1 000 de exemplare. Această armă, acum piesă de colecţie, avea ţeava ghintuită în modul tradiţional (plinuri şi goluri), şi nu avea posibilitatea de montare a ţevilor de altă dimensiune şi nici alt calibru. Numărul de serie începea de la 3001#.
Dar dezvoltarea lui Desert Eagle nu s-a sfârşit aici, în 1985 ţeava fiindu-i schimbată cu o ţeavă cu ghinturi poligonale pentru a-i mări precizia şi pentru a-i reduce uzura, tot atunci apărând în ofertele dealerilor de arme din S.U.A.
În 1986 a fost definitivat un model de calibrul .44Magnum. Era primul pistol semiautomat de acest calibru care a intrat cu succes pe piaţă, o armă excelentă şi pentru vânătoare. Dotat cu lunetă poate trage foarte precis până la distanţa de 100 m.
Era numit Mark VII şi costa 1049$ în versiunea cu ţeavă de 6 ţoli şi 1149$ cea de 10 ţoli. La preţ similar se găsea şi varianta Desert Eagle cu corpul din duraluminiu având greutatea cu 300 g mai mică. O ţeavă de schimb costa 419 $.
În 1986, Magnum Research rezervă un număr de 1 000 de serii pentru o ediţie destinată colecţionarilor compusă din 100 de bucăţi „Gold Edition”, 400 de bucăţi „Silver Edition” şi 500 de bucăţi „Bronze Edition” fiecare piesă Mark I pe calibrul .357Magnum fiind ambalată într-o casetă din lemn de nuc având o plachetă comemorativă.
Îmbunătăţirile aduse pistolului continuă. În 1987 apare un nou model care acum nu mai este în producţie curentă pe calibrul .41Magnum, care completa încă segment de piaţă. Toate modelele produse din 1989 poartă caracteristicile lui Mark VII, de atunci acesta devenind model standard: pârghii de siguranţă mărite, pârghia de eliberare a culatei mărită, declanşarea îmbunătăţită cu o detantă cu două curse.
Pentru a completa o necesitate în domeniul pistoalelor pentru sport şi vânătoare, în 1992 apare pe piaţă cu un succes formidabil, vârful de serie Desert Eagle Mark XIX de calibrul .50 Action Express. La acestea, partea superioară a ţevii este frezată în formă de prismă pentru a primi suporţi de lunetă. Aparatele de ochire sunt fixe dar opţional poate fi dotat şi cu înălţător reglabil.
De la introducerea acestui model, altădată socotit imposibil de fabricat, multe alte firme au început să producă arme de acest calibru.
Cartuşul de .50 are avantajul că diametrul fundului tubului este acelaşi ca şi rama cartuşului de calibrul .44Magnum, deci la pistolul care îl foloseşte singura diferenţă este la dimensiunea camerei cartuş şi a ţevii, putând fi folosit acelaşi închizător şi culată.
Acest tip de muniţie se găsea în trei sortimente:
Magnum Research cu glonţ de 19,44 g cu cămaşă de cupru hollow-point şi de 22,68 g cu cămaşă-soft point, Samson ULTRA cu glonţ de 19,44 g hollow-point şi soft-point şi CCI/Lawman. Componente pentru cei ce doreau să-şi fabrice muniţia erau oferite de RCBS/CCI/Speer, dar de atunci a fost asimilat în fabricaţie şi de alţi producători. Viteza iniţială a glonţului (pe o ţeavă de 15 cm) se situează în jurul valorii de 420-450 m/s, iar energia de peste 1700 de Jouli îl situează deasupra celui de .44Magnum (1100J).
Tragerea cu un astfel de cartuş poate părea înspăimântătoare deşi greutatea şi sistemul de funcţionare al armei fac o treabă bună reducând semnificativ şocul, făcându-l similar cu cel al unui revolver de .44Magnum, care între noi fie vorba nu este nici el foarte agreabil. Explozia şi flacăra de la gura ţevii sunt immense, fapt pentru care unii preferă modelele cu ţeavă lungă.
Un nou tip de muniţie este .440 Cor-Bon Magnum. Este practic derivat din tubul de .50 AE redus la partea anterioară pentru a putea primi glonţul de .44Mag.
Mark XIX este un model de „interschimbabilitate”. Folosind platforma standard (corpul) se pot realiza opt pistoale pe patru calibre diferite (.357 Magnum,.44 Magnum,.440 Cor-Bon Magnum,.50 AE), schimbând în câteva secunde numai ţevile şi câteva mici elemente care pot fi cumpărate de la dealeri.
Chiar dacă Desert Eagle este cel mai faimos produs al firmei Magnum Research, el nu este singura inovaţie. De-a lungul anilor i s-au mai adăugat şi alte produse cum ar fi pistolul Baby Eagle, Lone Eagle, Mountain Eagle şi puşca Moutain Eagle. Tot ei au produs ţevile Magnum Lite Uni-Direcţional Graphite destinate puştilor Ruger 10-22 şi revolverelor BFR inoxidabile, în calibrul .45-70, .410,. 454 Casull.
Desert Eagle a fost fabricat în toate variantele posibile: aurit, argintat, cromat, brunat, titanium, etc. Este foarte popular datorită aspectului distins şi a mărimii sale impresionante. Din 1996 cu filmul Hire-Gun şi până în 2 000 apare într-un număr de 83 de filme, 20 de seriale de televiziune şi 21 de jocuri pe calculator.
A fost favoritul lui Schwarzenegger şi în general simbolul durilor şi băieţilor “răi” transpuşi pe ecrane de Holliwood şi studiourile din Hong Kong. Emană putere, brutalitate, induce frică, de el nu te poţi ascunde.
Date tehnice
.357 Magnum | .44 Magnum | .50 Action Expres | |
Lungimea (cu ţeavă de 6″) | 270 mm | 270 mm | 267 mm |
nălţimea | 142 mm | 145 mm | 149 mm |
Grosimea | 32 mm | 32 mm | 32 mm |
Linia de miră | 215 mm | 215 mm | 210 mm |
Greutate fără ncărcătură | 1766 g | 1897 g | 2050 g |
Pasul ghintului | 355 mm | 457 mm | 483 mm |
Capacitatea magaziei | 9 | 8 | 7 |
Diametrul interior al ţevii | 9,1 mm | 10,9 mm | 12,6 mm |
Preţuri aproximative pentru pistoalele Desert Eagle MarkXIX
.50 Action Express Teava de 6″ Black – 1 302 $, Titanium – 1 637 $, Nikel – 1 302 $
.44 Magnum 6″ Titanium Gold – 1 708 $, Black – 1 287 $, Bright Nikel – 1 521 $
.357 Magnum 6″ Black – 1 279 $ , 10″ Black – 1 408 $
Preţurile aproximative la muniţie per cutie de 20 buc
.50 Action Express – SP(standard power), 22,68 g – 22$
.50 Action Express – HP(high power),19,44 g – 22$
.50 Action Express – SAMSON ULTRA, 22,68g – 22 $
.440 Cor-Bon – SP(standard power)15,55 g – 34,95 $
.440 Cor-Bon – HP(high power), 16,84 – 34,95 $
Mark I and VII
Prima variantă este Mark I, care în present nu se mai produce. Aceasta avea corpul din aluminium, oţel inoxidabil sau oţel carbon, diferenţele constând numai în forma şi dimensiunile culatei şi a pârghiilor de siguranţă.
Mark VII
Desert Eagle Mark VII este echipat cu detantă ajustabilă. Mark I şi Mark VII sunt disponibile în calibrele .44 Magnum, .357 Magnum, iar Mark VII şi în .41 Magnum. Modelele Mark VII mai noi sunt echipate cu ţevi de .50 Action Express dotate cu şină Weaver. Platforma de la .50 AE Mark VII Desert Eagle este folosită pentru modelele Mark XIX pe care se pot monta ţevi de 14, 10, 8 ţi 6 ţoli.
Mark XIX
Cel mai nou model Desert Eagle este Mark XIX disponibil în .50 Action Express (or .50 AE), .44 Magnum şi .357 Magnum. Magnum Research mai prezintă şi modele aditionale în .440 Cor-Bon, calibre derivate din .50 AE, având gâtul redus pentru a primi proiectilul de .44 Magnum.
Bibliografie:
www.gunsamerica.com…
www.magnumresearch.com
http://world.guns.ru
Tim Bannister -Desert Eagle
Wikipedia