Modele Celebre – BORCHARDT, de Cristian Radulescu

Partajează

Hugo Borchardt. Armurier de origine germana, a emigrat in Statele Unite in 1860 si a fost naturalizat american in 1875. Dupa ce a lucrat in fabricile de arme Sharp , Winchester si Colt unde s-a famliarizat cu armele epocii , inclusiv mitraliera lui Hiram maxim , Borchardt s-a intors in Europa in 1882 unde s-a angajat in arsenalul din Budapesta , dupa care revine in tara natala , la firma Ludwig Loewe din Berlin.
Incepind din 1893 Ludwig Loewe & Co. Incepe fabricarea unui pistol semiautomat proiectat de Hugo Borchardt.
Arma , una din primele de acest gen era voluminoasa si avea o forma ciudata. Fiind deosebit de lunga ( peste 35 cm) are o teava tronconica , in calibrul 7.65 insurubata in carcasa pe care se misca culata formata din 3 elemente : inchizatorul si si o biela articulata pe axe decalate. Acest mecanism se inspira din acela al mitralierei Maxim. Corpul armei sustine ansamblul teava-culata mobila , crosa propriu-zisa aflindu-se aproape de centrul de echilibru si jucind rolul de cutie a incarcatorului. Incarcatorul este fixat in pozitie de o furca comandata de un buton aflat linga garda tragaciului. Linga buton se afla si piedica de siguranta. Partea posterioara a corpului armei este formata de un carter semicircular , in interiorul caruia un arc lamelar foarte voluminos este folosit ca arc recuperator pentru ansamblul mobil al inchizatorului . Incarcatorul caseta de forma paralelipipedica contine 8 cartuse in calibrul 7.5 mm Borchardt. Liftul plat al cartuselor este impins in sus de 2 arcuri elicoidale . Ochirea se face cu ajutorul unei catari triunghiulare si a unui inaltator fix amplasat la partea posterioara a armei.
Pistolul era furnizat impreuna cu un pat plansa din lemn care se putea fixa in spatele carterului , transformind arma intr-o mica carabina.. Pe partea dreapta a patului se afla un toc din piele pentru pistol , precum si o curea pentru purtarea tuturor elementelor in banduliera.
Acest pistol a fost testat de majoritatea comisiilor militare europene , chiar si in SUA ., unde a fost promovat ( asa se face istoria) de catre Geog Luger , pe atunci inginer sef la Ludwig Loewe & Co. Opinia emisa de ofiterul raportor , in urma testelor efectuate in Franta la Champ de Chalons in 1899 cu pistolul Borchardt , rezuma opinia generala a tuturor acelora care l-au utilizat :
– se pune in evidenta calitatea executiei , rapiditatatea tirului si ingeniozitatea sistemului de alimentare.
– Se critica stingacia generala a designului armei , reculul violent si functionarea defectuoasa..
Privit in ansablu pistolul Borchardt nu se remarca decit prin uritenie si stingacie.Aceste elemente l-au facut sa dispara repede din lumea tumultoasa a pistoalelor semiautomate de la inceputul secolului XX.
Dar Hugo Borchardt nu stia ca saminta acestui proiect va genera in mintea colegului sau Georg luger o capodopera. 08 Parabellum. Elevul isi va surclasa maestrul.

Partajează