Dupa cum stiati, de mai multa vreme asociatiile noastre ( A.N.C.A., A.N.D.A. Asociatia 6 Dorobanti , Asociatia Traditia Militara , Asociatia Nationala a Armurierilor , I.P.S.C. Romania, , au intreprins o serie de demersuri pe langa autoritatile romane, respectiv Directia arme, explozivi, substante toxice a I.G.P.R. pentru modificarea legii armelor.
Discutiile au demarat de la principiul ca detinatorii de arme, si mai ales colectionarii nu solicita o liberalizare fara discernamant a legii si sunt de acord cu un control strict al detinerii si folosirii armelor, fara a fi ingradite drepturile cetatenilor de buna credinta.
Spre surpriza noastra, noua echipa din structurile specializate ale I.G.P.R. au dovedit o o deosebita disponibilitate la dialog, ba mai mult, discutiile s-au desfasurat intr-o atmosfera constructiva, pe baza de argumente logice si de bun simt, cu propuneri de imbunatatire propuse si acceptate de ambele parti.
Rezultatul, a fost un proiect de lege care la prima vedere nu are nimic spectaculos, dar care la o analiza mai aprofundata releva modificari structurale fundamentale, menite sa simplifice legea si sa elimine multe ambiguitati, aduce clarificari referitoare la accesul la arme si pune bazele realizarii cadrului legal pentru desfasurarea unor activitati sportive, culturale si de agrement legate de domeniul armelor. Binenteles vor fi si critici, nemultumiti de noua forma a legii, dar trebuie avut in vedere ca ea reprezinta un progres, un prim pas facut pe principiul pasilor mici.
Colectionarii de arme se pot socoti cei dintai beneficiari ai acestei legi deoarece in sfarsit activitatea lor nu mai este o activitate tolerata, un acord tacit, bazat pe bunele relatii cu autoritatile, ci devine o activitate bine definita si reglementata in articole de lege mai clare, mai usor de aplicat fara echivoc.
Binenteles, datorita relatiilor transfrontaliere ale colectionarilor din Romania, acest eveniment nu putea ramane fara ecouri internationale. Astfel in revista franceza “Gazette des armes” nr 421, apare un articol ce face referire la viitoarele modificari ale legii pe domeniul colectionarilor.
Închei cu speranţa, că drumul pe care l-am deschis împreuna cu cei din Serviciul Arme din cadrul IGPR este un drum spre normalitate, spre perfecţionarea şi armonizarea în viitor a legislaţiei naţionale în domeniul armelor cu cea europeana. Si de aceea transmitem si pe aceasta cale toata consideratia partenerilor nostrii de dialog din cadrul IGPR : Comisar Sef Grumezescu Constantin , Comisar Sef Osiac Vasile , Comisar sef Niculita Valentin si Comisar sef Cozgirea Daniel.
Iata ce scriu francezii despre noi:
Colectionarii romani sunt fericiti!
Din timpurile Cortinei de fier, toate armele erau interzise in Europa de Est. Dupa aceasta, ele au devenit un drept constitutional (1). De atunci, “arme vechi” sunt considerate cele ce au fost fabricate inainte de 1877, precum si reproducerile acestora, si sunt in dedetinere libera (in fapt ele sunt supuse notificarii-NR). Arme de colectie sunt considerate armele destinate a fi pastrate in muzee, datorita raritatii, valorii istorice, artistice, documentare sau sentimentale. Achizitionarea si detinerea lor se supune procedurii obtinerii unui certificat de colectionar.
Proiectul de lege al armelor, aflat in lucru, nu lua in calcul si colectionarii, activitatea acestora fiind sever restrictionata.
Federatia Europeana a Asociatiilor Colectionarilor de Arme (FESAC) a venit in ajutorul colectionarilor romani cu o scrisoare in 10 puncte adresata autoritatilor. Si miracolul s-a produs! Personalul administrativ al Ministerului de Interne a validat propunerile colectionarilor si le-a integrat intr-o noua redactare a legii, care va fi supusa votului parlamentar in toamna acestui an.
Este propusa o noua data pentru a defini armele vechi (considerate antichitati, si nu arme). Data de referinta este acum 31 decembrie 1899, care inlocuieste data de 31 decembrie 1877 din legea care opereaza in acest moment. In acelasi timp, colectionarii vor putea sa colectioneze arme scurte fabricate pana in 1945 si replici ale acestora. Vor putea , deasemenea, sa foloseasca aceste arme in reconstituiri istorice, filme si sa le expuna in muzee. Armele automate vor puta fi folosite in filme, dupa transformarea lor pentru tir “orb”(de recuzita-NT).Urmatoarea etapa va fi, pentru mai tarziu, discutarea evolutiei anului 1945.
(1) Modificarea a fost negociata cu Inspectoratul General al Politiei Romane, serviciul Arme, care sunt cei insarcinati cu redactarea noii legi.