Așa cum promiteam la începuturile asociației, că ne vom stradui nu numai sa găsim arme interesante, și importante în istorie, ci și oameni pasionați de acest domeniu de la care putem învăța, și iată că am reușit nu numai să găsim oamenii de care vă spuneam, dar și să îi invităm în cadrul unor manifestări ale A.N.C.A.
Anul trecut într-o postare pe pagina de facebook a asociației vă prezentam unul dintre cei mai cunoscuți colecționari de arme din lume pe care l-am întâlnit la congresul anual al colecționarilor de arme din Europa, și anume pe Ian McCollum, pe care îl rugam sa facă și o vizită în România pentru a se întîlni cu membrii asociației noastre.
Este binecunoscut faptul că Ian McCollum este și unul dintre cei mari (dacă nu și cel mai cunoscut) prezentatori prin site-ul său Forgotten Weapons al istoriei și dezvoltării armelor de foc. Pe lîngă publicațiile sale tipărite, este prezent și pe You Tube cu “poveștile” despre arme, iar pasionații de arme din Romania au acum posibilitatea să vadă pe Forgotten Weapons și arme românești.
În săptămîna 3-10 martie anul curent, la invitația A.N.C.A Ian McCollum a fost prezent în România, și am avut plăcerea să îl avem în mijlocul nostru la întîlnirea găzduită de Muzeul Militar Național “Regele Ferdinad I “. Activitatea organizată de A.N.C.A cu denumirea “ O zi la Muzeul Militar “ ce tinde a deveni și o activitate a MMN, a avut ca subiect armele din războiul de independență și primele săbii de ofițer din armata română. Am avut plăcerea ca cele 2 subiecte să fie prezentate (ca de altfel întreaga activitate) în limba engleză de către domnii Horia Vladimir Serbănescu, Mihnea Serbănescu și Baity Pera. Vizita prietenului nostru Ian McCollum a continuat cu un tur al MMN ghidat fiind de Dl. Radu Riti comandantul MMN și de Dl. Emil Boboescu. Tot la MMN invitatul nostru a realizat și cîteva prezentări cu arme din dotarea armatei române pe care deja le puteți viziona pe canalul de you tube “Forgotten Weapons”.
Impresionat de varietate armelor din MMN, dl Ian McCollum a promis că anul viitor va reveni în România și membrii asociației noastr vor avea din nou privilegiul de a se întîlni cu acesta.
Găucan Ioan