Asa cum spuneam cu ocazia unui articol precedent, de cate ori reusesc sa achizitionez o arma noua care imi place in mod deosebit, incerc sa-i aflu istoricul, sa-i inteleg sistemul de functionare, detaliile constructive si tehnice astfel incat sa pot spune ca o cunosc mai bine, ca face parte din „familie”. Acum cateva saptamaini, un bun prieten mi-a trimis un link cu un pistolet foarte interesant, practic o copie fidela a lui Colt 1911 in calibrul 22LR, pe care el l-a numit „bijuterie”. Mi-a placut in mod deosebit acest pistol si am reusit sa-l achizitionez si sa-l aduc de curand in tara. Da, pot sa spun ca „Llama Mod XV Especial” este intr-adevar o „bijuterie”!!!
Compania producatoare de arme Spaniola „Llama”, oficial cunoscuta ca „Llama-Gabilondo y Cia SA”, a fost fondata in anul 1904 sub denumirea de Gabilondo y Urresti. Sediul principal era situat in orasul Eibar din provincia Basca, dar in decursul timpului a avut unitati de productie si in orasele Elgobiar si Vitoria.
Productia sa a fost axata pe fabricarea revolverelor si pistoalelor semiautomate la un pret mediu intr-o gama de modele destul de generoasa. Aceste arme au fost foarte populare atat pe continentul European cat si in tarile latino-Americane datorita acuratetii detaliilor de fabricatie, cat si a calitatii materialelor folosite, motiv pentru care s-a incercat si s-a si reusit de fapt, sa se penetreze si piata Nord-Americana.
Unul dintre cele mai apreciate modele pe piata americana a fost si modelul „Lllama XV-Especial” fabricat intre anii 1954 si 1997. era un pistolet semiautomatic, cu sistem de operare tip Blow-back, practic o copie miniaturala a vestitului Colt Government 1911 dar nu in calibrul 45 ACP ci in 22LR. Aceasta arma era practic continuarea productiei de pistoale tip Llama, modelele I si II. Llama I a fost produs de catre Gabilondo din 1933 pana in 1954, in calibrul 7,65 (.32 ACP) la care insa s-a renuntat la siguranta de tip Swartz din patul pistolului. Llama II a fost produs intre anii 1933 si 1936 in calibrul 9 mm. scurt (.38 ACP) dar, datorita unor probleme de proiectare, a fost inlocuit cu Llama III. Acesta din urma, a fost produs pana in 1954 in acelasi calibru ca si Llama II.
De retinut faptul ca la modelele de calibrul 22LR au fost pastrate toate detaliile de fabricatie ale lui Colt Government, inclusiv sistemul de siguranta din pat, sitem cunoscut sub denumirea de „Swartz” care prevenea o descrarcare accidentala a pistolului in cazul caderii pe o suprafata dura, sistem introdus in productie de catre Colt in anii ’30. La o inspectie sumara a acestui pistol nu se poate sa nu remarci atentia deosebita ce a fost acordata detaliului,, acuratetea liniilor si imbinarilor intre diferitele parti componente, simplitatea mecanismului si usurinta cu care poti dezasambla si reasambla aceasta arma.Sistemul de ochire este fix, exact ca si la Colt Government, dar evident, pentru a evita problemele legate de patentul acestui pistol, au fost introduse unele modificari de design, cum ar fi mansonul ce prezinta orificii de ventilatie care , chiar dau o nota de originalitate acestui pistol. Tragaciul se actioneaza usor, iar declansarea percutorului se face fara dificultate. Sistemul de siguranta este si el minutios gandit: pe langa siguranta tip Swartz si cea preluata de la Colt 1911, inginerii spanioli au introdus si o siguranta a cocosului extern in 2 trepte astfel incat in prima treapta de armare nu poate fi declansat focul. Incarcatorul cuprinde cartuse, iar mansonul se blocheaza la pozitia “deschis” dupa tragerea ultimului cartus, urmand sa-si revina in pozitia initiala in momentul introducerii unui nou incarcator plin.Calitatea deosebit de buna a acestui pistol de calibru mic si pretul sau accesibil l-au facut deosebit de cunoscut si apreciat pe piata americana. Dovada stau si discutiile pe forum-uri intre diferiti pasionati din SUA pe tema acestui pistol de productie europeana din care reiese opinia generala favorabila referitoare la calitatile acestui adevarat Mini-Colt Government.
Din pacate, productia acestui pistol deosebit a fost sistata, compania Gabilondo Llama y Cia SA, fiind obligata sa inchida portile in 1999, datorita dificultatilor financiare survenite in urma extinderii productiei in zona asiatica si scaderii calitatii produselor sale. Un grup de angajati ai firmei au incercat unei societati cu numele de „Fabrinor Arma corta Microfusion & SA” dar, in ciuda reluarii si mentinerii calitatii traditionale, datoriile uriase acumulate de Llama Gabilondo pe piata din Est si refuzul creditorilor de a acorda un moratoriu al acestor datorii, a dus in final tot la inchiderea definitiva a productiei acestor arme in anul 2003.