Pledoarie pentru HAENEL CR223, un vinovat aproape perfect . De Daniel Matei

Partajează

Vi-o prezint pe mai noua mea prietenă, Hanna, o frumoasă carabină semiautomată Haenel CR223.Nu cred că greșesc dacă spun că ea este, cumva, noul Sturmgewehr. În fapt, arma este, la origini, atât un StG. cât și un M4/AR15 însă next level.

În cazul de față examinăm varianta ei, să-i zicem, multi-tasking, anume cea cu țeava de 10.5”.

Așa cum bine spunea, cândva, un erudit coleg, dorința colecționarului de a deține o armă sau alta nu e nevoie să fie explicată și nici măcar rațională nu are de ce să fie, întrucât ea se naște din pasiune, iar izvoarele pasiunii tale sunt unele unice iar atunci, ele nu sunt nici general aplicabile și nici susceptibile de a putea fi cuprinse de oricare minte. Chiar și așa fiind, în cazul de față, mă abat puțin de la cutumă și vă dezvălui că interesul meu pentru o armă de acest fel a apărut în momentul în care am pășit și în lumea tirului sportiv și am început să îmi doresc să abordez și disciplinele EPP și IPSC. Ei bine, chiar de la primul antrenament EPP, Hanna mi-a demonstrat că este o armă excepțională pentru această disciplină de tir sportiv. Și, desigur, o apreciez a fi ceva chiar foarte special, inclusiv ca piesă din colecția mea.

Haenel CR223 este versiunea civilă, adică semiautomată, a puștii de asalt militare Haenel MK 556.

Pe fondul noilor necesități, generate de amenințarea teroristă constantă, sub care se află de ani buni Germania, s-a decis că este momentul ca forțele de poliție să fie echipate, treptat, cu noi arme, mai puternice și eficiente pe distanțe mai mari decât tradiționalul HK MP5.

Astfel, începând cu anul 2016, arma civilă (semiautomată) Haenel CR223 a fost selectată și a intrat în serviciul trupelor pentru acțiuni speciale ale Poliției din Hamburg (SEK – Spezialeinsatzkommando), într-un număr de unități care este încă secret.

Trebuie, însă, menționat că, la acel moment, modelul Haenel CR223 se afla într-o versiune inițială, incipientă. Astfel, din primele unități livrate către unitățile SEK ale Poliției din Hamburg, unele au manifestat blocaje în timpul unor antrenamente.

Desigur, producătorul a verificat cauza și a obsevat că muniția de tip FMJ/complet cămășuită utilizată (marca și modelul muniției sunt secrete), putea crea unele probleme, atât în etapa de transport din încărcător spre camera cartușului, cât și la ejectare. Acele probleme nu mai apăreau, totuși, în cazul muniției de tip hollow point de la același producător.

C.G. Haenel a adaptat armele și, la următoarele loturi, a putut fi folosit, fără incidente, orice tip de muniție .223 Remington și 5.56×45 NATO.

Ulterior, în anul 2017, Poliția Landului Saxonia a achiziționat un număr de 2300 de unități Haenel CR223. În anul 2019 și Poliția Poloniei a achiziționat un număr de 546 de bucăți Haenel MK 556.

Dar, să trecem și la ceea ce ne interesează, de fapt, pe noi în calitate de pasionați de arme: chestiunile de natură tehnică dar și istorică.

Cine este, de fapt, C.G. Haenel? Orice vânător a auzit de armele Suhl și Merkel Suhl. Ei bine, C.G. Haenel este, de fapt, fostul Suhl. Mai mult, Haenel este vechea dar și noua denumire a mărcii Suhl.  Lucrurile sunt, însă, mult mai profunde decât atât. Încercând, totuși, să nu intrăm în prelegeri istorice extinse, voi prezenta doar câteva detalii schematice:     În 1840, Carl Gottlieb Haenel înființează ”Fabrica de Arme și Biciclete din Suhl C.G. Haenel

Este fabrica unde a lucrat și a creat faimosul Hugo Schmeisser. Celebrele MP41 și MP44/StG. (Sturmgewehr-ul) au fost inventate și produse la fabrica C.G. Haenel din Suhl.

  • În 1945, sub ocupație sovietică, fabrica este naționalizată, denumirea îi este schimbată în “Compania de vehicule și arme de vânătoare Ernst Thalmann”, iar Hugo Schmeisser este deportat în Uniunea Sovietică unde va lucra în fabrica de arme Izhmash din Izhevsk, până în anul 1952, când i se permite să revină în Germania natală.
  • Ulterior, după căderea Cortinei de Fier, fabrica devine parte a concernului Merkel, produsele sale purtând marca Suhl sau Merkel Suhl.
  • Din anul 2008, se revine la denumirea de C.G. Haenel.
  • La scurt timp, grupul Merkel este preluat de producătorul de arme Caracal, care, astfel, îl asociază indirect cu concernul de stat EDGE Group din Emiratele Arabe Unite.

Pe lângă vânători, și practicanții disciplinelor de tir sportiv din gama long range recunosc Haenel ca fiind unul dintre cei mai buni producători, la nivel mondial, în ceea ce privește armele și țevile de mare precizie. Și, terminând de prezentat ”pedigree-ul” mărcii Haenel, putem purcede, desigur, și la detaliile tehnice ale armei.

Exemplarul prezentat este cea mai noua versiune a modelului CR223 și se distinge prin următoarele:

AMBIDEXTRIA

Armă complet ambidextră, mai puțin mânerul de armare care, însă, poate fi procurat ca opțiune ambidextră de la Haenel, se regăsește standard pe versiunea CR308, în calibrul .308 Winchester (atenție: mânerele de armare standard de AR15/M4 nu se potrivesc, fiind cu câțiva milimetri mai scurte).

Ca o curiozitate, în fotografiile oficiale ale producătorului nu regăsim vreun buton de eliberare a port-închizătorului și pe partea dreaptă însă, după cum vedeți, în realitate, el există pe actuala versiune.

ASPECT. FINISAJE

Arma este ingrijit construită, se simte bine închegată și  solidă deși, mai scurtă fiind, îți conferă și o senzație de mare agilitate și manevrabilitate. Materialele folosite, finisarea generală dar și detaliile individuale atât interioare cât și exterioare conving, nelăsând impresia de economie în costuri de fabricație. Mânuirea ei este placută, toate stau dovadă aducerii platformei M16/M4/AR15 la maturitate.

CONFORTUL

Arma este confortabilă și semnificativ mai ușoară de față decât alte arme de tip AR15 pe care le cunosc și cu care am tras.

Deși, în fotografiile producătorului, mânerul pistolet este altul, mai arătos, de la CAA ARMS, arma s-a livrat cu unul fabricat de IMI Defense. Poate au avut un angajat mai nou la asamblare, cine știe…

Deși mânerul pistolet IMI Defense este foarte confortabil, am constatat, totuși, că cel de la Bravo Company (versiunea BCM Gunfighter type 3 – unghi redus la 15 grade) precum si cel, tot cu unghi redus, de la FAB Defense (modelul Gradus cu small beaver tail), măresc în mod semnificativ confortul armei care, oricum, era unul de top.

încheietura palmei care ține mânerul pistolet iar, în mod conex, asta face ca partea frontală a armei să se simtă chiar mai ușoară, reducând  timpii de epolare și de achiziție a țintei dar și Oricare dintre acestea două din urmă are efectul de a reduce și mai mult tensiunea din crescând, evident, punctajul obținut pe țintă precum și timpul în care poți menține, în mod ”productiv”, arma în umăr atunci când tragi, nesprijinit, din picioare.

ȚEAVA, OH, ȚEAVA!  

Deși este marcată pe țeavă ca .223 REM și ZIVIL (civilă), spre deosebire de suratele ei cu țeavă mai lungă, versiunea civilă cu țeavă de 10.5” are aceeași țeavă ca și versiunile militare cu țeavă de 10.5”.

Raportul de răsucire/twist rate este de 1:7”, adică proiectilul efectuează o rotație completă, în jurul axei sale longitudinale, într-o distanță de 7 inch, deci un pas de 178 mm.

Lungimea redusă a țevii, cuplată cu acest  rate de 1:7”, fac ca CR223 cu țeava de 10.5” să stabilizeze bine atât proiectilele ușoare cât și pe cele grele, realizând o bună precizie. În mâna unui trăgător decent, va genera grupări  strânse pe țintă pentru această categorie de armament. Nu este, totuși, o armă de long range însă lucrează impecabil pentru distanțe mici și medii. Țeava, fiind, de fapt, una militară doar marcată precum una civilă, suportă fără probleme și presiunile suplimentare specifice muniției 5.56 NATO care, deși fără justificare, nu se găsește pe piața civilă din UE. Cu muniția .223 Remington, fără trageri în regim automat, rezistența țevii, măsurată în număr de focuri trase, este de așteptat să fie superioară altor concurente “civile” din familia  M16/M4.

Aș dori să se rețină că, pentru muniția accesibilă în UE civililor, anume .223 Rem, dacă țeava este mai lungă de 12”, twist-ul mai potrivit este de 1:9 și nu de 1:7 iar, atunci, desigur, versiunile CR223 cu țevi mai lungi au, în mod ideal, twist de 1:9 și nu de 1:7. Ceea ce Haenel a și aplicat pentru versiuni lungi.

SOLUȚIILE FUNCȚIONALE ALESE DE PRODUCĂTOR

A.În primul rând, trebuie să abordăm tipul sistemului de împrumut al gazelor.

Dacă, la Kalașnikov, avem și piston de gaze și tub de gaze, la platforma M16/M4/AR10/AR15 avem ori una, ori alta.

Este întru totul adevărat și că, atât pistoanele, cât și tuburile de gaze, diferă de la o platformă la alta în ceea ce privește construcția și modul de funcționare.

La conceptul AK, pistonul face parte din portînchizător, este fixat pe el, iar tubul de gaze are doar rolul de a asigura o disipare controlată a gazelor – piston cu cursă lungă.

La cel M4/AR15 cu piston, acesta culisează între blocul de gaze și grupul port-închizător, pe care îl aruncă spre înapoi printr-o scurtă lovire – piston cu cursă scurtă.

La armele M4/AR15 cu sistem DI de împrumut al gazelor (au tub de gaze si nu piston), tubul de gaze, efectiv, “suflă” puternic gazele în mica priză de admisie a grupului port-închizător și astfel îl aruncă spre înapoi.

Convențional, la platforma americană, inventată de Eugene Stoner, sistemul de împrumut al gazelor cu ajutorul acelui tub care conduce gazele până în  ansamblul închizător se numește DI (Direct Impingement, adică impact direct – al gazelor asupra ansamblului).

Ei bine, chiar și sub eventualul beneficiu al unei precizii ușor mai bune decât cea a armelor cu piston, în cazul armelor DI, de fapt, se ajunge ca o bună parte din gazele generate de arderea pulberii și expandare să intre în contact cu corpul închizătorului și, apoi, să se disipeze mai ales în cutia superioară a mecanismelor, până chiar în fundul tubului tamponului. Ori, aceste gaze nu sunt unele curate iar, în cazul anumitor tipuri de muniție, mai ieftine, fie civile sau militare, pulberea, fiind de o calitate mai slabă, nu arde complet.

Asta face ca, în armă, să se depună o destul de mare cantitate de resturi de pulbere, așa apare calaminarea, prin toate cotloanele și mai ales pe coada închizătorului. Cantitatea de calamină întărită în acest punct este mare  chiar și după tragerea a doar câteva zeci de cartușe. De aici apar două probleme: pentru a fi menținute funcționale, acele arme trebuiesc curățate mult mai des iar curățarea, în sine, este una destul de anevoioasă și consumă  timp.

Un alt efect indezirabil aferent sistemului DI este încalzirea excesivă a ambelor cutii ale mecanismelor și, mai ales, a celei superioare.

Împreună, calaminarea și supraîncălzirea în condiții de luptă prelungită, au generat, în timpul Războiului din Vietnam, faimoasele dese blocaje ale armelor M16.
Acest lucru ar fi dus la un important număr de pierderi de vieți în rândul militarilor americani.

Ulterior, din acest motiv compus, apare sistemul de împrumut al gazelor pe piston cu cursă scurtă. Ca mici dezavantaje, el aduce o ușoară îngreunare a armei și o foarte ușoară scădere a preciziei armei. În afară de acestea, sistemul de împrumut al gazelor pe piston are doar avantaje, unele de o mare importanță, rezolvând eficient atât problema calaminei din interiorul corpului armei cât și pe cea a încălzirii corpului armei.

Efectiv, la armele, din această platformă, prevăzute cu acest tip de sistem de împrumut al gazelor, gazele se disipează, cel mult, în interiorul ulucului, adică în afara corpului armei. Totuși, la CR223, capul pistonului este prevazut cu un segment asemănător celor care se găsesc pe pistoanele motoarelor cu ardere internă. Adică, regăsim pe CR223 același tip de etanșare care există în motoarele celor mai multe autovehicule, între piston si cilindru.  Asta face ca gazele împrumutate să acționeze pistonul dar să nu scape și în ulucul armei.

Ca rezultat direct, corpul armei și ”organele” ei interne nu se mai încing și nu se mai calaminează. Astfel, arma poate trage mult mai mult fără a necesita curățare -mii de cartușe față de sute la DI- iar curățarea devine simplă și rapidă, rezumându-se doar la țeavă, capul pistonului și, poate, cel mult din când în când, la interiorul ulucului .

Destul de important este și faptul că, în acest context, dacă mediul de utilizare a armei nu este unul foarte rece sau foarte prăfos, piesele interne ale armei pot fi lăsate mult mai bine ”uleiate” decât în cazul armelor DI, ceea ce, desigur, reduce uzura în timp.

În rezumat, pot să vă confirm că, spre deosebire de armele AR15 americane, produse de Smith&Wesson, Armalite și Savage, cu care am mai tras, Haenel CR223 rămâne curată în interior și nici nu se încinge.

B.Corpul port-închizătorului este realizat din oțel inoxidabil austenitic, ceea ce ne asigură că va rezista mult mai bine în timp dar și că nu va interacționa chimic cu factorii de mediu sau cu substanțele de curățare (deși, cum spuneam mai sus, ramânând curat, nu are nevoie de așa ceva – cel mult de degresare și regresare preventive).

Deosebit de armele americane, cuiul percutor este menținut în tensiune, înspre spate, cu ajutorul unui resort care îl îmbracă, lucru care, deși, nu știu cât este de necesar, ne asigură că el va avea mereu o cursă de accelerare suficient de lungă, după ce va fi fost lovit de cocoș, mai ales că același resort menține împins înspre în față și capul închizător.

Tot altfel decât la armele americane este și clema de retenție preventivă a cuiului percutor (un fel de siguranță a cuiului percutor), chestie despre care trebuie să recunosc că mi-a dat un pic de furcă la reasamblarea grupului port-închizător.

C.Despre ulucul (apărătoarea mâinii/handguard) ventilat de tip free-floating (flotant) al lui Haenel CR223, eu încă mai cred că era mai potrivit să vă povestesc în aceeași secțiune în care v-am povestit și despre țeavă. Totuși, întrucât acea secțiune era deja foarte lungă (dar, pe merit), am decis că este mai bine să-i aloc un capitol distinct aici.

Ulucul unei arme de tip AR15/M4poate fi de 2 feluri: drop-in sau free-floating.

În cazul tipului drop-in, arma are un ”inel Delta” în partea din față a cutiei superioare a mecanismelor iar ulucul stă prins și de acela dar și de blocul de gaze sau de cătare Astfel, ulucul de tip drop-in se află în contact cu țeava. Avantajul este costul de producție mai mic.

Dezavantajele sale sunt 3. Primul ar fi că el preia șocurile și vibrațiile țevii iar asta îl face să aiba unele infime dar efective modificări de poziție de la un foc la altul și, ca urmare,  un dispozitiv de ochire aplicat pe uluc isi modifică zero-ul (puțin sesizabil).

Un al doilea efect nedorit al ulucului de tip drop-in este că, fiind în contact cu țeava, el îi restricționează acesteia mișcările ei naturale, anume acele fine oscilații și armonici care se produc în momentul tragerii. Asta face ca, per total, arma să nu primească toată precizia de care este țeava capabilă. O apărătoare care nu intră în contact în lungul țeviii nu îi restricționeaza vibrația natural.

Desigur, o arma cu ulucul de tip drop-in poate fi modificată la uluc free-floating dar avem nevoie de unelte dedicate, vorbim și de o manoperă dificilă și complicată, precum și de costuri foarte mari (400-600 Euro doar piesele necesare). De aceea, dacă bugetul ne permite să cumpărăm o armă cu ulucul free-floating, este bine să cumpărăm una astfel fabricată și nu să ne apucăm să modificăm una fabricată cu uluc drop-in.

În cazul țevii flotante, nu mai avem un inel Delta ci, în locul său, se va regăsi o piesă numită tip barrel nut (o  bucșă metalică, aflată în zona de bază a țevii, de care ulucul se prinde fix și apărătoarea este încastrată la bază și nu se mai reazămă în altă parte

Ambele componente (țeava și ulucul), aflându-se în plutire liberă una față de cealaltă, își vor face treaba mult mult bine. Astfel, țeava ne va oferi toată precizia de care este ea capabilă iar sistemele de ochire montate pe uluc vor sta în zero. Ca atare, ulucul de tip free-floating este util și pentru montarea de sisteme de ochire, pe când cel de tip drop-in nu este.  Câștigăm, astfel, față de drop-in, și la precizia tragerii dar și la precizia ochirii.

Un al treilea efect, important în cazul armelor automate dar prea puțin important în cazul celor semiautomate este că, nefiind în contact cu țeava și fiind mult mai bine ventilat decât cel drop-in, ulucul de tip free-floating va primi și va retransmite mâinii trăgătorului mult mai puțină căldură decât cel de tip drop-in.

Superba Haenel CR223 este, desigur, echipată cu un uluc de tip free-floating. Pe armele americane aceasta este o echipare destul de rară, regăsindu-se doar pe exemplarele high-end, deosebit de scumpe. Pe armele germane, care, oricum, au un preț oarecum exclusivist și sunt, de la bun început, în categoria high-end, ulucul de tip free-floating este o echipare uzuală, fie că vorbim de Haenel sau altele. La Haenel CR223, acest uluc este de tip slim, foarte bine ventilat și foarte confortabil. Previzibil, nu?

Îi găsesc, totuși, și un foarte mic minus, anume că sloturile laterale, destinate atașării de accesorii, sunt de tip KeyMod. Mi-ar fi plăcut, totuși, să fie de tip M-LOK, un standard ceva mai nou și pentru care gama de atașamente este una în continuă extindere. Cu siguranță că producătorul C.G. Haenel va oferi, însă, cât de curând, și opțiunea cu M-LOK.

Dar, ca să încheiem cu un mare plus, trebuie să amintim că ulucul lui Haenel CR223 este prevăzut cu un sistem de demontare foarte facil și se poate scoate de pe armă imediat, fără a se folosi unelte. Eliberarea lui se face prin apăsarea unui mic buton care permite rotirea levierului de blocare la 180 grade. Apoi tragi ușor de el și iese. Doar 5 secunde totul. Este singura armă de acest tip la care ulucul se poate scoate cu mâna goală.

D. Tot la soluții constructive ce o fac deosebită menționez și următoarele:

– placa din spatele cutiei inferioare a mecanismelor este extinsă în exterior și prevăzută, pe ambele părți, cu sloturi de care se pot prinde curele. Dar nu avem vreo modalitate de prindere a curelei și în față. Astfel, pentru a nu fi limitați la curele cu un singur punct, trebuie să mai investim puțin, fie într-un atașament tip KeyMod (cu slot QD sau cu buclă), fie într-o buclă pentru prinderea curelei, cu atașare pe șine tip Picatinny. Nu e ceva grav. La majoritatea armelor AR-15 nu ai nici măcar acea placă extinsă. Patul armei are și el, pe ambele părți, sloturi QD (Quick Detach – detașare rapidă), pentru atașarea buclelor QD sau a curelelor de acel tip.

– Sa rămânem la pat, îmi place foarte mult, arată foarte bine, este foarte confortabil, are, pentru umăr, pernă de cauciuc de cca. 1 cm grosime și, un lucru foarte plăcut, are obrăzar reglabil pe înălțime. La alte mărci, pentru a-l avea pe acela, trebuie să cumperi alt pat. Bravo, C.G. Haenel!

– Tubul tamponului are 6 poziții pentru reglarea patului armei și este prevăzut, la extremitatea din spate, cu un orificiu care permite evacuarea apei și eliberarea rapidă a presiunii exercitate de ea. Este foarte bine că arma îl are, asta ne asigură că ea va trage și imediat de cum este scoasă din imersiune.

– Arma, evident, primește orice încărcător de tip STANAG dar se livrează, în România, cu un singur încărcător din polimer (Magpul PMAG GEN M3) de 10 cartușe care, însă, a fost limitat de fabricant la 2 cartușe, pentru ca arma fie astfel utilizabilă și cu destinația vânătoare. Mi-ar fi plăcut, totuși, să vină cu un încărcător din metal. Sigur, se poate cumpăra, există mai multe variante.

– Dust cover-ul (clapeta care acoperă, în repaos sau transport, fereastra de ejectare) arată foarte bine dar, din păcate, este din polimer. Mi-ar fi plăcut să fie din metal.

– Cătările sunt calitative și foarte precise însă au corpul din polimer. Aș fi preferat să plătesc mai mult pe armă dar să am cătări complet metalice.

– Mânerul de armare standard, deși nu ambidextru, este de tip extins, cu zona de preluare foarte bine texturată, ceea ce asigură armări ultra-rapide și mereu certe, chiar și dacă este abordat doar pe partea stângă, chiar și cu un singur deget.

– Filetul de la gura țevii este lucrul care mă deranjează cel mai mult la arma asta. Ea vine cu un ascunzător de flacără tip M4 standard, este un bird cage, pe care, pentru utilizare în competiții, va trebui înlocuit cu  o frână de gură (arma, poate nu credeți, dar are recul destul de serios – voi relata mai jos). Și aici apare problema: gura țevii nu are filetul standard AR15/M4 (1/2×28 UNEF), care ar permite accesarea unei foarte largi game de dispozitive de gură, ci are un filet nenatural acestei arme, anume M14x1 cu strângere spre dreapta – măcar dacă era cu strângere spre stânga pentru că atunci deveneau utilizabile cele pentru Kalașnikov. Vedeți? Nimic nu este perfect pe această lume. Nici măcar Haenel CR223… Dar, ar putea deveni după ce producătorul va citi acest articol !!!

– Trăgaciul este single stage, ca la o armă de asalt militară. L-am măsurat, este destul de tare, detanta trece de 3 kg. Asta poate părea a fi foarte mult. Totuși, cursa lui este foarte scurtă, declanșarea este rapidă și cursivă, nu se simte că ar agăța pe vreundeva (spre deosebire de Smith&Wesson M&P15 Sport 2 care avea un trăgaci care agăța un pic -chiar înainte de declanșare- și care nu m-a încântat). Astfel, precizia armei nu are nimic de suferit din cauza trăgaciului. Producătorul oferă și opțiunea unui trăgaci match, two stage și 1.5 kg. Să nu uităm, însă, că, atunci când folosim mănuși, este întru totul preferabil un trăgaci tare!

– Garda trăgaciului se poate deschide, pentru a permite și tragerea cu mănuși foarte groase

– Arma poate fi siguranțată chiar și atunci când cocoșul este adus în față, în poziție inactivă, anume cu tragaciul inert. Suratele-i americane se pot siguranța doar atunci când cocoșul este culcat pe spate iar trăgaciul este armat pentru tragere. Totuși, producătorul C.G. Haenel alege să dea armei un plus de siguranță în utilizare.

SIGURANȚA UTILIZĂRII ÎN MEDIUL CIVIL

În primul rând, pe parte juridică, arma este întru totul corepunzătoare ultimelor cerințe legale, având 4 serii, anume câte una pe fiecare componentă esențială. Fiind livrată standard, în România, cu încărcător limitat la 2 cartușe, arma corespunde categoriei B pct. 6 din Anexa Legii nr. 295/2004, în forma sa actuală. Astfel, arma poate avea, legal, oricare dintre următoarele destinații: vânătoare, tir, colecție, utilitară. Producătorul a fost foarte atent la imposibilitatea conversiei armei civile la capabilitatea de foc automat. Portînchizătorul este construit de așa natură încât să nu poată acționa o piesă de tip full-auto sear, peretele inferior al extremității posterioare fiindu-i anume scurtat

Cutia inferioară a mecanismelor are o formă internă șerpuită în zona raftului inferior iar pereții ei au fost anume îngroșați, tot acolo, în așa fel încât să nu poată nicicum găzdui o piesă de tip full-auto sear și nici să permită montarea unui grup trăgaci de tip automat.

Desigur, grupul trăgaci este tot de tip semiautomat și nu este compatibil cu un eventual levier selector de foc care ar putea permite și o a treia poziție. Cocoșul nu are nici el ”cârligul” necesar conjuncției cu o piesă de tip full-auto sear. Este, cu siguranță, una dintre armele complet ”neprietenoase” cu o eventuală tentativă de conversie la capabilitatea de foc automat.

Așa cum am spus și mai sus, spre deosebire de cele americane, arma poate fi siguranțată chiar și dacă tragaciul nu este armat pentru tragere, adică și atunci când arma nu este armată.

ARIA DE UTILITATE

Cu siguranță că, pentru echipajele de poliție, o astfel de armă poate constitui un mare plus tactic, la nevoie, inclusiv prin lungimea ei redusă care permite acomodarea ei ușoară, în habitaclul oricărui autoturism, fie și în poziție verticală, între scaunele din față, utilizând un suport corespunzător. În anumite scenarii, pistolul nu este suficient și, atunci, este nevoie de putere de stopare mai mare, chiar și de putere de penetrare mai mare, de precizie mai mare, de distanță de tragere mai mare. Cel puțin în mediu urban, o armă precum Haenel CR223, cu țeava de 10.5”, este răspunsul ideal pentru toate acestea.

Evident, și pentru societățile de pază cărora li s-a aprobat utilizarea de arme utilitare din categoria armelor lungi cu țeavă ghintuită dar și pentru contractorii militari privați, această armă oferă o soluție de top, atunci când bugetul permite echiparea personalului la acest nivel de cost.

În sfera pur civilă, arma poate fi utilă vânătorilor, la combaterea dăunătorilor precum și la speciile de vânat la care un calibru atât de mic este permis. Poate fi utilizată și la pândă, cu trageri precise până la 300-350 metri, cu optica potrivită. Poate fi utilizată și la goană dar, totuși, tipul de vânătoare unde ar străluci ea este, cred eu, dibuitul.

Colecționarii se vor putea bucura și ei de o armă întru totul superbă și specială iar, pentru sportivii de tir, această armă constituie un echipament sportiv performant și care va permite rezultate excepționale.

Desigur, pentru sportivii de Long Range, ea poate fi folosită în partea de antrenament inițial, pentru distanțe mici și medii, însă nu este destinată, totuși, tragerii la distanțe foarte mari.

EXPERIENȚA TRAGERII

În mod deliberat, am lăsat acest adevărat deliciu spre finalul articolului.

Deci, cum trage și cum se simte?

Cum spuneam și mai sus, trăgaciul este destul de tare, foarte scurt și declanșează precis, și sesizezi ca ar induce armei mișcare la momentul declanșării.  Experiența acestui producător în fabricarea țevilor de precizie își spune cu prisosință cuvântul.

De exemplu, doar pe aparatele mecanice de ochire standard, un trăgător decent poate, de la primul său contact cu această armă, trăgând sprijinit, să obțină, fără prea multă concentrare, grupări cu un diametru de cca. 4-5 cm la distanța de 50 metri. Din poziția în picioare, nesprijinit, cu același trăgător, aflat tot la primul său contact cu această armă, tot de la 50 metri, gruparea, în mod evident, se mai deschide însă tinde să rămână sub diametrul de 10 cm ceea ce, zic eu, este excelent câtă vreme s-au folosit doar aparatele de ochire mecanice standard. Cum spuneam, am avut deja ocazia sa particip cu ea la antrenamentele pentru disciplina de tir sportiv EPP si sunt extrem de multumit de rezultate.

Desigur, rezultatele pe țintă vor deveni chiar mult mai bune din pozițiile culcat sau așezat, sprijinit, mai ales dacă se folosesc sisteme de ochire optice, cu magnificare. Mai mult, din tot ce am studiat, în acest caz, putem vorbi și de foarte bună precizie a tragerii până la distanțe medii (300-350 metri).

Reculul este o chestiune foarte interesantă în cazul acestei arme. Cunoscătorii știu deja că armele M4/AR15 au, în general, un recul infim, chiar neglijabil. Ei bine, reculul lui CR223 este comparabil, ca forță, cu cel al unui AKM. Totuși, spre deosebire de AKM, care are un recul lung si legănat, cel al lui CR223 este scurt, sec și foarte plat, gura țevii ridicându-se mai puțin  și revenind pe țintă  ușor.

Unul dintre lucrurile care nu mi-au plăcut la Smith&Wesson M&P15 Sport II a fost reculul: îmi plac armele care mă scutură puțin, care îmi dau feedback. La S&W nu m-am simțit familiar cu arma, parcă nu comunicam cu ea deloc. La Hanel CR223, însă, lucrurile sunt exact așa cum mi le-am dorit.

Sigur că țeava lui CR223, fiind semnificativ mai scurtă, ajută la obținerea unui recul mai mare. Toate armele AR15/M4 au un recul ”plat” însă cele germane îl au pe cel mai plat. De la primul și până la ultimul foc, pe CR223 o simti închegată, solidă, puternică și furnizează încredere.

Mai  mult, arma asta se simte vie și înzestrată cu personalitate, ceea ce măcar eu nu pot spune și despre armele americane, de tip AR15, Smith&Wesson, Armalite și Savage cu care am mai tras. Cred că reculul mai mare al ”nemțoaicelor”, față de ”americance”, este dat de faptul că pistonul primește și retransmite o lovitură suplimentară, care nu există și la armele cu împrumut de gaz de tip DI.

MINUSURI

Așa cum spuneam, întrucât nimic nu este perfect pe această lume, și Haenel CR223 are micile ei imperfecțiuni. Anume:

– Vine într-o banală cutie de carton în ciuda prețului  puțin peste 2700 Euro.

– Mi-ar fi plăcut ca levierele ambidextre de siguranțare să fie mai puțin ample și să fie mai rotunjite.

– Filetul de la gura țevii nu este cel standard pentru armele de tip M4/AR15.

– Mânerul pistolet livrat nu a fost cel din pozele de pe site-ul producătorului și, mai mult, nu are unghi redus (dar se găsesc ușor destule variante alternative).

– La prețul plătit, cumpărătorii acestei armei ar fi meritat, în mod cert, mâner de armare ambidextru, încărcător din metal, dustcover din metal și cătări din metal. Voi trimite acest articol și către C.G. Haenel, sper să fie receptivi, pentru viitor.

– Mânerul de armare nu este la lungimea standard pentru AR15/M4 – mi-ar fi plăcut să pot instala, de exemplu, unul ambidextru de la Geissele (îl și am) sau de la Radian; voi cumpăra, însă, mânerul ambidextru oferit ca opțiune de producător.

– În partea din față, armei îi lipsește o buclă sau un port QD, pentru folosirea unei curele în 2 puncte (din nou, la prețul ăsta, ar fi trebuit să se livreze și cu o curea în două puncte dară-mi-te să nu aibă toate accesoriile necesare instalării ei) – dar se rezolvă ușor, sunt multe variante disponibile.

– Era mai bine ca ulucul să fi avut porturi M-LOK, în loc de KeyMod.

– Mi-ar fi plăcut ca trăgaciul standard să fie mai moale, nu mai tare de 2 kg (dar el are peste 3 kg) – nu este un impediment real, nu încurcă utilizarea și nu simt că-mi influențeaza precizia.

Cred că am reușit să relatez toate minusurile. După cum vedeți, există și ele însă sunt unele absolut minore.

ÎN CONCLUZIE

Superba armă Haenel CR223 se situează probabil la cel mai înalt nivel existent astăzi pentru armele M4/AR15, din toate punctele de vedere: calitate constructivă, finisaje, ambidextrie, confort, ergonomie, soluții tehnice și nu numai.

Pe alocuri, desigur, există și loc de mai bine însă, deja, arma oferă multe în clasa ei.

Prețul ei, deși mare, este întru totul justificat de calitate, performanță, nivel de echipare și inovație. Nu regret nici o secundă această achiziție și sunt foarte bucuros că am putut să o fac.

Abia aștept să procur și să testez și sora ei mai mare, Haenel CR308, în calibrul .308 Winchester. Mi-aș dori și o armă CR300 (cal. .300 Blackout) însă acea achiziție ar fi, deocamdată, una nejustificată întrucât, cel puțin până astăzi, muniția pentru acest calibru nu este disponibilă în România.

Și, pentru cine își dorește un AR cât se poate de exotic, există și Haenel CR 6.5, în calibrul 6.5 Creedmor!

Interesant, nu?

Închei prin a-ți mulțumi, cititorule, pentru a fi parcurs acest lung material care, însă, cu greu ar fi putut fi mai scurt în cazul unei arme despre care sunt atâtea de spus!

Partajează