Partajează

Au trecut aproape 12 ani de cind Asociatia Nationala A Colectionarilor de Arme a luat fiinta si tot atita vreme de cind site-ul www.anca.com.ro a fost lansat in lumea digitala.

Toata aceasta vreme a fost presarata cu impliniri la care nu ne-am fi asteptat atunci cind am pornit acest proiect.

Au venit alaturi de noi oameni de calitate, si evenimente frumoase au marcat parcursul asociatiei. Daca ar fi sa amintesc, pe primul loc este primirea asociatiei in marea familie a colectionarilor de arme europeni – FESAC.

Federatia europeana a colectionarilor de arme a fost alaturi de ANCA incepind cu anul 2009, atunci cind a sprijinit eforturile noastre de a ne implica in revizuirea legii armelor din Romania. De atunci suntem parteneri oficiali ca sa spun asa la fiecare modificare a legii 295/2004.

A.N.C.A este unul din ONG-urile care sunt acreditate la Parlamentul Romaniei, fapt ce conduce automat la participarea la dezbaterile legislative din comisiile de aparare ale Senatului si Camerei Deputatilor.

Nu trebuie uitat faptul ca am devenit parteneri credibili si ai IGPR fiind consultati de catre autoritati atunci cind este vorba de legislatie sau despre o arma exotica.

Activitatea A.N.C.A este marcata si de citeva premiere in ceea ce priveste cultura, initiind pentru prima data dupa 1989 , expozitii cu arme din colectii private atit la nivel judetean cit si national. O colaborare deosebita am avut si avem cu Muzeul Militar National “Regele Ferdinand”, participind in fiecare an cu arme si uniforme de epoca la zilele aniversare ale acestei prestigioase institutii de cultura.

Un eveniment mult asteptat de membrii nostrii este si concursul anual cu arme de colectie care a ajuns deja la a 7-a editie.

Vorbind despre lumea digitala am hotarit ca a venit vremea innoirii site-ului asociatiei, care a devenit un reper in ceea ce priveste articolele publicate despre arme de-a lungul timpului. Nu am neglijat nici retelele de socializare si suntem prezenti si pe facebook.

Noul aspect al site-ului asociatiei are un aspect conservator, dar am ales aceasta forma de prezentare intrucit lumea colectionarilor de arme este mai sobra. A fost structurat mai bine si am introdus si posibilitati de cautare in site.

Speram ca modificarile sa fie benfice in ceea ce priveste vizibilitatea asociatiei, si va asteptam cu articole interesante despre arme, precum si cu informatii legate de evenimentele ce vor jalona activitatea A.N.C.A.

Nu as vrea sa inchei inainte de a aduce multumiri pentru pozele folosite in noua prezentare, celor doi prieteni ai Asociatiei, colectionari renumiti, Dl. Yves Quirens din Belgia si Dl. Albrecht Simon din Germania.

Gaucan Ioan
Ploiesti- martie 2019

Nu ştiu daca mai era sau nu nevoie de inca o asociaţie de colecţionari in Romania , dar stiu sigur ca a colecţiona arme in Romania nu este uşor deloc, şi departe de a fi o excentritate placerea de a colecţiona aceste obiecte cred ca nu ţine cont de rang profesie sau virstă.
In primul rind noţiunea de colecţionar de arme este relativ noua in ţara noastră , si colecţionarii adevaraţi ii poţi contabiliza pe degetele de la două mîini. S-a pierdut mult timp si sute sau chiar mii de arme de colecţie au ajuns la fier vechi sau in străinătături.
Ne propunem deci de a descoperi nu numai arme interesante ci si lucrurile ce le-ar avea de povestit aceste bijuterii de oţel. Ne propunem a găsi oameni pasionaţi de a pastra in patrimoniul ţarii arme de valoare , pe care le vom putea arata cu mîndrie in cadrul unor manifestari muzeistice pentru că obiectele valoroase nu sunt ale cuiva ci ale tuturor.
Inchei prin a spune ca orice colecţie incepe cu primul obiect , in cazul nostru cu prima armă, indiferent ca e o puscă veche de vînatoare sau o baionetă ruginită găsită prin vreun pod .Totul poate incepe dintr-o joacă si poate ajunge o mare pasiune. Cea mai mare dintre pasiuni. Care nu te tradează si pe care nu o poti minţi.

Găucan Ioan, Ploiesti, iulie 2007

SCOPUL ASOCIATIEI NATIONALE A COLECTIONARILOR DE ARME – Art.5 ( din statutul asociatiei)

Scopul asociatiei este ocrotirea la nivel national a intreselor colectionarilor de arme , precum si desfasurarea altor activitati complementare in folosul societatii civile.
Pentru realizrea acestui scop , asociatia urmeaza sa transpuna in practica urmatoarele obiective :
1. Adoptarea unui Cod de Conduita Etica si Morala a membrilor A.N.C.A
2. Sprijinirea colectionarilor de arme si obiecte cu caracter militar , prin expertize , studii , restaurari , organizarea de expozitii si reconstituiri istorice , infiintarea de biblioteci de specialitate , publicitate.
3. Sprijinirea persoanelor ce doresc sa devina posesori legali de arme prin organizarea de cursuri de specialitate , teoretice si practice pe teme tehnice si legislative.
4. Asigurarea bazei materiale corespunzatoare pentru sustinerea activitatilor legate de tirul de agrement ( poligon de tir)
5. asigurarea de consultanta juridica membrilor A.N.C.A , precum si persoanelor care in exercitarea atributiilor de serviciu sunt autorizate sa detina si sa utilizeze arme de foc.
6. Organizarea de simpozioane si conferinte pe teme specifice asociatiei.
7. Editarea buletinului informativ al asociatiei.
8. Sprijinirea de activitati sportive – tir de masa si de performanta , prin organizrea de competitii , sponsorizari , etc.
9. Sprijinirea activitatii de vinatoare , ca mijloc de protectie a vinatului , de protejare si si conservare a zonelor salbatice , a rezervatiilor naturale , protejarea mediului.
10. Colaborarea cu institutiile abilitate ale statului in vederea depistarii armelor detinute ilegal.
11. Colaborarea cu institutii si persoane de drept public si privat , inclusiv ale administratiei locale si centrale , precum si alte institutii abilitate in vederea derularii proiectelor de dezvoltare a activitatii de preventie in general si formarea unei atitudini active a cetateanului fata de actele anti-sociale savirsite prin violenta.
12. Promovarea unor relatii interne si internationale in vederea crearii unui centru modern si competitiv de desfasurare a activitatilor afrente tirului sportiv , precum si pentru realizarea scopului si obiectivelor asociatiei.
13. Stabilirea de relatii cu institutiile de stat , guvernamentale si neguvernamentale , de interes din tara sau organizatii similare din strainatate , organisme si organizatii internationale.

Partajează