Prima armă comemorativă românească de colecție

Partajează

În devenirea oricărei asociații există anumite trepte care pot fi urcate și care vor defini pe viitor drumul de urmat. Asociația Națională a Colecționarilor de Arme în cei 14 ani de existență a facut dovada că este viabilă și se ocupă exact cu ceea ce scrie în denumire. Au venit alaturi de noi oameni deosebiți care prin sprijinul lor ne-au stimulat să mergem mai departe. Tot din rîndurile membrilor noștrii s-a născut o idee interesantă, dar care inițial a parut un obiectiv greu de realizat. Mai ales că de un an de zile pandemia ne-a ținut pe toți departe uneori de dorințele noastre. Cum vă spuneam, ideea părea irealizabilă, cel puțin în România. Este vorba de producerea și promovarea unei arme de colecție autohtone.

Toți pasionații au vazut în reviste sau chiar au putut cumpăra arme comemorative produse de firme renumite precum Beretta sau CZ. Dar o armă românească ?

Astfel ca luîndu-ne inima în dinți am luat drumul Cugirului unde se fabrică armele binecunoscute de generații întregi. Și am găsit aici în conducerea Uzinei Mecanice Cugir oameni deschiși la minte și inimă care ne-au ascultat și aprobat ideile, astfel că astăzi vă putem anunța cu mîndrie “nașterea” și recepționarea primei arme autohtone comemorative de colecție. Este vorba de pistolul LP5.2 PANDUR în calibrul 9×19. Arma este o ediție limitată produsă cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la revoluția condusă de Tudor Vladimirescu. Revoluția de la 1821 a fost pe nedrept marginalizată, ea fiind mișcarea care deschide drumul în devenirea nației române moderne. Chiar dacă Tudor Vladimirescu a avut un sfîrșit violent și prematur, sîmburele libertății a fost sădit. În fruntea pandurilor el a reușit să marcheze începutul procesului de renaștere națională a României. Trebuie știut că un capitol important al programului lui Vladimirescu era constituirea unei armate naționale permanente alcătuite din panduri cu “căpeteniile“ lor. Și că vorbim despre armată, un sprijin în tot acest demers l-am primit și de la militari, anume chiar de la Ministrul Apărării Naționale Domnul General Nicolae Ionel Ciuca, precum și de la Domnul Comandor Falcoi Nicolae membru al Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Camera Deputaților. Și dacă am început capitolul de mulțumiri, pentru că vorbeam de conducerea UMC trebuie neapărat să îi numesc și pe inimoșii oameni de la Cugir, Dl. Inginer Morariu Marin, Dl. Inginer Achim Vasile și Dl. Colonel Dr. Inginer Curea Călin.

Cînd spuneam că este o ediție limitată este chiar așa, s-au produs numai 100 exemplare, iar cel cu numarul 1 va fi donat Muzeului Militar Național pe data de 28 mai cu ocazia vernisajului expoziției dedicate bicentenarului revoluției de la 1821.

Poate nu este cel mai frumos pistol, dar este românesc și primul de acest fel în peisajul colecțiilor de arme din România. Închei și spun că este fără nici o umbră de îndoială un eveniment deosebit atît pentru specialiștii fabricii din Cugir cît și pentru Asociația Națională a Colecționarilor de Arme.

Ioan Găucan Ploiești 29.04.2021

Președinte Asociația Naționala a Colecționarilor de Arme

Partajează