ISTORIC
Creata in anul 1880 de catre capitanul rus Serghei Ivanovici Mosin la care si-a adus contributia si creatorul de arme belgian Leon Nagant, aceasta pusca a fost adoptata initial 1891 ca arma lunga standard din dotarea armatei Tariste, si a ramas in serviciu timp de patru decenii pana in 1930 cand a fost modernizata si redenumita “Carabina Model 1891/30”. In cele peste 6 decenii de serviciu militar in armata rusa, precum si in 25 de ani de serviciu in alte armate cum ar fi cele din tarile fostului Bloc Rasaritean, precum si in China sau alte tari din Asia de sud-est, carabina Mosin-Nagant a fost martora a primului Razboi Mondial, a Revolutiei Ruse, a celui de-al Doilea Razboi Mondial, a Razboiului din Corea, a celui din Vietnam si a fost vazuta de catre soldatii americani si in confruntarile din Afganistan, fiind folosita cu mult success de localnicii afgani.
Doar nevoia reala de a avea o arma semi-automata cu o cadenta mai mare, pretabila la lupta in spatii restranse, la lupta de strada, cum a fost cazul Bataliei de la Stalingrad a fost responsabila de semnarea actului de deces al acestei arme exceptionale, facand loc unei alte legende rusesti nascuta si introdusa in serviciul militar de catre Mikhail Kalasnikov. In decursul celor 6 decenii de existenta se estimeaza ca un numar de peste 17 milioane de carabine Mosin – Nagant au iesit pe portile fabricilor rusesti, ceeace , reprezinta o cifra enorma daca e sa facem o comparatie cu o alta mare vedeta a celui de al Doilea Razboi Mondial, carabina M1 Garand care a fost produsa intr-un numar de numai aproape 6 milioane de bucati. Acest numar impresionant de carabine Mosin-Nagant nu a fost depasit decat de faimoasa AK-47
De-a lungul acestei vieti neobisnuit de lungi, carabina 91-30 a fost fabricata de catre diferite arsenale dintr-o multitudine de tari sub licenta Rusiei Tariste si ulterior a Uniunii Sovietice. Chiar si concernul Remington a inceput productia acestei carabine in timpul Primului Razboi Mondial. Povestea producerii carabinei Mosin-Nagant in SUA este de asemenea foarte interesanta, Remington si New England Westinghouse asociindu-se in scopul producerii unui numar de 1,5 milioane de carabine. Totusi, datorita Revolutiei Bolsevice, numai un numar de 350 000 de pusti au fost acceptate de catre guvernul Rus. Restul fiind cumparat de catre Guvernul American si utilizat ca arma de antrenament a trupelor militare. Dupa primul Razboi, aceste arme au fost vandute in alte tari sau catre cetatenii privati americani. Un numar important de exemplare a fost vandut prin programul Director of Civilian Marksmanship Program (DCMP) catre cetatenii privati americani, iar altele au fost reconvertite la calibrul american .30-06, cu toate ca reglementarile de siguranta moderne ale Statelor Unite considera aceasta conversie ca fiind cu grad crescut de risc.
Pentru cei pasionati de istoria acestei arme si de detaliile ce diferentiaza diferitele modele ii sfatuiesc sa consulte site-ul www.7.62x54r.net care prezinta o excelenta colectie de informatii ce vor face deliciul tuturor colectionarilor. Site-ul prezinta peste 100 de variante mai mult sau mai putin importante ale design-ului carabinei Mosin-Nagant, mai mult decat sufficient pentru a tine un colectionar inveterat ocupat pentru o perioada considerabila de timp.
FUNCTIONALITATE
Mecanismul acestei carabine este unul de tip “bolt action”. Examinarea inchizatorului va dezvalui o constructie interesanta a sigurantei. Spre deosebire de alte carabine care folosesc o gheara pentru bocarea si respectiv deblocarea tragaciului, constructorii Mosin nagant-ului s-au orientat intr-o alta directie. Pentru a actiona siguranta, este nevoie de a se trage catre inapoi de rozeta cocosului ce se afla in spatele inchizatorului si apoi aceasta sa fie rotitia in sens antiorar. Aceasta va face ca pintenul aflat in interiorul inchizatorului sa se deplaseze din canelura sa de pe culata, astfel incat acesta se va plasa in afara canelurei, facand imposibila miscarea catre inainte a percutorului la actionarea tragaciului. In aceasta pozitie, chiar daca se va actiona tragaciul prcutorul nu mai poate fi eliberat. Un dezavantaj si totodata un pericol al acestui mecanism consta in faptul daca rozeta cocosului este din neglijenta lasata libera inainte ca pintenul sa fie complet in afara canelurii sale, acesta se poate reangaja pe canelura iar percutorul va fi eliberat, acesta aceasta ducand la descarcarea accidentala a armei.
Dar hai sa nu iutam ca Mosin Nagant-ul este probabil arhicunoscut mai ales datorita faimei sale de pusca pentru lunetist caz in care, daca i se monteaza un suport de luneta si o luneta corespunzatoare, aceasta arma poate deveni foarte eficienta pentru acest rol. Evenimentele petrecute in cel de-al Doilea Razboi Mondial in timpul bataliei pentru Stalingrad, in care lunetistul Vasili Zaitev intr-un interval de 3 luni a inregistrat un numar de peste 500 de tinte eliminate si confirmate folosind pusca Mosin Nagant 91-30, sunt emblematice pentru faima acestei arme. Aceasta carabina, in mainile unui soldata bine antrenat, si-a demonstrat cu prisosinta calitatile ei deosebite, facandu-i pe germani sa plateasca scump cu vieti omenesti imaginea de “untermensch” pe care mentorii ideologiei naziste o creasera despre rusi. Dramatizarea evenimentelor de la Stalingrad in filmul “Enemy at the Gates” cu Jude Law in rolul lui Zaitev si Ed Harris in rolul maiorului König, au contribuit enorm la sporirea faimei acestei arme cu adevarat exceptionale.
Astazi intrata in legenda, carabina Mosin Nagan 91-30 a fost conceputa si fabricata in timpul in care armele de tip “bolt –action” dominau campurile de lupta. A fost prezenta intr-un numar enorm de conflicte armate pentru o perioada deosebit de lunga si a continuat sa fie folosita zeci de ani chiar si dupa ce armele automate usoare si carabinele de asalt semiautomate au devenit “cei mai buni prieteni ai soldatilor”. Sunt doar doua motive pentru ca o pusca poate sa aiba o asemenea viata indelungata: aranjamentul si profitul financiar intre oficiali ai armatei si guvernului si producatorii de arme, sau pur si simplu o arma foarte bine facuta. Mosin Nagan face parte fara indoiala din cea de-a doua categorie.