Legendele în lumea armamentului nu sunt multe, dar nici puţine, însa sunt întotdeauna uşor de recunoscut. Colt Single Action Army, Colt 1911A1, Luger Parabelum, Thomson Tommy Gun, Garand si mulţi alţii au facut istorie pînă la finele anilor 40, mai precis pînă si în perioada celui de-al doilea razboi mondial. Postbelic spre modern avem mai puţine, AK-47, M16, M14 şi … Uzi.
Clasicul înca in viaţă, Uzi (foto via thespecialistltd.com)
Primul prototip UZI a fost dezvoltat la inceputul anilor 1950, din ’54 deja arma se afla in serviciul forţelor speciale ale IDF.
Procesul de fabricaţie consta în folosirea pieselor din metal ştanţat (similar cu procedeul de fabricaţie al AK-ului). Principiul de funcţionare inovativ pentru acea perioada impunea folosirea unui percutor telescopic montat într-un inchizator cu tragere din poziţia deschis (la modelele ulterioare a fost oferită şi optiunea tragerii cu închizatorul din poziţia inchis).
Mulţumită acestor alegeri tehnice familia UZI (Uzi, Mini Uzi si Micro Uzi) are o rată foarte bună de foc permiţînd o răcire mai bună a mecanismului la tragerile în regim automat. Din păcate praful si alte particule intra foarte usor în mecanisme si mentenanţa/curaţarea trebuie facută la intervale destul de dese.
Acelaşi percutor telescopic a permis instalarea încarcatorului în interiorul crosei tip pistol, crosă ce are şi un sistem de pîrghie de siguranţă (similar sistemului de pe Colt 1911 A1). Rezultatul final este o familie de arme compacte, cu rată mare de foc, ieftine si uşor de fabricat în serie, perfect potrivite trupelor speciale, poliţiei si armatei.
Uzi a fost exportat în mai mult de 80 de ţări şi a devenit un simbol atît al forţelor speciale, fie ele armate sau ale poliţiei, cît şi în mîinile infractorilor sau a personajelor negative din filmele marca Hollywood şi nu numai.
Cu o formă uşor de recunoscut, adesea confundată cu modele bazate pe acelaşi principiu (a se vedea Ingram-ul M11 sau M10, a.k.a. MAC M11/M10), a căpătat o faimă negativă pentru reculul puternic si lipsa aparentă de precizie (deh, inchizatorul “deschis” la tragere are meteahna asta) dar şi respectul utilizatorilor din trupele speciale.
O armă redutabilă în mîinile celor antrenaţi să o folosească sau un pericol în mîinile trăgătorilor “de duminica” ce nu i-au respectat puterea şi modul corect de utilizare, familia de arme Uzi a fost produsă in diverse variante în diverse fabrici, atît sub licenţă cît şi copiată pur si simplu.
Micro Uzi, modelul din care este dezvoltat Uzi Pro (foto via thespecialistltd.com)
Israelienii au devenit în ultimul timp una dintre vocile importante pe piaţa armamentului şi au avut ceva succes cu noile lor “jucarii” (Tavor si familia); uimitor este că, bazîndu-se pe platforma veche a Uzi-ului, în special pe cea a lui Micro-Uzi, au tras concluzia ca este nevoie de o modernizare a acestei arme.
Asfel a aparut noul membru al familie IWI Uzi, si anume Uzi Pro.
Uzi pro, asa cum spuneam, este o dezvoltare si modernizare a celebrului Micro-Uzi. Ce te frapeaza de la început este aspectul clasic combinat cu look-ul modern.
Uzi Pro beneficiază de aceeaşi forma compacta ca si in cazul Micro-Uzi, de inchizatorul cu tragere din poziţia închis (pentru plus de precizie si pentru a preveni apariţia problemelor datorate de praf si particule ce intrau foarte uşor în mecanismul de tragere această soluţie a fost aleasă pentru proiectul Micro-Uzi), selector pentru foc automat si semiautomat, încărcătorul situat în crosa pistol si pîrghie de siguranţă încorporată în aceeaşi crosă.
Doamnelor si Domnilor, Uzi Pro (foto via azeridefence.com)
Trecînd peste aceste elemente apar si modificarile, nu puţine. In primul rand noul Uzi este construit, cel puţin partea inferioară, din materiale plastice (polimeri de densitate mare) pentru o reducere sesizabila a greutăţii.
Pîrghia de armare este mutată de pe capacul mecanismelor pe partea stîngă a aceluiaşi capac, aducînd astfel doua avantaje clare: în primul rand armarea se face mai uşor, fără a intra în cîmpul vizual al aparatelor de ochire (trăgatorul poate vizualiza pemanent ţinta chiar şi în timpul manevrelor de reîncărcare); în al doilea rînd pe capacul superior al mecanismelor a fost montată o şina pentru ataşarea sistemelor electronice de ochire (recomandat de producători şi oferit dacă se doreşte este sistemul Mepro 21 cu sistem tip reflex sight).
Uzi Pro, copilul familiei Uzi!
In partea frontală modificarile au continuat: doua şine laterale încadreaza ţeava pentru montarea diverselor accesorii (lanterne, marcatoare laser, etc.); sub ţeava este instalat un sistem de mîner rabatabil ce oferă stabilitate sporită la trageri, dar se poate rabata pentru a fi mai uşor de “depozitat” în timpul transportului/deplasarii.
Un amortizor dedicat a fost special creat pentru Uzi Pro, cu un sistem de prindere rapid.
Pachetul este completat de patul rabatabil. Aceasta componentă oferă o precizie suplimentară prin posibilitatea executării focului cu arma epolată (la umar), dar în acelaşi timp se pliază uşor lateral pentru tragerea din poziţie similara tip pistol şi nu adaugă mult la greutatea totală.
Cireaşa de pe tort este însă mecanismul de atenuare a reculului montat pe ţeava (integrated jump compensator) care domolesşe bestia capabilă să scuipe peste 1000 de porcuşori agresivi pe minut. Vorbind de porcuşori agresivi, calibrul ales pentru Uzi Pro este acelaşi ca şi in cazul Micro Uzi, 9 x 19 mm.
Standard Uzi Pro vine cu incărcatoare de 25 de gloanţe (sau combinatie 20 si 25 de gloanţe) compatibile cu modelele precedente de Uzi.
Deşi blamat de băieţii unchiaşului Sam că ar fi un calibru slab, cu putere mică de penetrare şi ineficient in cazurile (foarte dese in ultimii 20 de ani) în care băieţii răi folosesc sisteme de protecţie balistică, experienţa şi tipul de angajare în cazul trupelor speciale îl recomandă. Explicaţia este foarte simplă: in majoritatea cazurilor în care trupele speciale intervin se pune problema victimelor colaterale datorate efectului penetrării si păstrarii energiei cinetice a calibrelor mai mari.
Da, este adevărat, exista calibre mai mari, sa zicem .45 preferat de americani ce oferă putere de oprire fără riscul major al trecerii prin ţintă (mai ales daca se folosesc muniţii speciale expansive), dar şi reculul aferent este mult mai mare, mai ales la rata de foc a noului Uzi Pro.
Concluzia perfect logică şi naturală a fost alegerea deja batrînului 9 mm, un calibru stabil şi perfecţionat în decursul a nenumarate situaţii reale. In plus folosirea amortizorului de sunet favorizeaza acest calibru ce îşi mentine performanţe bune şi în regimul subsonic cerut.
Una dintre pozele cu Uzi Pro de la expoziţiile de armament din ţările civilizate (foto via defense.gouv.fr)
Urmaşii mîndri ai lui David, băieţii de la IWI pun accentul atat pe pachetul compact, rata mare de foc, greutatea mult redusă, ergonomia îmbunătăţită, rata de foc şi atenuarea integrată a reculului. In principiu le dau dreptate, dar timpul ne va spune dacă aceasta noua arma va trece testul de foc în condiţii reale.
Ceea ce pot să vă spun este ca, în opinia mea, Uzi Pro este un foarte bun exemplu de armă bazată pe o platforma “clasică” şi adusă la standarde moderne. Un exemplu bun de urmat al unei transformări si reeditari ca la carte, cu modificari făcute fără jumătăţi de măsură şi bazate pe o experienţă de invidiat.
Pînă data viitoare, cu respect, al vostru nu atat de mic,
Andrei -Micutu- Ionescu
Bibliografie:
http://www.israel-weapon.com/?catid={89B2D388-821D-424D-B8AB-CB619D165202}
http://world.guns.ru/smg/isr/uzi-pro-e.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Uzi
http://www.iwi.us/UZI-PRO-PISTOL