REVOLVERUL CU PERCUTIE REMINGTON – BEALS 1858, de Roland Vladut – Bucuresti

Partajează

Revolverul Remington Model 1858, cu pe la gura tevii, (de asemenea numit si revolver cu capsa) de calibru 36 si 44 a fost introdus si folosit in timpul Razboiului Civil din America din 1862. Folosit initial de soldatii Unionisti (nord), acest revolver a fost apreciat si preferat mult mai mult decat dotarea standard a armatei, Coltul Army Model 1860, datorita in primul rand a durabilitatii sale si in al doilea rand a posibilitatii de reincarcare rapida. A fost de asemenea folosit la scara larga in Vestul ‘Salbatic” atat in varianta sa originala (revolver cu capsa) cat si in varianta modificata pentru glont si cartus.

Denumirea de Remington 1858 vine de la faptul ca Remington Arms Co. a cumparat de la Fordyce Beals la 14 Sept. 1858 patentul nr. 21,748 al acestui revolver. Acest revolver face parte din categoria “single action” cu 6 focuri, fiind fabricate mai multe modele. Modelul Remington Army era un revolver de dimensiuni mari (large frame) de calibru 44 si o teava de octogonala de 20,32 cm. Modelul Navy era ceva mai mic, de calibru 36, cu o teava octogonala de 18,73 cm.(Beals Navy 7,5 inch) . Practic au fost produse 3 modele successive: Remington-Beals Army si Navy 1860 – 1862, Old Model Army si Navy 1862 – 1863, si New Model Army si Navy 1863 – 1875.

Revolverul avea o teava octogonala iar sub ea se gasea vergeaua de incarcare si presare a, dopului de calti si bilei de plumb. Inaltatorul era fix si reprezentata de un sant longitudinal pe rama superioara a revolverului.Butoiul era neted si nu prezenta gravuri precum modelele de la Colt.

Revolverele Remington au fost considerate ca fiind cee mai bune revolvere ale Razboiului Civil fiind preferate de ambele tabere modelelor de la Colt. Revoverele cu capsa Remington aveau o precizie si forta foarte mare, viteza de iesire a proiectilului variind de la 167 m/s pana la 305 m/s in functie de cantitatea de pulbere neagra folosita de catre tragator. In general se prefera cantitatea de pulbere neagra minima pentru a da posibilitatea revolverului de a trage cat mai multe focuri inainte de a fi curatat in mod obligatoriu.

Remington 1858 prezenta 3 avantaje majore fata de revolverele Colt.

1. Frema revolverului era intreaga (monobloc) si inconjoara din toate partile butoiul spre deosebire de modelele Colt din vremea respectiva care erau “Open Top”. Alinierea rigida a butoiului cu teava prin intermediul ramei complete aduceau avantajul unei durabilitati in timp superioare, balistica mai buna si o precizie excelenta. Comparate cu modelele similare de la Colt, Remingtom avea mecanismul ceva mai simplu, ceea ce prezenta un alt avantaj important.

2. Un al doilea mare avantaj erau nuturile intermediare pentru pentru repaosul cocosului, situate intre fiecare camera de percutie a butoiului. Pentru a folosi un revolver Colt, un tragator trebuia sa incarce doar 5 din cele 6 camere ale butoiului pentru a evita o descarcare accidentala in caz de cadere a revolverului, datorita faptului ca la aceste revolvere cocosul se sprijinea chiar pe capsa incarcaturii. Daca revolverul avea toate cele 6 camere incarcate si cadea pe cocos putea sa se produca o impuscatura accidentala. Remington prezenta aceste fante intermediare care permiteau ca revolverul sa fie incarcat in toate cele 6 camere, existenta unui cartus in plus pe timp de razboi fiind un avantaj vital in anumite situatii.

3. Al treilea avantaj in favoarea revolverului Remington 1858 fata de Colt consta in viteza de incarcare si foc a acestuia. Acest fapt era un avantaj deloc de ignorat in momentul unei batalii. Un purtator de revolver Remington 1858 avea de obicei cel putin un butoi de razerva gata incarcat la centura. Cand primul butoi era golit, prin coborarea vergelei de incarcare si extragerea axei butoiului, se putea elibera butoiul, acesta fiid inlocuit cu cel incarcat prin cele doua operatii in sens invers. Cu ceva antrenament, aceasta putea fi facuta in aproximativ 5 secunde.

Din punct de vedere al acuratetei si preciziei tirului, atat modelele de Colt (Army si Navy) cat si cele de la Remington 1858 pot fi considerate ca fiind similare. Este demn de remarcat ca ambele revolvere au o precizie foarte buna, chiar si pentru standardele actuale. Totusi in conditii de razboi, unde arma putea fi scapata pe jos, trantita, Remington datorita constructiei mai robuste oferita de cadrul intreg, prezenta un avantaj clar fata de modelele Colt, fara a mai vorbi de posibilitatea de a avea 6 focuri si de timpul mai scurt de reincarcare.

Fabricile de arme ale Confederatilor (sudistii) au reusit sa copieze modelele de la Colt si Whitney folosind rama de alama in majoritatea cazurilor, dar niciodata nu au putut copia design-ul revolverului Remington – Beals mai ales datorita complexitatii masinilor necesare in turnarea unui cadru inchis dintr-o singura bucata.

Un revolver Remington calibrul 36 cu prasele de fildes a fost si arma preferata a legendarului Buffalo Bill (William F. Cody) revolver care astazi este prezentat alaturi de o nota scrisa chiar de mana vestitului sau proprietar “It never failed me” (nu m-a dezamagit niciodata). Cody a purtat acest revolver in forma sa originala de percutie chiar si in era cartusului si nu l-a convertit niciodata la munitie cu cartus.

Revolverul Remington 1858 a aparut si in filme Western memorabile cum ar fi “Pale Rider”, “Pe Aripile Vantului”, “ Cel Bun, Cel Rau Si Cel Urat” precum si in seriale TV ca “Bonanza” fiind usor de remarcat datorita tevii octogonale si garzii tragaciului de culoare aurie din alama.

Revolverul Remington – Beals traieste si astazi prin replicile produse de fabricantii italieni, cum ar fi Euroarms (Armi San Paulo – Brescia) Pietta si Uberti. Modelele de la Euroarms si Uberti sint cele mai fidele copii ale originalului, majoritatea pieselor potrivindu-se la revolverele Remington originale. Cele de la Pietta au un maner ceva mai mare pentru ca manipularea acestor revolvere sa fie mai commoda.

Modelul Remington – Beals 1858 a implinit in 2008 150 de ani de existenta astazi fiind folosite replici in numar mult mai mare decat cele originale ramase, ca o atestare a calitatii si a robustetei acestui revolver simplu si efficient chiar si in secolul XXI.

Partajează