In cele ce urmeaza am sa incerc sa prezint un model de Single Action mai putin cunoscut la noi si poate foarte rar sau chiar inexistent in colectiile romanesti (si nu numai).
Modelul Bisley a fost introdus de catre Colt in 1894, ca o noua varianta de revolver Single Action Army. Intentia producatorului era de a oferi pietei un revolver de tras la tinta, insusi numele de „Bisley” fiind preluat dupa denumirea unui faimos poligon de tir britanic de la acea vreme.
Pe la 1895, vremea vestitilor „pistoleros” era deja apusa, Vestul Salbatic fusese cucerit, lumea se asezase, iar toleranta fata de asa-numitii „Gunmen” se sfarsise si ea. Armele nu mai erau scoase la vedere la cea mai mica ocazie, in multe state americane deja portul de arma in interiorul orasului fusese reglementat, sau chiar interzis. Cei care inca iubeau armele de foc foloseau deja revolverele Colt cu frema mare, tip Double Action, sau chiar modele de pistoale semiautomate timpurii. Din moment ce modelul Bisley era vandut ca un revolver de competitie, la un pret mai mare decat un SAA conventional, este putin probabil sa fi fost folosit de catre vre-un pisolar al vestului. Cu toate acestea, in cateva fotografii descoperite recent si atribuite ca apartinand lui William H. Bonney, alias William Antrim, mai bine cunoscut sub numele de Billy The Kid, se poate vedea in tocul de la braul faimosului pistolar o crosa puternic curbata, ce aminteste de crosa unui Bisley, desi acesta avea sa apara abia 16 ani mai tarziu. Foarte probabil ca aceasta crosa sa fi fost facuta artizanal de catre un armurier din New Mexico, si sa fi fost chiar sursa de inspirtie a lui Samuel Colt? Poate ca nu vom afla niciodata raspunsul la aceasta intrebare.
Fata de SAA clasic, Modelul Bisley se diferentiaza in primul rand in ceeace priveste crosa, praselele si garda tragaciului. Diferente se observa si la creasta cocosului,(mai joasa) precum si la tragaci, (mai lat decat in cazul lui SAA). In acelasi sens, si arcul lamelar al cocosului este mai lung. In rest, cele doua modele sunt absolut identice, putand fi transformate cu usurinta dintr-unul in celalalt Tija extractoare este situata exact ca si la SAA clasic pe partea dreapta a tevii, cuiul catarii este inalt si are aceiasi forma ca si la SAA 1873, rama crosei si rama principala se imbina prin acelasi sistem de 6 surubori pozitionate 2+1. Brunajul butoiului si tevii este ca si la SAA cel mai frecvent „blue” iar frema este calita in foc si prezinta degradeurile specifice altenantei temperaturilor de calire.
La scurt timp dupa aparitia modelului Bisley, Colt a adaugat acestui model si o catare fixa creand in acest fel modelul „Bisley Target” Ambele modele au fost produse in paralel pana in 1912, totusi modelul Bisley „flattop” depasind cu mult productia modelului „target”, si anume 44 350 de bucati ”flattop” fata de numai 976 „target”.
La modelul „Target” este de notat prezenta cuiului catarii asamblat la teava prin „coada de randunica”, in timp ce la Bisley Flattop cuiul este lipit (cositorit) ca si la SAA. De asemenea ,se remarca la modelul Bisley Target o catare ajustabila de forma lamelara.Din punct de vedere al tevii si calibrelor fabricate , acestea au fost similare cu cele de la SAA. Seriile erau batute pe frema principala si pe corpul garzii tragaciului.Toate revolverele ulterioare seriei 161376 aveau pe partea stanga a tevii stantat numele „BISLEY MODEL” si calibrul corespunzator.
Ca si la SAA clasic, butoiul are 6 camere, si a fost fabricat in caliberele 32-20, .38-40, .45 Colt, .44-40, .41 Colt,precum si in calibrele britanice .450 Eley si .455 Eley. Cele mai multe Bisley au fost vandute nu pentru a fi folosite la tir, cum ne-am fi putut astepta, ci pentru auto-aparare, pentru ca atat crosa cat si cocosul erau ideale pentru o tragere rapida. La aceste revolvere, reculul puternic datorat calibrelor mari este mai usor de controlat si nici nu au tendinta de a ridica teava in momentul tragerii.
Acest model, prin forma crosei supra-arcuite, este un revolver care, fie iti va placea in mod deosebit, atat ca aspect cat si ca functionalitate, sau nu-ti va placea deloc. Personal, obisnuit fiind cu imaginea SAA-ului clasic, cand am vazut pentru prima oara un Bisley, mi s-a parut de-a derptul oribil, cocosat, diform. Cu timpul, am inceput sa-i studiez mai atent detaliile si am reusit sa inteleg de ce unul ca William H. Bonney a ales sa foloseasca acest model de revolver.
Mai apoi, cand am cumparat un Bisley (Ccal. .45LC si teva de 7.5 inch) si l-am testat personal, mi s-a dovedit adevarata sa valoare fata de SAA clasic mai ales din punct de vedere al confortului sporit de tragere si actionare.