Partajează

Nu am pretenţia că voi reuşi să tranşez o polemică ce durează „de când pistolul”. De fapt sunt convins că nu voi putea găsi cu adevărat răspunsul la această întrebare, fiecare din cele două tipuri de arme având avantaje şi dezavantaje. Pentru că pe forum a fost abordată această discuţie voi încerca să fac o analiză a celor două arme fără a intra în detalii academice. Sunt de acord cu faptul că aprecierile sunt subiective, de aceea voi compara cele două arme având în vedere câteva criterii pe care le consider cele mai importante, urmând ca la final fiecare să tragă singur concluziile.

Cadenţa de tragere avantaj – pistol
Comparaţia ţinând cont de acest parametru, are sens numai dacă luăm în calcul comparaţia cu revolverele cu dublă acţiune. Cele cu simplă acţiune ies din discuţie deoarece necesită armarea cocoşului înainte de fiecare foc. Pistolul oferă indiscutabil o cadenţă de tragere superioară, armarea automată a cocoşului după fiecare foc tras fiind argumentul major. În cazul revolverului trăgaciul are o cursă foarte lungă, în prima fază realizând armarea şi rotirea butoiaşului. Acest aspect alterează semnificativ şi precizia tirului deoarece presiunea cu care degetul trebuie să apese trăgaciul este mult mai mare, afectând binenţeles stabilitatea armei mai ales la cadenţe mari de tragere. Astfel momentul precis al declanşării se pierde undeva pe la capătul cursei trăgaciului facându-l mai greu de controlat Totuşi un trăgător bine pregătit poate realiza şi cu un revolver cadenţe mari de tragere, (chiar foarte mari) după cum ne demonstrează fenomenalul Jerry Miculek.

Dar trebuie avut în vedere faptul că armele folosite de acesta în stabilirea recordurilor pe care le deţine sunt arme fabricate special sau cel puţin au trecut printr-un tunning sever. Spre deosebire, detanta pistolului la care trăgaciul are o cursa mult mai scurtă, la unele modele fiind chiar reglabilă, punctează mult mai precis momentul declanşării favorizând astfel o precizie superioară la o cadenţă mare de tragere.

Capacitatea magaziei avantaj – pistol
La acest capitol, pistolul surclasează revolverul fără drept de apel. Dacă revolverele au o capacitate cuprinsă în general între 5 şi 8 cartuşe (cele mai folosite fiind cele cu 5 sau 6 în funcţie de marcă şi calibru), pistoalele uzuale ajung la 15, 17 şi chiar 21 de cartuşe, oferind o putere de foc intr-adevăr mare. De fapt, acesta este unul din motivele pentru care forţele de ordine americane (şi din alte ţări), şi se ştie cât sunt aceştia de conservatori în această privinţă, au renunţat la tradiţionalul revolver de .357Magnum în favoarea pistoalelor cu o capacitate a magaziei semnificativ mai mare în detrimental energiei proiectilului, pe motivul că incapacitarea unui agressor poate fi realizată la fel de bine, sau chiar mai bine de mai multe proiectile mai slabe dar trase rapid decât de 6 bucăţi cu probabilitate mai redusă de a-şi atinge ţinta.

Tipul muniţiei folosite avantaj – revolver
De această dată este rândul revolverului să se evidenţieze, robusteţea tipică făcând posibilă fabricarea lui cu camera cartuş pentru muniţie mai puternică, „magnum”: .357 Magnum, .44Magnum, până la uriaşul .454 Cassul sau .500 S&W, ce dezvoltă o energie mai mare decât muniţia 7,62×39 folosită la puşca de asalt AK 47, chiar dacă cele din urmă contrazic oarecum noţiunea de “pistol”. Pe de altă parte, această muniţie are caracteristică şi o lungime mai mare a tubului ce ridică unele probleme funcţionale şi ergonomice la un pistol. Dintre pistoale, doar puţine modele sunt realizate cu camera cartuş pentru asemenea calibre, cum ar fi .475Wildey Magnum sau IMI model Desert Eagle, ce cântăreşte 2 kg, iar la calibrul .44Magnum sau .50 Action Expres nici el nu poate „înghiţi” mai mult de 7-8 cartuşe, adica renunţă la principalul avantaj al pistolului.

Ba mai mult, aceste pistoale ridică probleme tehnice şi funcţionale deoarece la proiectarea şi fabricarea lor nu pot fi folosite principiile de funcţionare clasice deja consacrate la pistoalele uzuale, apelându-se la soluţii tehnice utilizate mai mult la puştile semiautomate.
Revolverul mai oferă un avantaj legat de tipul muniţiei folosite. Dacă studiem caracteristicile balistice ale muniţiei oferită de diferiţi fabricanţi, constatăm că muniţia de acelaşi calibru, nu are aceeaşi încărcătură şi greutate a proiectilului, existând diferenţe de multe ori semnificative între un fabricant şi altul şi chiar situaţii în care acelaşi fabricant oferă de multe ori diferite tipuri de muniţie la acelaşi calibru cu diferenţe semnificative în ceea ce priveşte viteza şi implicit energia glonţului. Pistoalele, mai ales calibrele mici, concepute cu sisteme de închidere inerţiale (blow-back), având arcul recuperator calibrat pentru o anumită valoare a energiei reculului, pretind numai muniţie cu încărcătură apropiată de cea pentru care a fost calibrat arcul recuperator. În special pistoalele de calibrul .22 Long Rifle, au o sensibilitate legată de tipul muniţiei de-a dreptul enervantă. Un revolver în schimb înghite cu dezinvoltură orice tip de muniţie de calibrul respectiv, ba mai mult, ea poate fi aleasă în funcţie de scopul urmărit. Asta ca să nu mai amintim de revolverele ce pot trage cu calibre diferite fară nici o modificare (.357 Mag-.38SPL) sau cu modificări minime (.22WMR-.22LR-.22Short).
Dimensiunea armei ar putea fi un argument în favoarea revolverului. Pentru muniţie similară, datorită caracteristicilor constructive şi cerinţelor tehnologice revolverul poate fi fabricat mai mic, mai uşor şi implicit mai uşor de purtat. Pe de altă parte, forma mai ergonomică a revolverului îl recomandă pentru tragerile instinctive, fără ochire, fapt ce oferă acel avantaj al primului foc.

Timpul necesar pentru reîncărcare -egalitate
Poate un uşor avantaj în favoarea pistolului. Cu toate că utilizarea unui dispozitiv de încarcare al revolverului, de tipul „speed loader”, reduce cu mult timpul necesar acestei operaţiuni, pistolul se încarcă totuşi mai simplu şi mai repede. Acest avantaj al pistolului este mai uşor de sesizat atunci când suntem nevoiţi să reâncărcăm pe întuneric. şi de această dată însă fără să vrem ne amintim de J. Miculek.
Nu facem referire la cazurile nefericite de pierdere a magaziei pistolului, situaţii în care acesta pierde toate avantajele enumerate şi nici la timpul necesar incarcarii magaziilor de pistol. În cazul pierderii magaziei pistolul devine foarte greu de folosit, pe când pierderea unui speedloader prelungeşte timpul de încărcare cu numai câteva secunde.

Distanţa utilă de tragere avantaj – revolver
Tot datorită muniţiei folosite, distanţa la care poate fi folosit cu precizie un revolver este sensibil mai mare deoarece aproape toată energia cartuşului este folosită pentru propulsarea proiectilului. Binenţeles afirmaţia se referă la armele de bună calitate cu întrefier mic, cu uzuri decente.
Pistolul foloseşte o parte din energie pentru acţionarea sistemului de armare şi alimentare a ţevii cu un nou cartuş dar oferă totuş micul avantaj al unui recul mai redus ce scade timpul de revenire pe ţintă după fiecare foc tras.

Siguranţa în funcţionare avantaj – revolver
Datorită construcţiei şi funcţionării mai complicate, pistolul este oricând expus unor incidente în funcţionare, în special în ceea ce priveşte realimentarea camerei cartuş în timpul tragerii. După apariţia noilor modele de pistoale, concepute şi realizate din materiale composite precum şi a muniţiilor de bună calitate, argumentul devine discutabil. Aici trebuie probabil să facem apel şi la logică. Dacă în timpul funcţionării pistolul are mai multe piese în mişcare, expune mai multe elemente susceptibile a se bloca conţine mai multe arculeţe şi are mai multe orificii prin care praful şi mizeria îşi pot face loc, revolverul are o construcţie mai compactă, mai robustă cu mai puţine piese expuse. Nu numai arma poate crea însă surprize, ci şi muniţia, un eventual rateu (capsă defectă) nefiind exclus, situaţie în care pistolul pretinde manevrarea manuală a culatei, ceea ce înseamnă timp ce uneori poate fi prea lung. Chiar şi pistoalele de calitate pot produce surprize cu atât mai neplăcute cu cât ele se pot întâmpla oricând, chiar şi atunci când o fracţiune de secundă, poate însemna diferenţa dintre viaţă şi moarte. Un revolver bine întreţinut însă, nu se blochează şi chiar în cazul unui cartuş defect, problema se rezolvă simplu şi rapid apăsând încă odată pe trăgaci.
Cu o singură condiţie: cartuşul defect să nu fie ultimul.

În concluzie rămâne dilema: pistol sau revolver?

Partajează