Partajează

Un film văzut la televizor mi-a readus în memorie imaginea ofiţerului român din primul război mondial . E vorba despre cunoscuta ecranizare “ Pădurea spînzuraţilor” . În film personajul principal purta la şold în tocul caracteristic un pistol Steyr Hahn.
Acest binecunoscut pistol în lumea colecţionarilor de arme a fost definitivat de inginerul şef Konrad Murgthaler al Österreichische Waffenfabrik Steyr . Acesta s-a bazat pe un design mai vechi a lui Karl Krnka, Georg Roth, si Ferdinand Mannlicher – Steyr Roth 1907.

Modelul 1911 dezvoltat pentru uz militar a fost iniţial ignorat de armata Austro-Ungară pînă în 1914 , când a fost adoptat sub indicativul M12. Armata austriacă avea în dotare Roth Steyr 1907 , şi revolverul Rast – Gasser 1898 pe când armata ungară folosea pistolul Frommer-Stop. Se pare ca iniţial un mic număr al variantei comerciale cunoscute sub numele de M1911 a fost cumpărat de ofiţeri . Oricum Österreichische Waffenfabrik s-a bazat la început mai mult pe exporturi catre Chile ( 5000 arme) , România ( 62000 arme). A fost deasemenea adoptat de catre Landwehr ( armata teritorială austiacă) sub numele “9mm Repetierpistole M.12” sau sub numele “9mm Selbstlade Pistole M.12”. La începerea primului război mondial Austria s-a găsit în situaţia de a duce mare lipsă de arme individuale , cum productia lui Roth-Steyr 1907 se terminase , producţia lui Steyr –Hahn s-a dublat . Pînă la sfîrşitul razboiului aproximativ 300 000 pistoale au fost produse . În 1916 chiar şi armata bavareză comandase 10000 de bucati în calibrul 9 parabellum. Bulgaria de asemenea a comandat această armă ( numarul nu se cunoaşte) . Deasemenea au existat şi un număr de Steyr-Hahn model M12/P16 capabile sa traga şi foc automat avînd o magazie extinsă de 16 cartuşe.

Pistolul Steyr – Hahn a fost extrem de robust şi fiabil meritînd o recunoaştere deosebită . Ca design , este posibil sa fi fost una din cele mai solide arme construite vreodată. După încheierea primului război mondial multe au fost păstrate în depozite . O dată cu Anschsluss în 1938 ( unificarea Austriei cu Germania ) , aproape 60 000 de pistoale Steyr –Hahn au fost recalibrate pentru munitia 9 mm Luger (9×19) . Aceste arme pot fi identificate dupa marcajul “08” pe partea stinga a culatei şi marcajul de waffenamt ( vulturul nazist ) stantat pe frema deasupra tragaciului. Denumirea oficială germană a fost “9mm P12(o) “ . Aceste excelente arme ne fac să ne întrebăm cît de bun ar fi fost Steyr-Hahn mod.1911 daca ar fi fost de la început calibrate pentru muniţia de 9 mm Luger.
Deşi anul 1911 se asociază în mod clar pentru iubitorii de arme cu Colt-ul 1911 , pistolul Steyr Hahn model 1911 este şi va fi o armă care face istorie .
DESIGN – OPERARE
Steyr – Hahn (hahn = cocoş în limba germană) este un pistol masiv ( frema este destul de mare ) , ce operează în modul SA ( single action) – semi automatic cu reculul scurt al ţevii . Închizatorul convenţional este fixat de fremă cu ajutorul unei pene, similar cu modelul Colt 1905. Ţeava prezintă patru nuturi, două la partea superioară, care asigură zăvorîrea în cămaşa inchizatorului, şi două la partea inferioară ,unul care asigură rotirea (cu 200) de dezăvorîre a ţevii , prin angajarea in canelura ( helicoidală ) corespondentă din fremă, si respectiv un nut care limitează cursa de recul a tevii . Închizatorul continuă mişcarea înapoi extragînd cartuşul gol , armează cocoşul exterior , apoi revine către cameră încărcînd un nou cartuş din magazie. Ţeava şi închizătorul se mişcă apoi înainte , canelura helicoidală rotind din nou ţeava şi blocînd-o în închizator. Magazia este integrată în mîner , ea se încarcă tragînd înapoi închizatorul şi introducînd cartuşele (în număr de 8) direct prin fereastra de ejectare a tuburilor trase cu ajutorul unei lame (similar cu Mauser C/96) sau manual . Un zăvor de eliberare rapidă permite golirea magaziei atunci când se află deschisă.
Lugimea ţevii: 130 mm ; Lungime totală : 216 mm ; Greutate : 955 grame
MUNIŢIE :
Pistolul Steyr- Hahn folosea o muniţie special dezvoltată pentru el. Calibrul era 9 mm Steyr ( 9x 23 Steyr) cu percuţie centrala . Este o muniţie puternică , glonţul tipic avînd o camaşă de oţel . Viteza la gura ţevii este de 340m/s. Greutatea glonţului este de 7.45 grame ( 115 gr) . În epocă au mai existat o muniţii asemănatoare ca de exemplu 9 mm Bergman-Bayard sau 9 x 23mm Largo.
MODELE :
Modelul Românesc : A fost fabricat la fabrica Steyr în Austria special pentru România. Pe partea dreaptă a închizătorului este ştanţată o coroană deasupra inscripţiei “Md.1912” . Pe partea stînga ( în spate ) a închizatorului e scris STEYR ( 1912, 1913 sau 1914) . Deasemenea pe partea dreaptă a fremei deasupra trăgaciului există un marcaj , aşa numitul Phoenix Românesc. Uzual modelul românesc avea 2 tăieturi pe partea din spate a crosei pentru a putea ataşa un pat de umăr. Un mare numar de pistoale Steyr-Hahn româneşti au fost capturate de austrieci în timpul primului razboi mondial , prin urmare vor aparea mai tîrziu în conversia “08” ( 9 mm Luger ) sau/şi cu marcaje Ceheşti de dupa primul război mondial.

Modelul militar standard austriac : Este marcat simplu STEYR şi data de fabricaţie pe partea stîngă a închizatorului , deasupra mînerului. Data variază intre 1914 şi 1919 ( citeva pistoale fiind fabricate şi după armistiţiu ).Cele mai multe componente erau ştanţate cu sigla de inspecţie “K” ( Kontroll).

Modelul Steyr comercial ( iniţial) : este marcat pe partea stînga a închizătorului deasupra minerului. Deasemenea au avut seria marcata pe fremă , închizător , mîner şi ţeavă .

Modelul chilean : fabricat la fabrica Steyr în Austria pentru Chile. Modelul chilean avea stema naţională în faţă pe partea stîngă a închizătorului înaintea marcajului Steyr 1912 şi Mod.1911 . Pe partea dreapt a închizătorului este marcat “EJERCITO DE CHILE” ( armata chiliană). Scutul şi steaua erau marcajele tipic chiliene.

Modelul Bavarez : Armata Bavariei a procurat 10000 bucăţi în 1916 şi 6000 în 1918. Sunt identice cu cele austriece . Pot fi identificate prin faptul ca seria nu are sufix cu caractere alfabetice şi sunt datate 1916 sau 1918.
Modelul M1/P16 – Machine Pistol. Părerile sunt contradictorii despre cîte exemplare au fost construite . Mai mult ca sigur ca numarul nu depaşeşte 200

Modelul 9mm P12(o) – Aceste arme pot fi identificate dupa marcajul “08” pe partea stîngă a închizătorului şi marcajul de waffenamt ( vulturul nazist ) ştanţat pe fremă deasupra trăgaciului . Acest model a fost transformat atît din modelul standard austriac , cât şi din modelul românesc , ţevile pentru calibrul 9 mm Luger au fost şi ele înseriate .

Bibliografie :
McNab, Chris. Twentieth-Century Small Arms. Hoo, Rochester, Kent: Grange Books, 2002.
Peterson Philip . Standard Catalog of Military Firearms , Gun Digest Books .
Publishing, H&L. Steyr Pistol Model 1912 Explained:Austrian firearms [Internet]. Version 4. Knol. 2009 Jun 2.
Mullin J. Timothy . The 100 Greatest Combat Pistols , Paladin Press 1994
Wood J. B. The Gun Digest Book of Firearms Assembly/Disassembly 1999
Manowar’s Hungarian Weapons
Armi e Tiro ; august 2005

Partajează