

În urmă cu 18 ani ne propuneam să dezvoltăm colecționarea de arme, să descoperim arme interesante precum și oameni pasionați de acest domeniu. Dar iată ca viața te duce pe drumuri nebănuite, și nu ne gîndeam că în anul 2021 vom fi cei care vor crea prima armă aniversară de colecție, pistolul Pandur care comemora 200 de ani de la Revoluția lui Tudor Vladimirescu. Sigur că de-a lungul vremii am avut și alte activități notabile, dar pistolul Pandur a deschis noi orizonturi pentru colecționarii români, așa că am încercat să mergem și pe acest drum. Va asigur ca nu a fost și nu este deloc ușor dar cum spuneau romanii “labor improbus omnia vincit” și cu ajutorul unor oameni inimoși, Asociația Națională a Colecționarilor de Arme, a marcat o nouă bornă în activitatea începută în urmă cu 18 ani și am definitivat un nou proiect început anul trecut sub denumirea „50 de arme pentru 50 de ani”. Aceasta serie limitata comemorativă 2024 aniversează 50 de ani de la fabricarea la Cugir a primei puști semiautomate cu luneta PSL model 74.
Și avînd această ocazie vă pot spune povestea acestui frumos demers. La cîțiva kilometri de Tărtaria și de Binținți-Aurel Vlaicu, protejată de dealuri subcarpatice cu toponimii intim legate de istoria limbii precum al Cetății, Gurguliu, Brădet, Chicioara (Latine), Drăgana (protoslavonă), se află Cugir, o vatră de meșteri cu rădăcini în a doua epocă a fierului. Munții Sureanu mărginesc la sud așezările și protejează Uzina de Sus a U.M.C., răgaz să ai, căci pe poteci stravechi poți face drumeții interesante.
În 2024 Uzina Mecanică Cugir și Fabrica de Arme Cugir sărbătoreau împreună 225 de ani de la transformarea artizanatului în industrie metalurgică cu Fabrica de Fier, alături de minereul Hunedoarei, acareturi importante ale imperiului austro-ungar. Sărbatoarea va fi fost modestă ținând cont cât de departe se afla de apogeul industrial al celor 2 uzine-atunci laolaltă U.M.C.- cu 18500 angajați si clienți pe tot globul. Cu toate acestea, după 35 de ani de stagnare antistrategică a comenzilor, cvasitotalitatea armelor portative în uzul armatei române astăzi este faurită aici.
Ideea a mocnit de-a lungul anului 2024 dar abia în noiembrie ne-am urnit cu sprijinul noii conduceri de la Fabrica de Arme Cugir și cu inimoșii colaboratori pe care i-am avut la realizarea pistolului comemorativ LP.5.2. Pandur. Și în ciuda timpului scurt și al răgazului sărbătorilor de iarnă un întreg ciclu de fabricație a avut loc inclusiv probele în poligonul subteran.
In 21 februarie 2025 conducerea Fabricii de Arme Cugir a primit un grup de 25 de pasionați, membri asociației noastre, armurieri și specialiști in armament de foc. În sala de sedințe a Fabricii de Arme Cugir s-au marcat simbolic 50 de ani de la omologarea și începerea fabricației în serie mare a poate celei mai emblematice arme de foc românesti în panoplia mondială a secolului trecut, pușca semiautomata 7,62 mm cu lunetă model 1974, cunoscută și ca PSL 54C. Totodată s-a dat startul distribuției către armurieri a celor 50 de arme marcate aniversar PSL 50 ani și gravate cu logoul A.N.C.A. așa cum și în alte țări producatorii arme recunosc aportul promotorilor de arme comemorative. Concluzia este că nu puteam să lăsăm ca o armă importanta românească să nu serbeze un semicentenar precum multe arme de foc portative relevante istoric.

Ne bucură deosebit că suplimentar datelor comunicate în articolul dedicat PSL-ului pe site-ul nostru, cugirenii ne-au putut oferi nume și date care spre neuitare le-am evocat la întîlnire precum și aici în acest articol.
Omologarea a început în 1973 iar la sfârșitul anului s-a început omologarea seriei zero.
Din comisia de omologare au făcut parte inginerii: Sîrb Nicolae Dir. adj., Prodan Gheorghe Șef secție, Florea Matei Șef calitate, Josan Teodor Șef atelier proiectare, Șeran Pavel Șef at. proiectare, Oniga Cornel Șef atelier proiectare tehnologii, Muntean Ioan Șef atelier uzinare.
Din comisie au făcut parte și 2 reprezentanți militari lt.col. Asaftei Nicolae si lt.col. Cazan Nicolae. Pentru că arma a fost un sistem împreună cu luneta LPS 4×24 de la IOR a venit ing. Dumitrescu Ioan. Institutul de cercetări si proiectări al armatei Clinceni l-a avut în comisie pe ing. Simionescu Octavian. Produsul a fost omologat tragând munitie 7,62mm md.1908 de la Uzina Mecanica Sadu. Comitetul de proiectare a PSL a cuprins pe: ing. Șeran Pavel seful atelierului de proiectare, ing. Marginean C., Ing. Maga Viorel, ing. Jugaru Petru și desenatorul Crișan A.
Gazdele ne-au invitat în muzeul fabricii unde există panoplia armelor portative omologate de serie medie și mare, în mijloc fiind un PSL cu luneta LPS, afișul evenimentului și un model de certificare ca armă comemorativă.

Domnul director împreună cu șefii secțiilor din fabrică precum și membrii ai Consiliului de Administrație ne-au însoțit și au dat toate explicațiile necesare și tot cu această ocazie mulțumim pe aceasta cale conducerii Fabricii de Arme Cugir precum și tuturor lucrătorilor din fabrică care au participat la producerea acestei arme aniversare.
Dorim ca panoplia armelor ce ies pe porțile fabricii să se diversifice pentru uzul civil în primul rînd în țara noastră precum și pe mapamond. In acest sens venim în întampinare cu experiența reală în colecționarea de arme și în tirul sportiv, cunoașterea din interior a dorințelor și așteptarilor civililor pentru viitor. În ceea ce privește destinația de bază a uzinelor, opinăm pentru păstrarea și diversificare armelor în modernitate.

În numele colecționarilor ANCA ne declarăm fidelitatea față de uzinele din Cugir, văzându-le ca parte importantă a industriei națiunii, scop și mijloc de a fructifica sistemul de învățământ tehnic românesc. Nu în ultimul rînd văzînd cadrul natural superb al Cugirului, urăm o amenjare edilitară înfrumusețată de prosperitatea viitoare ce o dorim acestor fabrici în principal dar avem și speranța ca la vremuri grele artizanii oțelului din acest uriaș arsenal să aibă toate cele necesare unor producții care ne vor asigura siguranță și liniște.
Februarie 2025
Președinte A.N.C.A Secretar general A.N.C.A
Ioan Găucan Pera Baity