Partajează

A mai trecut un an, şi astăzi la începutul lui 2015 putem spune că nu a fost un an uşor pentru iubitorii de arme din România. Pe tot parcursul anului 2014 am căutat ca noile modificări pentru legea 295 dorite de autorităţi să fie amendate în aşa fel încît legea să nu devină aberantă. Cel puţin pentru colecţionari ideea ca să putem colecţiona numai arme scurte fabricate pîna în 1938 era total contraproductivă.
Împreună cu reprezentanţi ai armurierilor, sportivilor şi bineinţeles cu neobositul Vili Stancu reprezentantul A.N.D.A, am încercat în comisiile de apărare ale Senatului şi Camerei Deputaţilor să convingem despre justeteţea argumentelor noastre. Pînă la momentul cînd scriu aceste rînduri legea nu a fost modificată. Aşteptăm începerea noii sesiuni parlamentare pentru a continua activitatea începută anul trecut.
Nu numai în România modificarile legislative în privinţa armelor sunt dorite, ci şi la nivelul Uniunii Europene. Se doreşte modificarea directivei europene 91/477/EC ( amendată prin directiva 2008/51/EC) astfel încît sa se armonizeze toate legislaţiile armelor din ţările membre UE.
Şi în acest caz A.N.C.A prin intermediul FESAC ( Federaţia Europeană a Colecţionarilor de Arme) ai cărei membrii suntem a putut sa fie consultată în aceasta privinţaă. Evaluarea de care vă vorbesc a fost facută la cererea Comisiei Europene cu o largă prezenţă a autorităţilor din ţările UE precum şi a societăţii civile din Europa.
Sperăm ca anul 2015 să aducă numai veşti bune, inclusiv mult doritele norme de aplicare a legii 295.
Mai jos veţi găsi documentele studiului facut la nivelul Comisiei Europene. Chiar dacă sunt în limba engleză sper sa fie un subiect interesant de citit.

Evaluation of Directive Annexes
Evaluation of Directive Dec 2014
Evaluation of Directive Executive Summary

Avînd în vedere că FESAC a facut demersurile pentru aderarea la ICOMAM (International Committee for Museums of Arms and Military History), membrii asociaţiei pot primi la cerere revista editată de acest organism. ( în format pdf.) . Doritorii sunt rugaţi sa ia legătura cu secretariatul A.N.C.A.

 

 

Partajează