Beretta la Bucuresti, De Cristi Radulescu

Partajează

Alpini jager cu Beretta 34Pistola Automatica Beretta modello 1934, ca sa respectam titulatura originala, este una din bucuriile colectionarilor de arme din toata lumea, si asta deoarece are o atractie care deriva tocmai din constructia sa.

A fost adoptat de armata italiana ca arma de serviciu in anul 1934, cu toate ca nu este  decat ultimul pas intr-o serie de modele dezvoltate incepand cu anul 1915. In acei ani, in ciuda faptului ca pistolul Beretta 1915 a fost foarte larg raspandit in randurile armatei, nu a fost niciodata adoptat ca arma de serviciu oficiala. La origine acest model avea calibrul 7,65mm Browning(.32 ACP), doar cateva fiind construite in calibrul 9 mm scurt (.380 ACP), cartus ce va deveni munitia pentru modelul 1934.

Si modelul 1934 urmeaza linia clasica Beretta,  impusa de predecesorii sai inca din 1919.Camasa inchizatorului este deschisa la partea superioara, permitand vizualizarea tevii pe aproape toata lungimea ei. Crosa scurta, continand un incarcator de numai 7 cartuse, se evidentiaza prin sprijinul pentru deget caracteristic,format de prelungirea capacului incarcatorului.De fapt, acest design este specific modelelor de dupa anul 1919.

Mecanismul de zavorare este realizat prin masa inchizatorului si forta arcului recuperator, neavand nimic iesit din comun fata de tiparul clasic. Cocosul exterior nu poate fi blocat de piedica de siguranta, aceasta din urma actionand doar asupra tragaciului. Aceasta este o slabiciune de proiectare intr-un design care, sub toate celelalte aspecte, este extrem de solid.

Majoritatea pistoalelor model 1934 au un inalt standard de calitate a productiei si un finisaj excelent, care le-a pus in postura de a deveni un foarte cautat souvenir de razboi .

Practic, aproape toata productia  acestui model a mers catre armata italiana, insa aviatia si marina italiana au ales modelul 1935,  identic ca proiect, dar in calibrul 7,65 mm Browning.

In afara modelului romanesc, a carui singura diferenta fata de pistolul italian e marcajul SCURT(in limba romana) in loc de CORTO ( in limba italiana) de pe inchizator, a existat si o versiune folosita de armata germana sub indicativul Pistole P671(i)

Chia daca unele voci ale specialistilor au  considerat  ca pistolul Beretta1934 foloseste o munitie prea anemica pentru un pistol de serviciu,mai degraba potrivita pentru modelele de pistoale folosite de civili la autoaparare, acest veteran al colectiilor a avut un imens succes , si este, pe buna dreptate,  una din cele mai faimoase arme folosite in cel de-al doilea razboi mondial.

Dintre amintirile lui Carlo Federici, nepotul lui Pietro Beretta, exista una despre o reprezentatie a firmei la Expozitia romana de arme din anul 1938,descrisa de R.L. Wilson in excelenta lui lucrare “The world of Beretta- An international legend”.

Cu ocazia expozitiei, la Bucuresti era programata o competitie intre diferiti producatori de pistoale, pusti si mitraliere, in speranta nedeclarata a contractarii si furnizarii acestor arme catre guvernele esteuropene.

Beretta nu a planuit sa participe la acest eveniment, dar cand o telegrama guvernamentala de la Roma l-a intrebat pe Pietro de ce nu participa,raspunsul lui a fost: “ Ce vreti sa facem, sa dam armele noastre unora ce vor trage apoi cu ele in noi?”

O alta telegrama de la Roma a urmat la scurt timp, intreband de ce firma Beretta nu vrea sa sustina renumele industriei italiene de armament prin participarea la importantul eveniment de la Bucuresti.

In acest timp, expozitia din Bucuresti era pe punctual de a se deschide, dar angajatii care puteau reprezenta firma fusesera deja trimisi la o alta  reprezentatie .In criza de timp, firma a chemat reprezentantul ei din Monte Carlo, i-a dat trei pistoale, trei pusti si trei mitraliere luate direct de pe banda de montaj, si l-a trimis urgent la Bucuresti. Acest agent vorbea fluent mai multe limbi straine, deci era un substitut excelent pentru reprezentantii Beretta.

O parte a competitiei organizate la expozitia bucuresteana cuprindea si un test de rezistenta la tragere,  care a inclus si pistolul Beretta. Acesta a tras atat de bine, incat telegrama trimisa la sediul firmei spunea doar atat: “Totul e foarte bine, pistolul nostru a tras 3000 de focuri “ .

Pietro a fost uimit de mesaj. “Cu siguranta-spunea el- idiotii de la posta au facut o greseala; nici un pistol nu poate trage 3000 de focuri fara incidente. Trebuie sa fi fost 300! “

De fapt, pistolul A TRAS 3000 de cartuse, si la sfarsitul competitiei, cu toate ca teava aproape se topise, mecanismul functiona fara cusur! Pistolul Beretta Mod.1934 era in plina glorie!

Partajează