Bunul meu prieten Colt, de Cristian Radulescu

Partajează

Acum cativa ani am cumparat prin firma Eurocomertz din Bucuresti un pistol cu aer comprimat. Nu era vorba de o arma obisnuita , ci de una in sistem LEP. Acest sistem german , alaturi de sistemul englezesc Brockok, consta in transformarea unei arme reale de foc in arma cu aer comprimat. Teava originala a armei este inlocuita cu una pentru AC in calibrul 5,5 sau 6,35 mm. Propulsia alicelor este facuta de mici rezervoare cu aer comprimat , care sunt introduse in arma in locul cartuselor reale. Ele sunt umplute cu aer cu ajutorul unei pompe speciale livrata impreuna cu arma. Cateva modificari interne facute de furnizorul german fac ireversibila retransformarea armei in arma de foc. Modelul pe care l-am ales a fost o replica Colt 1911 A1 fabricata de Norinco.

Arma respecta intrutotul dimensiunile pistolului antebelic , fiind construita dupa planurile originale. In magazin , la acea data, se mai gaseau revolverele Webley Mark VI, Ruger Single Six, copii braziliene S&W Police , pistoale FN1910, precum si cateva carabine si pusti lise in acelasi sistem LEP, fiind vandute in regim de arme cu aer comprimat. Din punct de vedere al eficacitatii focului, armele transformate in acest sistem nu pot emite nici o pretentie . Puterea e drastic limitata de volumul rezervorului (ca dimensiuni e comparabil cu cartusul original .45ACP), iar precizia are mediocritatea data de orice arma transformata (nu imbunatatita). In schimb, se preteaza ca un substitut al armelor de salon in lungile seri de iarna.
Ceea ce m-a atras in mod irezistibil la aceasta arma, este faptul ca este REALA, chiar si cu transformarile suferite. Otelul din care e facuta e otel adevarat , nu antimoniu, iar brunajul e superb. Pistolul se incarca exact ca originalul, demontarea se face la fel. Purtat in toc, ai senzatia de putere si siguranta pe care a simtit-o oricare GI American precum si alte milioane de fericiti posesori , de pe toate meridianele, ai acestei legende , Coltul .45 ACP. Intrucat nu aveam nimic de pierdut in privinta preciziei ,am marit , pe adancime de 10 mm de la gura tevii , diametrul , de la 5,5mm la 11,5mm , pistolul capatand aspectul exterior absolut conform cu originalul. Uneori,il mai port la poligonul de la marginea orasului si descarc cateva alice in tinta “clasica “, o cutie goala de Coca-Cola, impreuna cu fiul meu.

In restul timpului Coltul incheie galeria celor “big five” de pe peretele sufrageriei: Lugerul P08, Mauserul C96, FN-ul GP1935 si Beretta 1934 pe care le detin ca arme de colectie. Dar sa revenim la oile noastre…
Intr-una din lunile trecute mergeam cu masina , pe la ora pranzului,sa-mi platesc factura telefonica, prins in rutina cotidiana. Intr-o intersectie din centrul orasului am oprit la culoarea rosie a semaforului si…si a inceput totul. Un taxi galben a oprit in stanga mea si din el a cobarat in fuga un individ care , intr-o clipita , mi-a deschis portiera dreapta si a sarit in masina mea, inghesuindu-ma in volan si privindu-ma crunt.
“Da-mi banii!! Da-mi banii!!” a inceput sa tipe la mine cu acelasi chip voit fioros. Instinctiv, am realizat ca am o singura sansa: cacialmaua. Am dus mana stanga sub haina, la sold, si am apucat Coltul, singura “arma” pe care o aveam. Agresorul s-a oprit o clipa , asteptandu-se sa scot portofelul. Am tras Coltul afara din toc si i-am proptit haul tevii ,in care aproape iti poti baga degetul, direct in nas.Figura lui, pana atunci fioroasa, s-a trasformat intr-una acoperita de uimire si groaza.
“Ai pistol?” a reusit sa ingaime,uitandu-se la mine ca la un vis urat.”Da! Coboara din masina sau…!” In clipa urmatoare individul coborase in fuga din masina , avand grija sa tranteasca si portiera, pentru a-si crea, credea el , oarecare protectie impotriva focului pe care l-as fi tras. S-a aruncat in taxiul care-l astepta si au demarat in tromba. Mi-am notat numarul taxiului si am sunat apoi un bun prieten politist pentru a incerca sa identific discret agresorul. Raspunsul a fost sec: nu exista taxi galben cu acel numar . Erau numere false,deci lovitura fusese pregatita. Factorul aleator care zadarnicise planurile derbedeilor avea patru litere: COLT.Sau nu! Mai bine BUNUL MEU PRIETEN!

P.S. In Romania de azi ,singurele persoane indreptatite sa poarte arme de foc pentru aparare sunt cele care “indeplinesc functii publice” , adica senatori, deputati,politisti, ministri,etc, printr-o lege care instaureaza privilegiul functiei, nu dreptul simplului cetatean la viata si, implicit, aparare(chiar daca acesta traieste in respectul legii si e bun platitor de impozite). In acea zi, am fost un simplu cetatean ,intr-un simplu automobil. Un cetatean NOROCOS. Azi, sau maine, tu poti fi doar un simplu cetatean.

Partajează