COLT DIAMONDBACK , de Roland Vladut

Partajează

Intr-un articol and1terior, vorbind despre Colt Python, aminteam de Colt Diamondback ca fiind clona mai mica a celebrului Revolver 357 Magnum. Colt a introdus revolverul double-action Diamondback in productie in 1966. Acest revolver ,ca si Colt Python a fost gandit ca o arma de lux care prezenta caracteristici speciale precum teava ventilata,catare ajustabila in toate 3 directiile si teva inferioara pe toata lungimea tevii principale.la fel ca si „colegii” sai de generatie, Colt Detective Special si Colt Police Positive produsi de asemenea pe baza ramei Colt de tip „D”, Diamondback era un revolver cu 6 focuri, cu un butoi basculant, ce se rotea in sens orar si o siguranta automata.

Desi fiind ceva mai ieftin decat celebrul Colt Python 357 Magnum, (care la aparitia sa -1955 – avea neverosimilul pret de 135 $) motiv pentru care a fost denumit in gluma si „PYthon-ul saracului” Colt Diamondback a fost introdus pe piata in 1966 la un pret de catalog de 95$. In 1986, anul in care productia sa a fost sistata, ajunsese la pretul de catalog de 469$ – varianta de 2,5 inch si Blue finnish. In 2006, pretul pe care trebuia sa-l platesti pentru un second-hand se plasa undeva intre 600 si 750$. Aceste preturi mari au avut ca efect limitarea vanzarilor acestui revolver, dar in pofida acestui fapt, cerinta pe piata a fost intotdeauna ridicata. Daca este sa comparam aceste preturi cu cu cele ale competitorilor sai directi, putem aminti un fapt semnificativ si anume ca Smith & Wesson Model 19, renumitul revolver ce a fost imediat adoptat pentru calitatea sa deosebita de catre fortele de ordine ale SUA, a aparut pe piata americana tot in 1966 la un pret de 69$.De aici se poate sesiza usor tendinta elitista a lui Colt Diamondback pe piata revolverelor ca si a fratelui sau mai mare Colt Python.
Astazi Coltul Diamondback mai poate fi gasit ocazional doar pe piata de arme second-hand. Este un revolver vanat de catre toti colectionarii din lume, motiv pentru care si preturile platite pentru obtinerea unui exemplar sunt pe masura raritatii sale. Oricine care va cauta un Diamondback folosit de 4 sau 6 inch in stare buna (2) trebuie sa se astepte la un pret de 650 -750$. Se mai adauga 25% pentru cazul ca arma este .22LR si inca 20 – 25% pentru Royal Blue sau nichel fata de modelele standard Blue si astfel am capatat pretul de piata la ora actuala. Este fara echivoc un revolver foarte scump dar, isi merita pretul cu absoluta desavarsire.
Acest revolver a fost produs pentru calibrele .22 LR .22WMR si 38 Special. Munitia de 38 Special+P poate fi folosita pe Diamondback 38 SP fara nici un risc. Initial, Diamondback a fost oferit pe piata in variantele cu teava de 2,5 si 4 inch, iar incepand cu 1968, a fost introdus in productie si modelul cu teava de 6 Inch. Actualmente modelul de 4 Inch este cel mai des intalnit pe piata second-hand.

DESCRIERE

Partea superioara a ramei revolverului Diamondback este de tip „Flat Top target” adica nu prezinta sant median de ochire, cocosul are o aripa larga, cu rizuri adanci, pentru a usura actiunea de manipulare a acestuia cu policele, iar tragaciul este foarte concav, de tip revolver de competitie. Catarea este reglabila in toate cele trei directii, iar cuiul catarii este de tip triungiular in forma de rampa si prezinta la unele exemplare o insertie de plastic rosu sau portocaliu care, prin contrast cu culoarea neagra a catarii faciliteaza mult actiunea de ochire. Praselele modelelor de 4 si de 6 Inch erau confectionate din lemn de alun, foarte rar acestea prezentand si impresiuni digitale. Mecanismul sau intern este aproape identic cu cel de la Python si foloseste traditionalul arc lamelar in forma de „V” al lui Colt.

d2

Revolverul este confectionat in intregime dintr-un otel de foarte inalta calitate, fiind produs in variantele „nichel stralucitor” si Colt Blue lucios. Au fost produse si un numar limitat cu brunaj de tip Colt Royal Blue. Colt Diamondback este astazi considerat de catre majoritatea specialistilor armurieri ca fiind probabil cel mai bun revolver de calibrul .22lr si .38 SP produs pana acum. Mecanismul si materialul din care este confectionat acest revolver este mult superior tuturor celorlalte revolvere de tip „Double Action” produse de catre firmele competitoare. Modelul de calibrul .22lr este cu 10 grame mai greu decat cel de calibrul .38 Spl. datorita surplusului de material rezultat prin prezenta gaurilor de diametru mai mic din teava si butoi.

FUNCTIONALITATE

d3Datorita liniei de ochire excelenta, tragaciului deosebit de ergonomic si usor de actionat, a echilibrului general al armei, a mecanismului de siguranta deosebit de eficace si a marimii medii ale acestui revolver, Colt Diamondback este fara indoiala revolverul ideal de antrenament atat pentru tragatorii incepatori cat si pt cei avansati. Incepatorii prefera in general modelul de 4 Inch dar in curand vor trece la modelul de 6 Inch.Practic nu se poate vorbi de o diferenta notabila in acuratetea tirului intre un revolver de 4 si unul de 6 inch. Totusi, datorita liniei de ochire mai lungi si a greutatii mai bine echilibrate, modelul de 6 inch este arma care ofera rezultatele absolut superlative in materie de ochire practica. Un Diamondback de 6 inch va fi capabil sa trimita toate cele 6 proiectile intr-un cerc cu o raza de 1,5 cm de la o distanta de 25 m timp de o zi intrega de tragere daca tragatorul este capabil de o asemenea performanta.Spre deosebire de alte marci de revolvere, aceasta preformanta nu e dependenta de marca munitiei.

d4O alta cracteristica deosebit de importanta a revolverului Colt Diamondback este fara indoiala acuratetea si precizia executiei sale. Aceasta este o caracteristica mostenita de la fratele sau mai mare, Colt Python 357 Mag, si este fara indoiala unica fata de oricare alta marca de revolver.La nici o alta marca de revolvere nu vom avea ocazia sa constatam aceasta perfectiune a detaliilor a finisajului si a functionalitati ca la „familia serpilor lui Samuel Colt”(Python, Anaconda, Boa, Diamondback, dar si Grizzly si Kodiak). Practic, un revolver din aceasta familie, daca are cocosul in pozitia armata, vom constata ca butoiul este perfect fixat,oricat am incerca sa-l mobilizam cat de cat, nu vom obtine acest efect de „joc”, lucru pe care nu-l reuseste nici legendarul sau competitor, Smith & Wesson.

Unicitatea acestor revolvere este data pe de o parte de natura otelului din care sunt confectionate, iar pe de cealalta parte de mecanica perfecta ce actioneaza mecanismele acestor arme. Odata ce ai armat un revover Colt vei fi impresionat de usurinta cu care este actionat cocosul, fie ca ai folosit sistemul DA sau SA (double sau single action). Concomitent butoiul se va roti de la sine cu o usurinta care te face a crede ca este actionat cu motoare de tip servo. Principalul arc in forma inovativa de „v” care actioneaza cocosul cat si mecanismul interior bazat pe principiul parghiilor, sunt responsabile de comportamentul acestei adevarate bijuterii mecanice ce se numeste Colt Diamondback. La randul ei, carena ventilata a tevii principale joaca un rol activ real in pastrarea unei temperaturi scazute a revolverului, in conditii de tragere prelungita.

TIPURI DE MUNITIE

d5Revolverele Colt Diamondback au fost fabricate in calibrele de .22 LR si .38 Special. Tragaciul lr poate fi actionat in SA la aplicarea unei forte de aprox 420 gr. In general se prefera proiectilele in jur de 140 grain de tip Speer JHP. Cu toate acestea se poate folosi munitie de tip Winchester/USA si Remington/UMC de 130 grain FMJ cu rezultate deosebit de bune. Tot la capitolul .38 Spec este de amintit munitia de tip MAGTECH Soft Point 158 grains cu rezultate excelente, pentru autoaparare, majoritatea specialistilor recomanda munitia de tip Glaser Blue .38 Spec. cu proiectil de tip concav. Foarte bune rezultate la calibrul .22LR se obtin si cu munitie de tip American Eagle dar, totusi cele mai bune rezultate au fost consemnate la folosirea de cartuse FEDERAL HIGH VELOCITY .22lfB cu o viteza de iesire de 1710fps (feet per second – picioare per secunda, adica aproape 600 m/s). proiectilele sunt placate cu cupru ceeace va ameliora mult precizia acestora, pe langa faptul ca vor proteja interiorul tevii revolverului, dezvoltand de asemenea o forta de impact enorma.

Din pacate Colt a incetat productia acestui adevarat Rolls-Royce al revolverelor in 1986, datorita costurilor mari de productie ce impuneau un pret foarte ridicat, aproape prohibitiv pe piata, in comparatie cu concurenta mai ieftina a firmelor Smith & Wesson, Ruger, USFA sau Taurus din Brazilia. Desi calitatea executiei nu poate fi regasita la celelalte marci de revolvere, totusi costul mult prea ridicat si-a spus cuvantul in existenta lui Colt Diamondback, transformandu-l intr-unul dintre cele mai cautate revolvere de colectie in ziua de astazi alaturi de „fratele sau mai mare” Colt Python 357 Magnum si legendarul Colt SAA 1873. Putem spera insa ca la un anumit moment dat, Colt va gasi solutia de a reintroduce pe linia de fabricare a acestui revolver premium, intru bucuria tuturor fanilor sai atat de numerosi de pretutindeni.

SERIILE DE FABRICATIE ALE REVOLVERULUI COLT DIAMONDBACK:

1966 — D1001
1967 — D2600
1968 — D14400
1969 — D26500
1970 — D38450
1971 — D45551
1972 — D51400
1973 — D55401
1974 — D59801
1975 — D60251
1976 — D72251-D99999
1976 — N01001-N01800
1977 — N01801-N15674
1978 — R13901

Bibliografie:

Chuck Hawks – The Classic Colt Diamondback Revolver – „The Definitive Firearms” 2007
Wikipedia

Partajează