Conferinţa FESAC Helsinki 2014

Partajează
fi

În perioada 3-7 iunie 2014 Asociaţia Naţională a Colecţionarilor de Arme a participat, în calitate de membru, la cea de a 28-a conferinţă a Federaţiei Europene a Colecţionarilor de Arme FESAC ce s-a desfasurat în capitala Finlandei la Helsinki.
Ar fi putut fi o întâlnire obişnuită a colecţionarilor de arme din Europa, dar anul 2014 a adus mai multe noutaţi. În primul rând FESAC a fost primită în comitetul care discută despre noua directivă europeană a armelor de foc, ce se pregăteşte pentru anul 2015. În contextul în care comisarul european pentru afaceri interene Cecilia Malstrom doreşte o înăsprire fără precedent în ceea ce priveste legislaţia europeană a armelor, faptul că propunerile colecţionarilor de arme pot fi auzite şi luate în calcul este un lucru mai mult decît îmbucurător.
Deasemenea FESAC (şi implicit toţi membrii federaţiei) va adera anul acesta la ICOMAM (International Committee for Museums and Collections of Arms and Military History). Faptul este mai mult decît benefic deoarece în acest fel colecţionarii de arme vor fi recunoscuţi la nivel mondial drept curatori. Sperăm că după recunoaşterea internaţională să vină şi recunoaşterea naţională a colecţionarilor de arme, cel puţin în România.
Vorbind de recunoaştere naţională trebuie adus la cunoştinţă că la Helsinki membrii FESAC au fost primiţi de primul ministru finlandez Jyrki Katainen şi de către comisia de apărare a parlamentului finlandez. Finlanda este o ţară cu tradiţie în colecţionarea de arme, iar cei care desfaşoară această activitate sunt priviţi ca protectori ai patrimoniului naţional. Chiar dacă mai există incidente cu arme de foc, autorităţile finlandeze nu culpabilizează o întreagă categorie de oameni pentru greşeala unuia singur. În general autoritătile finlandeze se concentrează în descoperirea armelor ilicite, şi nu în supracontrolul armelor deja înregistrate. Este contraproductiv din punctul lor de vedere să pierzi timp şi bani ca să controlezi întruna ceea ce deja cunoşti, cînd este mult mai benefic pentru societate să îţi canalizezi eforturile în combaterea traficului ilicit cu arme.
Vorbind despre colecţii şi coleţionari de arme, în Finlanda există cea mai mare colecţie privată din lume. Am avut ocazia să vizitam această colecţie impresionantă de 25.000 de arme (fară a mai socoti şi tunurile!), şi va pot spune ca finlandezii o privesc ca pe o comoară naţională chiar dacă momentan aparţine unui singur om. Acesta se scocoteşte doar ca deţinător temporar al acestor arme şi a hotărît înfiinţarea unei fundaţii care va administra pe viitor acest patrimoniu.
N.R. În poză primul ministru al Finlandei Jyrki Katainen şi preşedintele FESAC Stephen Petroni.

Partajează