FESAC 2009

Partajează


Anul 2008 a insemnat pentru asociatia noastra un progres vizibil atit in cresterea numarului de membrii cit si in desfasurarea unor activitati strins legate de colectionarea armelor. Asa ca nu puteam ca in anul 2009 sa nu incercam sa ne diversificam activitatile si sa ne facem cunoscuti cit mai bine pe plan national. As mentiona pentru anul acesta organizarea primei expozitii cu arme din colectii particulare organizata in colaborare cu Muzeul de Istorie din Ploiesti.
Ca urmare a activitatilor din 2008 , a unor contacte personale si a unei atente monitorizari inceputa in urma cu un an , asociatia a fost invitata la intilnirea anuala a FESAC in vederea unei posibile aderari.
FESAC – Fundatia Europeana a Asociatiilor Colectionarilor de Arme este practic o federatie a colectionarilor de arme din toata Europa . Ea include tari precum Germania , Franta , Belgia , Luxemburg , Austria , Marea Britanie , Malta , Italia , Olanda , Danemarca , Suedia , Norvegia , Finlanda , Spania si Portugalia . FESAC este unul din consultantii Parlamentului European din Bruxelles in vederea implementarii unor directive legate de armele de foc , directive care isi gasesc finalitatea in legile respective ale fiecarei tari membre a Uniunii Europene. Asociatiile care fac parte din FESAC sunt asociatii cu traditie in tarile din care provin , unele dintre avind o vechime considerabila precum cea din Danemarca care fiinteaza de 75 de ani , sau cea din Anglia de 90 de ani.
Astfel in perioada 27-31 mai 2009 o delegatie formata din Presedintele ANCA dl. Pop George si Secretarul general dl . Gaucan Ioan s-a deplasat la Terni in Italia pentru a participa la intilnirea anuala FESAC. Aici am intilnit nu numai colectionari de arme , dar si oameni responsabili din asociatii de colectionari cu traditie . Am fost primiti cu prietenie si in scurt timp am putut sa ne sustinem punctele de vedere. In prima zi a lucrarilor ne-am prezentat asociatia si proiectele de viitor . Ne-au fost puse intrebari despre legislatia armelor de foc din Romania , despre numarul de membrii ai asociatiei , despre activitatile desfasurate si despre intentiile nostre de viitor.
Datorita sustinerii din partea asociatiilor din Franta , Belgia si Luxemburg , am fost direct primiti ca membrii cu drepturi depline FESAC , sarind astfel un stagiu minim de un an ca observatori.
A.N.C.A devine prima asociatie de colectionari de arme dintr-o tara din estul Europei membra a FESAC si deschide drum asociatiilor de colectionari din celelalte tari . Speram ca in acest fel sa devenim un partener credibil pentru autoritatile romane, astfel incit la elaborarea unor legi viitoare in domeniul armelor sa ne putem sustine punctele de vedere in legatura cu colectiile si colectionarii de arme.

Partajează