Heckler & Koch VP70 , De Ioan Găucan

Partajează
h1

S-a încetăţenit ca să spun aşa, ideea că arma proiectată sub conducerea lui Gaston Glock, adica faimosul Glock 17 ar fi prima armă scurtă la care se utilizează polimerii în procesul de fabricaţie. Ce nu putem contesta la Glock este întradevăr fiabilitatea armei şi agresivitatea reclamei făcute. Astfel în scurt timp dupa apariţia primului model în 1982, Glock începe marşul său triumfal. Oricum nu despre Glock 17 şi derivatele sale doresc sa scriu, ci despre prima armă scurtă la care s-a folosit polimerii pentru fabricarea fremei.

Este tot o armă de fabricaţie germană ( de ce oare nemţii se pricep aşa de bine la acest meşteşug ?) produsă de firma Heckler & Koch. Proiectantul armei este inginerul Helmut Weldle ajutat şi de cofondatorul HK Alex Seidl. Forma lui te duce cu gîndul la Mauser HSC, şi de fapt este logic deoarece HK este de fapt urmaşul principal al companiei Mauser după cel de-al doile război mondial.

Pistolul VP 70 este o armă unică, în unele aspecte cu mult înaintea timpului său. Numele îi vine de la “VolksPistole “ (pistolul poporului), iar “70” de la anul în care modelul a fost patentat. Se pare că proiectarea lui a început în anul 1968, dar producţia oficială a început o dată cu patentul adică în 1970. Practic HK VP 70 devansează cu 12 ani apariţia Glock-ului 17. Dacă tot vorbim de folosirea polimerilor la fabricarea armelor trebuie neapărat sa amintim că prima armă la care s-au folosit polimerii este de fapt puşca Remington Nylon 66 intrată în fabricaţie în 1959.

HK VP 70 chiar dacă nu a fost fabricat în multe exemplare şi nu a avut o viaţă lungă, a devenit o piatră de hotar pentru urmaşii săi indiferent de producător.În fapt astăzi este o armă de colecţie foarte căutată.
Această armă are un design unic şi în ceea ce priveşte combinaţia pat/toc pentru versiunea militară. Combinaţia te duce deasemenea cu gîndul la Mauser C96, că tot aminteam de asemănări cu Mauser HSC. În cazul în care este montat patul, acesta are încorporat un selector care permite tragerea în mod automat ( rafală de 3 gloanţe ) , cu o cadenţa impresionantă de 2200 focuri pe minut. Cînd patul nu este montat acesta serveşte drept toc, iar arma poate trage numai în modul semiautomat.

h2

Arma foloseşte un percutor lansat ( soluţie utilizată şi de Glock ulterior), în locul percutorului convenţional şi funcţionează doar în modul DAO – numai dublă acţiune – astfel că trăgaciul este destul de greu. Arma foloseşte energia de recul pentru încărcare . Siguranţa este foarte simplă şi se prezintă sub forma unui buton aflat imediat în spatele trăgaciului.

h3

O altă caracteristică interesantă a VP 70 este cătarea, care de fapt este o rampă dublă de oţel foarte bine polizată (strălucitoare) creind astfel o iluzie optică de existenţa a unei cătări întunecate.

h4

Varianta militară VP 70 M (Militär) nu a cunoscut o viaţă prea lungă. În fapt nu a fost produs decît de-a lungul a 6 ani.
Pentru piaţa civilă unde nu se putea vinde modelul militar a fost produs HK VP 70 Z (Zivilversion) . Această variantă putea trage numai în modul semiautomat, iar patul-toc a fost modificat în acest sens. Producţia a fost numai de 21400 unităti din care 400 în calibrul 9 X 21 IMI pentru piaţa italiană. Această variantă a fost produsă pînă în august 1989.

Concluzionînd putem spune că VP70 a fost de departe o armă de succes ca şi concept mai degrabă decît una de largă producţie. Într-un fel putem spune că este ca şi Borchardt C93 ce a pus bazele pentru următoarea generaţie de arme, care au împrumutat şi rafinat de la el o mulţime de idei.

CARACTERISTICI TEHNICE
Principiu de Funcţionare: Încărcare prin recul. Chiulasa inerţială cu blocare întîrziată.
Greutate: 820 g.
Lungime: 204 mm.
Lungimea ţevii : 116 mm
Muniţie : 9×19 Parabellum, 9×21 IMI.
Distanţa efectivă : 50 mm
Capacitate încărcător : 18 .
Greutate încărcător plin ( 18 gloanţe) : 315 g.

BIBLIOGRAFIE
1. A.E. Hartink, The Complete Encyclopedia of Pistols and Revolvers
2. Cunningham Grant, Gun Digest Shooter’s Guide to Handguns 2012
3. Jones, Richard D. Jane’s Infantry Weapons 2009/2010. Jane’s Information Group; 5th edition (January 27, 2009).

• HKPro.com: Heckler & Koch VP70
• Modern Firearms: Heckler und Koch VP 70
• Heckler & Koch VP 70Z Specifications
• http://www.guns.com/2012/08/28/the-hk-vp70-the-first-polymer-framed-pistol
• http://cssbl.com/tierra/vp70.htm
• http://www.gunsite.narod.ru/hk_vp70.htm
• http://historiadelasarmasdefuego.blogspot.ro/2009/02/pistola-de-asalto-vp70.html

Partajează