Istoria Carabinei Winchester Model 1894 Classic, de Roland Vladut

Partajează

Probabil ca cea mai faimoasa, si in mod sigur ,cea mai cunoscuta carabina de vanatoare din istorie este Winchester Model 1894. A fost prima arma de vanatoare care a fost vanduta in peste un million de exemplare, iar in 2006, moment cand fabrica americana si-a inchis portile, vanzarile Modelului 94 se situau undeva in jurul cifrei de 7.000.000 de unitati. Nici o alta arma de vanatoare nu s-a mai apropiat de aceste cifre si este foarte improbabil ca aceasta sa se mai intample in viitor.

w1

Istoria acestei carabine incepe cu anul 1848, atunci cand inventatorul Walter Hunt din New York isi patenteaza a sa “Volition Repeating Rifle” *ceea ce, in traducere romaneasca, ar putea fi tradus ca “pusca cu repetitie in volta”. care prezenta o magazine tubulara, actionata prin doua leviere ce se interconectau printr-un system complicat de parghii. Munitia acestei carabine timpurii era ceea ce Hunt denumea “Rocket Ball”, (proiectilul racheta), o forma de munitie fara cartus, la care incarcatura de pulbere neagra era plasata intr-o cavitate aflata la baza proiectilului. Design-ul carabinei era fragil si neergonomic dar, in 1849, Lewis Jennings cumpara patentul lui Hunt si proiecteaza o versiune mai usor de manipulat, desi inca foarte complexa, care va fi produsa intr-un numar mic de exemplare de catre Robbins & Lawrence of Windsor, statul Vermont pana in 1852. In acelasi an, Horace Smith impreuna cu Daniel Wesson din Norwich – Connecticut preiau patentul lui Jennings de la Robbins & Lawrence, si pe inginerul sef al acestei companii, Benjamin Tyler Henry. Smith va face cateva imbunatatiri la proiectul lui Jennings, iar la 1855, Smith si Wesson, impreuna cu alti cativa investitori, vor forma o noua corporatie ,“The Volcanic Arms Company”, care va produce pistolul cu sistem lever – action (actionare prin levier)“Volcanic”. Detinatorul majoritar de actiuni la aceasta corporatie era Oliver Winchester.

w2

Pentru pistolul Volcanic, Smith a adaugat la proiectilul racheta al lui Hunt o capsa de amorsare creand astfel unul dintre primele cartuse metalice fixe din istorie, care incorporau glontul, pulberea si capsa intr-un tot unitar. In timp ce inca se mai afla la aceasta companie, Smith a facut un pas mai departe, adaugand un tub de cupru ce continea pulberea si in care era sertizat proiectilul, iar capsa era plasata in rama aflata in partea posterioare a cartusului, creand astfel una dintre cele mai importante inventii in istoria armelor de foc, cartusul metalic cu percutie pe rama. Cartusul creat de Smith, asa-numitil 22 short, a fost introdus pe piata in 1857 ,cu patentul Smith& Wesson Model 1 si este fabricat si in ziua de azi.

w3

Carabina produsa la Volcanic a avut un succes limitat, de aceasta fiind raspunzatoare in parte atat design-ul cat si performantele slabe ale proiectilului derivat din proiectilul – racheta al lui Hunt, adaptat pt vanatoare. Acesta era compus dintr-un proiectil conic umplut cu pulbere neagra si sigilat cu ajutorul capsei. Cu toate ca mecanismul de repetitie al carabinei Volcanic depasea detasat tehnologia celorlati producatori ai vremii, rezultatele nesatisfacatoare ale fortei de impact si ale acuratetei tirului proiectilelor de calibrul .25 si.32 de tip Rocket- Bals nu se putea compara cu calibrele mai mari ale concurentei. Wesson a parasit Compania Volcanic la scurt timp dupa infiintarea acesteia, iar Smith l-a urmat 8 luni mai tarziu, pentru a crea impreuna “Smith & Wesson Revolver Company” in Massachusettes. Volcanic s-a mutat si ea in New Haven in 1856, dar pana la sfarsitul acelui an firma a devenit insolventa. Oliver Winchester a cumparat activele acesteia de la restul de actionari , reorganizand compania sub noua denumire “New Haven Arms Company” in luna aprilie a anului1857.

w4

Intre 1860 si 1866 atat Benjamin Henry cat si Oliver Winchester au continuat sa lucreze in paralel cu cartusul lui Smith, reusind sa-l perfectioneze si obtinand in final cartusul de calibrul .44 Henry cu capsa pe rama. De asemenea, Henry a condus cercetarile de reproiectare a carabinei pentru noul calibru, pastrand din vechiul proiect numai forma mecanismului de ridicare al cartusului si magazia tubulara. Aceasta a devenit Carabina Henry 1860 care a inceput sa fie produsa la New Haven Arms Company si folosita in numar mare de catre unitatile armatei unioniste in timpul razboiului civil american. Adversarii acestora, confederatii din Sud o desemnau sub sintagma , “ acea blestemata de carabina de yankeu pe care o incarci Duminica si tragi cu ea toata saptamana”

w5

In 1894 pe cand John Browning isi termina proiectul iar Oliver Winchester incepea sa-l comercializeze cu noua (la acea vreme) munitie 30-30 cu pulbere fara fum, aceasta carabina, asemenea revolverelor “Double – Action” ale lui Colt , desi reprezenta un mare progres pt acea epoca, avea toate sansele de a deveni un mare fiasco commercial, caz in care astazi ar fi reprezentat doar o nota de subsol a istoriei universale a armelor. Dar, prin faptul ca a aparut chiar la momentul potrivit, Modelul 1894 a continuat sa fie produs timp de 110 ani, fiind oferit intr-un numar mare de variante, numai in catalogul Winchester pe anul 2005 putand fi numerate 14 versiuni ale acestui model. Calibrul 30-30

w6

Winchester este practic munitia sinonima a carabinei Model 1894. Introdus in anul 1895 acesta a fost primul cartus cu pulbere fara fum folosit in tirul sportiv in Statele Unite. El este un cartus de calibrul 30 care la origine continea 30 Grains de pulbere fara fum (1 Grain = 0.0648 Grame), de unde si numele sau de 30-30, avand un proiectil in greutate de 160 -165 Grains. Acesta mai este cunoscut si sub numele de 30 WCF (de la “Wincester Center Fire”) dar denumirea de 30-30 ramane totusi cea mai uzitata pe continental American. Noile cartuse “High Velocity” de calibru 30-30 au devenit in epoca moderna cea mai folosita munitie de vanatoare din America de Nord, fiind de asemenea produsa si in America de sud , Europa, cat si in Australia, devenind astfel una dintre cele mai bine vandute munitii de pa piata.

w7

Specificatiile de baza ale modelului Winchester 1894 cu inel de sa sunt urmatoarele:
• Calibru- .30-30 Winchester
• Capacitatea magaziei – 6 cartuse
• Lungimea tevii – 20 Inch (50,8 cm)
• Coeficientul de rasucire al ghinturilor: 1 in 12 Inch (30,5 cm)
• Forta de actionara a tragaciului – 3175 grame
• Lungime totala – 96,5 Cm
• Greutate – 3,2 Kg.

Bibliografie:
Chuck Hawkes : “The History of modern Firearms of America” 1993
Chuck Hawkes : “Handguns for Home Defense 1987”
David Tong : “Lever-action Handgun Fit and Carry” 1999
David Nash : “Weapons of the Indian Wars” 1977

Partajează