O vară fierbinte

Partajează

       După cum ştiti în primavară o iniţiativă legislativă ameninţa din nou ( pentru a cîta oară ?) posibilitatea de a colecţiona arme scurte. De fapt unul din punctele acestei iniţiative era restrîngerea posibilităţii de a colecţiona arme scurte conform actualei legi 295 care spune ca avem dreptul de a colecţiona arme din categoria B7 fabricate dupa un model pînă în 1945. Conform noii iniţiative urma să putem colecţiona arme din categoria B7 doar “fabricate pîna în 1938”, ori acest lucru restrîngea foarte mult posibilităţile colecţionarilor nemaivorbind de faptul că cele aflate deja în colecţii şi care erau fabricate după anul 1938 urmau a fi vîndute sau casate. Alte puncte ale acestei iniţiative erau la fel de restrictive ca de exemplu faptul că nu mai puteai deţine decît doua arme cu aer comprimat sau armele de autoaparare cu bile de cauciuc sau cu gaze nu mai puteu fi decît deţinute la domiciliu. Oricum toată această iniţiativă nu făcea decît să transforme legea 295 într-o lege mai stufoasă şi mai puţin permisivă, fără a fi aduse argumente pertinente pentru modificare. Că tot vorbeam de motive, argumentul adus pentru a colecţiona numai arme fabricate pînă în 1938 era faptul că în practică poliţia nu poate sa identifice armele fabricate dupa un model pînă în 1945. Acest argument nu stătea în picioare, numai dacă ne gîndim că armele sunt identificate în general după anul de concepţie a modelului, ca de exemplu Colt 1911, Mauser 1896, Colt 1873, Steyr 1911, Beretta 1934 şi exemplele ar putea continua.

        În luna iulie reuşeam sa ajungem la Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională a Camerei Deputaţilor unde am avut discuţii asupra proiectului legislativ, iar majoritatea amendamentelor noastre au fost aprobate. Menţionez că acest lucru a fost posibil prin efortul susţinut al membrilor asociaţiei care prin întîmpinarile trimise au facut auzite doleanţele noastre. Pe lînga acestea A.N.C.A a încheiat un protocol de colaborare cu A.N.D.A, A.P.A.P, Sindicatul “Diamant” al poliţistilor şi Academia Naţională de Securitate, fapt ce ne-a ajutat de asemenea să putem ajunge la discuţiile de la Camera Deputaţilor.

Oricum procesul legislativ nu s-a încheiat după această întîlnire, şi pe tot parcursul verii am continuat să ne preocupăm în continuare de această problemă. Am reuşit să fim acceptaţi şi la consultările din cadrul Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională Senatului, astfel că pe data de 1 octombrie o delegaţie A.N.C.A a fost invitată la Senat pentru continuarea discuţiilor. Impreună cu partenerii noştrii din luna iulie la care s-a adaugat şi reprezentantul firmei Arrow am dat curs invitaţiei.

Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională a Senatului a fost receptivă la toate propunerile noastre şi cel puţin pe partea de colecţie legea va rămîne în forma actuală. Membrii comisiei au acceptat şi alte propuneri care chiar dacă nu făceau obiectul acestei iniţiative legislative au considerat că sunt benefice pentru a face obiectul modificării actualei legi. Numai dacă vorbim de faptul senatorii ca au decis sa urgenteze apariţia normelor de aplicare a legii care le aşteptăm din 2011 şi tot este un cîştig.

         Procesul legislativ în acest caz va continua şi sperăm că se va încheia cît de curînd. Imi pare rău că la aceste întilniri nu am vazut nici un reprezentant al vînătorilor sau al celor care practică tirul (ISSF, IPSC), aceştia reprezentînd o categorie însemnată a deţinătorilor de arme. Din fericire împreuna cu prietenul nostru statornic Dl. Vili Stancu preşedintele A.N.D.A am încercat şi de această dată să le apărăm drepturile chiar dacă nu sunt membrii ai asociaţiilor noastre.

           Oricum ţin să anunţ şi pe această cale că Asociaţia Naţională a Colecţionarilor de Arme reprezintă şi apără în primul rînd interesele membrilor săi. Oricare membru al nostru va avea tot sprijinul asociaţiei aşa cum s-a întîmplat şi în trecut. Acceptarea noastră la discuţiile din Parlament nu a fost un cadou ci doar rezultatul unui efort colectiv al membrilor Asociaţiei Naţionale a Colecţionarilor de Arme.

Ioan Gaucan

Secretar General A.N.C.A

Partajează