Așa cum scriam în ultimul editorial, pe 28 mai urma să donăm Muzeului Militar Național “Regele Ferdinand I” prima armă românească comemorativă de colecție. Iată că ce am spus s-a îndeplinit.
În incinta acestei prestigioase unități de cultură ne-am întîlnit pentru un eveniment unic în România pîna în acest moment. În cei 14 ani de existență Asociația Națională a Colecționarilor de Arme a avut și alte realizari și de aceea aș aminti de exemplu prima expoziție cu arme din colecții particulare tot aici la MMN.
Muzeul Militar Național “Regele Ferdinand I” este prin tradiție păstrătorul prototipurilor sau a capetelor de serie, astfel că pistolul ce a intrat astăzi în colecția muzeului este unul din cele 3 ce au parcurs cu succes încercarea de durabilitate de 10000 focuri. După cum veți vedea el se afla aici într-o companie ilustră lînga alte arme de concepție și producție românească precum revolverul Buescu, revolverul Dimancea, pistolul Avram și pistolul mitralieră Orița.
Pe lîngă membrii asociației au participat la acest eveniment distinși oaspeți din cadrul Ministerului Apărării Naționale, Ministerului de Interne, Companiei Naționale Romarm și Uzinei Mecanice Cugir.
Evenimentul a avut și o acoperire media deosebită, prin prezența echipelor de la Televiziunea Română, Pro TV și Kanal D.
Închei spunîndu-vă astfel, că la ceas de sărbătoare bicentenară a revoluției lui Tudor Vladimirescu, Asociația Națională a Colecționarilor de Arme cea care a colaborat cu UM Cugir la realizarea celor 100 de pistoale comemorative botează astăzi pistolul cu numele LP5.2 Pandur.
Găucan Ioan Ploiești 28.05.2021
Președinte Asociația Națională a Colecționarilor de Arme