REMINGTON 870, De Ioan Găucan

Partajează

De la prima apariţie a unei arme viabile pump-action ( pompă), adică a modelului Winchester model 1912 , acestea au devenit unele din cele mai versatile arme proiectate vreodată. Din primul Război Mondial şi pînă în zilele noastre armele pump-action şi-au cîstigat o binemeritată faimă .
Chiar dacă subiectul articolului este arma Remington 870 trebuie amintit faptul că prima armă cu adevarat funcţională pump action ( Winchester model 1912 ) a fost proiectată de Thomas Crosley Johnson ( inginer sef al firmei Winchester), bazîndu-se în parte pe proiectul M1893/97 al lui John Moses Browning. Designul cu magazia tubulară aflată sub ţeavă a devenit clasic, şi practic toate modelele de pînă în zilele noastre au aceeiaşi configuraţie.
Remington 870 a fost al cincilea mare proiect în seria armelor pump-action a firmei Remington. Primul model este fragilul Remington Model 10 apărut în 1908 după un proiect a lui John D. îmbunătătit de C.C. Loomis şi R. Barger . Urmează în 1921 Remington Model 17 proiectat de John Browning şi John Pedersen ( proiectul a fost adoptat de firma Ithaca la arma Ithaca 37). În 1929 apare Modelul 1929 proiectat de C.C. Loomis. Urmeză Remington Model 31 fiind prima cu ejectare laterală a cartuşului. Şi în fine Modelul 870 Wingmaster apărut în 1951 fiind un proiect al lui L.Ray Crittendon, Phillip Haskell, Ellis Hailston, şi G.E. Pinckney.
Se naşte astfel o armă care nu numai că s-a vindut în peste 10 milioane exemplare devenind practic cea mai cunoscută şi cea mai vîndută armă pump-action, dar care devine şi emblematică în galeria suratelor ei. Deţine recordul ca cea mai vînduta armă cu ţeavă lisă.
Remington 870 este o armă cu încărcare pe jos, fereastra de evacuare pe dreapta şi cu o magazie tubulară sub ţeavă. Arma are închizătorul blocabil în 2 extensii ale ţevii, iar cocoşul este intern. Ansamblul trăgaciului a fost împrumutat de la Remington 11-48 (semiautomată).Modelul original a fost proiectat cu şocuri fixe. În 1986 apare versiunea cu şocuri interschimbabile.

Proiectată iniţial ca armă de vînătoare a devenit curînd arma favorită în orice casă. Se spune că în SUA este la fel de uzuală în gospodărie ca şi un banal ciocan sau o mătură. Există sute de variaţiuni ale modelului 870 în calibrele 12, 16, 20, 28, şi 410. De la cele 15 modele originale s-a ajuns la o producţie diversificată de modele civile, poliţie şi armată. Variantele 870 pot fi grupate în :

Wingmaster – Oţel brunat cu patul de nuc. Au fost fabricate în modele field, skeet , trap. Iniţial foloseau muniţie pentru cameră de 70 şi aveau şocuri fixe, iar cele cu camera de 75 erau denumite Magnum. Modelele fabricate dupa 1986 au fost livrate cu şocuri interschimbabile. Pîna la introducerea modelului “Police” ele deveniseră deja populare în rîndul forţelor de ordine.

image002

Police – Oţel brunat sau parkerizat , pat de lemn, sintetic, sau sintetic rabatabil cu mîner pistol . Are o magazie mărită ( 8 cartuşe). Ţevile sunt mai scurte ( 14 sau 18 inch) cu şoc cilindric şi sunt capabile sa tragă cu orice muniţie inclusiv cu cea specială ( gaze lacrimogene şi proiectile de cauciuc). Poate fi accesorizată cu red-dot, laser, lanterne etc.A fost adoptată si de alte forţe de ordine publică de pe tot globul, din care putem da exemplu Australia, Bangladesh, Canada, Luxemburg, Suedia, Irlanda, Marea Britania etc.

image004

Marine – Nichelate cu pat sintetic . La începutul anilor 1970 Remington 870 a fost adoptata oficial de armata SUA. Încă din 1966 infanteria marină folosea Remington 870 MK1 împreună cu Mossberg 590şi Winchester 1200. Modelul militar era prevazut cu cu o magazie de 8 şi posibilitatea de a ataşa o baionetă.

image006

Express – Pat de lemn laminat sau sintetic, cu camera de 75.

image008

Express Super Magnum – Pat de lemn laminat sau sintetic cu camera de 90

MCS (Modular Combat Shotgun). Este ultima venită în serie. Este modulară şi poate fi rapid modificată pentru mai multe tipuri de misiuni gen luptă urbană. Poate avea pat de polimer sau numai un mîner pistol , magazie extinsă , şină Picatinny pentru montajul diferitelor dispozitive optice. Deasemenea poate fi ataşată la armele M4 sau M16 ( sistem cunoscut îndeobşte drept “Master key” rifle/shotgun combo)

image009
image010
image011

M870 – Faima şi fiabilitatea sa au dus la apariţia unor clone . Cea mai cunoscută este cea făcută de chinezi – Norinco HP9-1 – armă folosită de armata chineză ca armă standard în acest model. Se importă şi în SUA sub numele de Norinco Hawk 982 şi Interstate Hawk 982.

image013

Bibliografie:

http://www.remington.com
http://www.remingtonmilitary.com
http://www.rem870.com
http://en.wikipedia.org/wiki/Remington_Model_870
http://guns.wikia.com/wiki/Remington_870
http://archives.petersenshunting.com/content/remington-870

Remington Shotguns

Myszeowski Eugene -Remington Autoloading & Pump-Action Rifles
Shooter’s Bible 98th Edition
2008 Standard Catalog of Firearms

Partajează