REVOLVERUL COLT PYTHON 357 MAGNUM, de Roland Vladut

Partajează

Colt Python este un revolver de calibrul 357 Magnum produs de Colt’s Manufacturing Company of Hartford, Connecticut. Fabricarea acestui revolver a vizat clasa “premium” adica acele arme care se evidentiaza prin acuratetea executiei, calitatea superioara a materialelor folosite, precum si performantele armei respective la testele de precizie. Unii dintre cei mai mari colectionari sau specialisti armurieri din lume cum ar fi Jeff Cooper, Ian Van Hogg, Chuck Hawks, Leroy Thompson, si Renee Smeets, descriu revolverul Colt Python ca pe “cel mai bun revolver al tuturor timpurilor”.


DESCRIERE:

Colt Python este un revolver tip double action calibrat pentru puternicele cartuse 357 Magnum, este un revolver cu rama mare, tip Colt Large I-Frame avand reputatia unei precizii de tragere iesite din comun. Python-ul este de asemenea renumit pentru usurinta deosebita a armarii cocosului (germanii ii spun “Butterweich”- moale ca untul) targaciul se actioeaza foarte usor si cursiv, iar blocarea butoiului este extrem de precisa si stabila. Caracteristice pentru imaginea acestui revolver sunt : Bara de sustinere a tevii are aceiasi lungime cu teava insasi, carena ventilata a liniei de ochire si inaltatorul ajustabil. Cand cocosul revolverului este armat complet, exact in momentul apasarii pe tragaci, butoiul se blocheaza automat si perfect pe perioada percutiei cocosului. Toate celelalte revolvere au o minima toleranta chiar si in momentul armarii complete a cocosului. Spatiul dintre butoi si conul de preluare a glontului de la nivelul tevii
este extrem de mic, aceasta avand o influenta majora asupra vitezei cat si a preciziei glontului.
Modelul Bright Nickel a fost sistat odata cu introducerea in productie a mult mai rezistentelor modele Stain Stainless (inox mat) si Ultimate Stainless (inox lustruit oglinda). Modelele Royal Blue si cele din otel inoxidabil au fost produse de Colt pana in anul 2003 sub denumirea de Colt Python Elite Model.
Revolverul Python a fost produs cu diferite lungimi ale tevii: 2,5 inch, 4 inch, 6 inci si 8 inci. Modelul de 6 inci a fost cel mai apreciat iar cel de 8 inci a fost conceput ca un revolver de vanatoare. A existat si un model cu teava de 3 inchi foarte cauat de colectionari desi a fost produs in numar mare de exemplare.
revo2
Modelul de vanatoare de 8 inci dotat din fabrica cu luneta de tip Leupold x2, a vazut lumina zilei in 1988 si a fost denumit Python Hunter. Acesta a reprezentat primul pachet oferit de catre un mare producator pe piata armelor. Luneta era montata pe teava cu un dispozitiv Redfield iar revolverul era ambalat intr-o caseta Haliburton. Productia lui a incetat in 1990. De asemenea, a fost produs pentru ceva timp si un model calibrat 38 Special cu destinatia tragerii la tinta, in variantele Blue (brunat) si Nickel (nichelat).

Alte doua variante ale lui Colt Python au fost produse in numar mic de catre Colt Manufacturing Co. : Colt Boa in 1985 in calibrul 357 Magnum, fabricat pentru Lew Horton Distributing Company din Massachusetts si Colt Grizzly din inox in 1994 tot in calibrul 357 Magnum. Colt Boa era confectionat dintr-o teava de tip Python montata la un cadru Trooper Mk V. Au fost fabricate 600 bucati de 6 inci si 600 de 4 inci. Cel de-al doilea, Colt Grizzly din 1994, confectionat din otel inoxidabil, folosea de asemenea o teava de tip Python asamblata la un cadru King Cobra. Au fost fabricate 500 de exemplare cu teava de 6 inci si fara caneluri pe suprafata butoiului. Acest model avea gravat pe teava o urma de urs. Similar lui Colt Grizzly a fost si Colt Kodiak care in realitate era un Colt Anaconda avand drept caracteristica butoiul cu suprafata lisa, fara caneluri. 2016 Colt Kodiak au fost produse. revo3
De asemenea, datorita pretului de vanzare deosebit de mare al lui Colt Python fata de revolverele uzuale gen Smith & Wesson (primul fiind de 2,5 pana la 4 ori mai scump) firma Colt a produs si o varianta numita Colt Diamondback care era o copie perfecta a lui Python 357 Magnum numai ca pe un cadru mediu – Medium Frame – care fiind mai mic si mai ieftin a fost denumit si “Python-ul Saracului”.
Cele mai cunoscute variante ale lui Colt Python raman insa Colt Anaconda si Colt King Cobra despre care insa vom vorbi intr-un articol viitor.

INTREBUINTARE :
Conform specialistului in istoria armelor Colt, R.L. Wilson, revolverul Python este unul dintre cele mai cautate revolvere de colectie iar personaje importante ale istoriei recente au cumparat exemplare ale acestuia, mai mult sau mai putin personalizate. Astfel Elvis Presley avea o intreaga “gama” Python si derivate ale acestuia in colectia sa de arme de la Memphis. Regele Hussein I al Iordaniei a comandat o serie limitata de Python-uri de 4 si 6 inci unele dintre acestea daruindu-le unor prieteni apropiati. Atat rama cat si teava acestor arme purta stema regala aurita. Revolverul Python al regelui Juan Carlos I al Spaniei poarta numele acestuia gravat cu aur pe ambele fete ale ramei. De asemenea, Regele Khalid si Printul Fahed ai Arabiei Saudite, regele Hassan al Marocului, Seicul Zyed al Emiratelor Arabe Unite si Anwar El Sadat, fostul presedinte al Egiptuluisi Hafez al Assad, presedintele Siriei, vin sa completeze galeria de personalitati politice care au dorit sa aiba acest revolver in colectiile proprii. Tot aici se poate relata si un caz hazliu care leaga istoria revolverului Python de Romania. Yasser Arafat, fostul presedinte al PLO, care nu se despartea nici in pat de Coltul sau Python de 6 inci, i-a daruit prietenului sau apropiat Nicolae Ceausescu un revolver pe care i l-a prezentat ca fiind faimosul Python 357 Magnum. Evident ca “Geniul Carpatilor” s-a entuziasmat nestiind ca primise in dar “Pythonul Saracului”.
Revolverul Colt Python a fost unul dintre cele mai cautatea arme de recuzita pentru detectivii sau interlopii Hollywood-ului. Steve McQueen si Al Lettieri in filmul “Getaway” folosesc un Python de 4 si 6 inci. Don Johnson in “Dead Bang” se foloseste in lupta sa cu neonazistii americani de un Colt Python de 6 inchi. Michael Douglas in “Black Rain” (1989), Michael Madsen in “Getaway”(1994), Kevin Bacon in “Death Sentence” (2007) Denzel Washington in “American Gangster” si Clint Eastwood in “Magnum Force” au folosit si promovat imaginea lui Colt Python. De asemenea, un film politist francez celebru cu Yves Montand din 1976 purta un nume semnifivativ : “Police Python 357”
De indata ce a aparut pe piata, Coltul Python a fost adopatat de fortele de ordine americane, varianta de 6 inci pentru politistii in uniforma, iar cea de 4 inci pentru cei in civil. Folosire lor a fost continua pana cand locul revolverelor a fost luat de catre pistoalele semiautomate de 9 mm datorita avantajului numarului de focuri disponibil. Colorado Highway Patrol, Georgia State Patrol si Florida Highway Patrol au folosit Colt Python de 4 inci pana in 1999 cand in armamentul din dotare a fost introdus Smith & Wesson 40 Automatic. Colt Python s-a bucurat de o apreciere foarte buna printre fortele de politie din Franta, Olanda, Argentina si Mexic pana in anii 2000 cand revolverele au fost inlocuite si aici cu pistoale automate sau semiautomate de calibrul 9 mm.

CRITICI :

Istoricul oficial al firmei Colt, R.L. Wilson descrie Coltul Python ca pe un Rolls-Royce al revolverelor, iar istoricul armelor de foc Ian V. Hogg se refera la Python ca la cel mai bun revolver din istorie. Cu toate acestea, exista si detractori ai acestui mit, care critica tendinta revolverului de a se desincroniza in situatiile de folosire continuua si repetata. Astfel , ei apreciaza ca dupa aproximativ 30 000 de trageri la unele exemplare de Python s-a constatat producerea unui decalaj intre camera butoiului si conul de receptie al tevii astfel incat tragatorul poate fi improscat cu pulbere incandescenta in momentul impuscaturii sau ca revolverul nu mai percuteaza corect ratand focul atunci cand este folosit double-action. Cand apare aceasta situatie, este necesara o resincronizare a sistemului de blocaj al butoiului la un armurier specializat.

Bibliografie:
1. The Colt Python .357 Magnum Revolver by Chuck Hawks at www.chuckhawks.com accessed Apr 27, 2009
2. Thompson, Leroy; Rene Smeets (October 1, 1993). Great Combat Handguns: A Guide to Using, Collecting and Training With Handguns. London: Arms & Armour Publication. pp. 256. ISBN 9781854091680.
3. Wilson, R.L., The Colt Heritage, New York City: Simon & Schuster, 1987, P. 272.
4. Wilson, R.L., Colt: An American Legend, New York City: Abbeville Press, 1985, P 272.
5. Cooper, Jeff, „Cooper on Handguns,” Los Angeles, Petersen Publishing Co., 1974, P. 189.

Partajează