Revolverul Model 1892 de Jean Huon

Partajează

 

ISTORIC

Franța a început echiparea armatei în 1873 cu un revolver modern, și aici vorbim de modelul Chamelot-Delvigne. Era o armă de calibrul 11 mm, echipată cu un butoi de 6 focuri și o baghetă extractoare. Va fi urmat anul urmator de un model similar, mai ușor și cu o finisare mai bună, destinat ofițerilor. Amîndouă modelele utilizau muniție încărcată cu pulbere neagră și glonț de plumb.

În 1885 statul major al armatei franceze decide punerea la punct a unui nou revolver calibrat pentru aceeași muniție de 11 mm folosită de modelul 1873. Frema este inspirată după cea pusă la punct de Schmidt pentru revolverul elevețian model 1882. Arma a fost fabricată de către depozitul central de artileriei, dar nu a fost niciodată adoptată de armată, din acest motiv fiind fabricate doar cîteva exemplare.

În 1887, a fost realizat un nou prototip de revolver care folosea noua muniție de 8 mm în ideea de armoniza calibrul acestuia cu cel al puștii Lebel nou acceptate de armată. Chiar dacă arma era complet nouă, este vorba de o adaptare a modelului 1885 căruia i s-au adus diverse modificari.

Decizia a fost de a adopta acest revolver de 8 mm, și au fost comandate imediat 50.000 de bucăți la Manufacture Nationale d’Armes din Saint Etienne pentru a fi livrate in 1889. Datorită faptului că fabrica era deja supraîncarcata cu fabricarea puștii Lebel, a fost în măsură de a fabrica doar o mie de revolvere în intervalul dat.

Producția nu va merge însă mai departe, deoarece în această perioadă de profunde mutații în tehnologia și fabricarea armamentului, deja erau luate în considerare alte soluții. După un efemer model de încercare în 1889, s-a realizat un revolver cu extractor colectiv inspirat după modelul Colt recent adoptat de marina americană.

Acest model va fi cunoscut sub numele de revolver Model 1892 cu Pompă,  construcția lui nedepășind 50 de exemplare. Butoiul bascula pe partea dreaptă și se debloca manevrînd tija care prelungea axul cilindrului ( de unde și de numirea „cu pompă”).

Aceste 50 de revolvere „cu pompă”au fost supuse testării, revolverul destinat armatei suferind  noi transformari, iar modelul definitiv va fi adoptat la 3 iunie 1892. Luna următoare Manufacture Nationale d’Armes din Saint Etienne ( MAS) va înregistra o primă comandă de 5000 bucăți. Astfel industrializarea noului revolver în plină desfășurare se va încheia tocmai în 1927. Se estimează că au fost fabricate la  MAS în jur de 365000 exemplare.

Inițial, revolverul Model 1892 era destinat ofițerilor (cavaleriștii rămînînd dotați cu revolverul Model 1873). Jandarmeria îl adoptă la 7 iulie 1895. Îl vom regăsi deasemenea în poliție (din 1920 pînă în 1948), vamă, administrația penitenciarelor precum și la administrația apelor și pădurilor. Este prezent de-a lungul celor două războaie mondiale, precum și în timpul campaniilor coloniale. Între 1940 și 1945, armata germana îi va da denumirea de „Revolver 637(f)”. Iar cîteva companii de transporturi armate de bani îl vor utiliza pînă în 1970.

Înainte de 1914, o societate din St Etienne,  Lamure et Gidrol, va fabrica o frumoasă reproducere a Modelului 1892, marcată Acier Forge- St Etienne pe partea dreapta a carcasei. Acest model ale cărui piese nu erau interșanjabile cu cele ale versiunii militare,  va fi comercializat de armurieri și magazine de vînzare prin corespondență inclusiv de faimoasa Manufacture d’Armes et Cycles de Saint Etienne care l-a introdus în prestigiosul album de vînzări din 1893 pînă în 1922.

Alte copii ale modelului 1892 au fost fabricate în Belgia de industria din Liege, cu diferența că țeava avea ghinturile pe dreapta, pe cînd la cele franceze civile sau militare ghinturile se înfășurau pe stînga.

Frații Guisaola din Țara Bascilor spaniolă au realizat o armă asemănătoare Modelului 1892, dar ea nu avea fereastră de vizitare, butoiul basculînd la stînga ; arma a fost cunoscută  sub numele de Model 1915.

Singura țară în care s-a exportat Modelul 1892 a fost România care a adoptat această armă în 1896. Aceste modele nu au fost produse la MAS ci la fabrici private.

DESCRIERE

 Carcasa revolverului este o frema închisă, cu fereastra de încărcare pe partea dreaptă. O placă-capac solidară cu garda trăgaciului se află pe partea stîngă, asigurînd  accesul la mecanismul interior.

Prăselele cadrilate sunt facute din lemn de nuc.

Țeava are un alezaj de 8 mm, cu patru ghinturi cu înfășurare pe stînga – 240 mm.

Butoiul este canelat, și montat pe un suport basculant în vederea încărcării. Un extractor colectiv în stea permite ejectarea concomitentă a tuburilor goale. Extractorul este acționat de o tijă cu cap cadrilat cilindric care servește și ca ax al butoiului.

Aparatele ochire sunt formate din cătarea în forma de U frezată în partea superioara a carcasei și cuiul cătării aflat pe țeavă. Revolverul este în întregime brunat.

Caracteristicile Revolverului Model 1892.

Calibrul : 8 mm

Muniția : 8 mm model 1892.

Lungime totală : 240 mm

Lungimea tevii : 117 mm

Înălțime : 170 mm.

Greutate: 840 g

Capacitate butoi: 6 focuri.

Accesorii:

 Revolverul Model 1892, este purtat într-un toc adoptat în iunie 1893. Este confecționat din piele brună, neagră sau roșie. Tocul include o curea și două catarame  de alamă pentru centura de umar. El va fi modificat în 1909, cînd alveolele port cartușe vor fi suprimate și înlocuite cu 3 bucle mari ce pot conține fiecare un pachet de 6 cartușe.

Marina a utilizat un toc simplu deschis purtat la centură.

Muniția revolverului Model 1892.

 Origini

Cartușul de revolver Model 1892 a fost dezvoltat începînd cu 1897, dar nu a fost oficial adoptat decît cinci ani mai tîrziu. El concretiza dorința militarilor de a alinia calibrul armelor scurte regulamentare la cel de pușcă. După criteriile existente în acea epocă în Europa Occidentală prevala capacitatea de penetrare în detrimentul puterii de stopare.

Descriere

Cartușul cu glonț obisnuit  are tubul din alamă  cu ramă șanfrenată. Amorsa conține 0.025 amestec cu o compoziție pe baza de salpetru. Încărcătura inițială era formată din 0.73 g pulbere neagră, ce a fost înlocuită de 0.25 g pulbere tip T-bis ( fara fum) acoperită de o bură din carton. După 1945 au fost încărcate chiar și cu 0.34 g pulbere de proveniență germană reamestecată. Proiectilul cilindro-ogival cu cap plat este format dintr-un miez de plumb acoperit de o cămașă din tombac. Cîntărește 7.90 g și are o viteza inițială de 260 m/s.

Caracteristici

Diametrul glonțului : 8,19 mm

Diametrul tubului la guler: 8,59 mm

Diametrul tubului la bază : 9,08 mm

Diametrul tubului la ramă : 10,37 mm

Lungimea tubului: 27,2 mm

Lungimea totală : 36,8 mm

Greutate : 12,7 g

Sinonime

8 X 27 R

8 mm d’ordonance

8mm Reglementaire

DWM 525

Georg Roth 662

Contrar ideii răspîndite în străinătate, revolverul Model 1892 nu s-a numit niciodată Revolver Lebel. Același lucru este valabil și pentru muniție numită și ea deasemenea  ( și uneori marcată) 8 mm Lebel revolver.

Producția în Franța

Producția este împărțită între Cartoucherie de Bourges pentru modelele regulamentare și mai multe firme private din Franța ( S.F.M., Gevelot, Gaupillat, Cartoucherie Francaise, EBA, MFAC, MGM).

Producția în străinătate

Mai mulți fabricanți au produs muniția de 8mm Model 1892.

-Germania ( DWM, MEN)

-Austria ( Georg Roth, Hirtenberger)

-Statele Unite ( Alaska C)

-Marea Britanie ( Eley, Greenwood&batley)

-Italia ( Fiocchi)

-Turcia ( FCTI)

În Italia Fiocchi este ultimul producător de muniție de acest tip. Proiectilul blindat al acestei firme  cîntărește 7.20 g și are o viteză inițială de 260 m/s. Chiar dacă această muniție mai figurează în catalogul lor, nu este intotdeauna disponibilă.

Variante regulamentare

-Cartuș cu proiectil blindat regulamentar

-Cartuș experimental cu proiectil ușor din plumb și cămasă de aluminiu ( aceasta muniție a fost confecționată pentru misiunea Toutee în Africa 1897).

-Cartuș de tir redus cu proiectil sferic din plumb. Încărcătura constă dintr-o bucată de hîrtie nitrată.

-Cartuș orb cu proiectil fals de hîrtie încărcat cu 0.65g pulbere neagră specială.

Variante comerciale

-Cartuș cu proiectil blindat obișnuit, identic cu modelul regulamentar, cu camașa din cupru sau mai rar din aliaj de cupro-nichel, cîteodată și nichelată.

-Cartuș cu proiectil semiblindat cu aceeași greutate ca unul obișnuit (comandat de Cartoucherie Russo-Belge și fabricat la SFM).

-Cartuș cu proiectil exploziv cu vîrful crestat ( comandat de Guigniony, fabricat la SFM).

-Cartuș cu proiectil blindat expansiv pretăiat ( sistem Dum-Dum).

-Cartuș cu proiectil din plumb simplu.

-Cartuș reîncărcabil din alamă întinsă și capsă Boxer ( Lynx, MEN).

-Cartuș reîncărcabil din alamă și proiectil de plumb ( Paris Sport).

-Cartuș reîncărcabil din alamă, cromat, avînd o bandă striată deasupra ramei ( Megret)

-Cartuș reîncărcat provenit din tuburi de 32.20 modificate.

-Cartuș de tir redus cu proiectil sferic din plumb închis în tub.

-Cartuș de tir redus, sistem Gabet.

-Cartuș de tir redus Paris Sport de 16 mm și proiectil din Nylon.

-Cartuș de duel fictiv cu proiectil conținînd colorant.

-Cartuș pentru tir- marcator (brevet Lacam de Souzy) cu proiectil din grafit cu virful umplut cu vopsea alba.

-Cartuș cu alice ( a grenaille) închis.

-Cartuș cu alice ( a grenaille)  cu obturator din material plastic transparent.

-Cartuș cu alice ( a grenaille) cu încarcătura dublă.

-Cartuș orb fără proiectil,  închis cu un opercul de carton.

-Cartuș orb fară proiectil,  închis prin sertizare.

-Cartuș orb cu proiectil din lemn colorat în albastru, roșu, verde sau mov (Megret)

Arme ce utilizeaza munitia de 8mm Model 1892.

 -Revolver de încercări Model 1887 „cu pompă”.

-Revolver de ordonanță Model 1892.

-Revolver Galand 1893.

-Revolvere comerciale stil „Bulldog”, sau „Hammerless”.

-Revolvere comerciale vîndute de Manufacture Francaise d’Armes et Cycles de Saint-Etienne sub numele: Le Formidable, Le Colonial, Le Brigadier Municipal, L’Agent, Le Municipal, Le Terrible, L’Africain, Modele 1915.

-Revolvere spaniole, copii de Smith&Wesson Military and Police:Arizamendi, Orbea, Trocaola y Aranzabal.

-Revolvere spaniole, copii de Colt „New Army”: Cordura, Vleit, Garate y Antua.

-Revolvere copii dupa Smith&Wesson, Colt sau Nagant.

-Pistol semiautomatic Clair.

-Carabina Buffalo-Slave.

 IMGP5824-p                                                                                      Revolver mod.1892

 

 

 

 

 

 

 

Partajează