Nu stiu daca hotararea pe care am luat-o de a scrie acest articol se datoreaza faptului ca sunt in asteptarea venirii primului meu exemplar de Ruger New Model Single Six 22 .LR, sau poate faptul ca articolul precedent al D-lui Vili Stancu referitor la calibrul .22LR m-a determinat sa ma apuc iarasi de scris si de rapit timpul dumneavoastra liber Oricare ar fi raspunsul, ma gandesc ca ar trebui retinut ca in anul 2003 au fost aniversati 50 de ani de la introducerea celui mai popular revolver Singel-Action de calibrul .22 al tuturor timpurilor. Respectand aspectul si principiul de functionare traditional revolverelor Western, dar beneficiind de un mecanism modernizat si adaptat noilor conditii de siguranta, acest revolver intruneste toate calitatile pe care fie un pasionat de tir sau un colectionar avizat le asteapta de la o arma. Este meritul neindoielnic al lui Bill Ruger de a pune bazele unei productii moderne, care sprijinita de un design evoluat si tehnici de fabricatie de ultima generatie, a reusit sa aduca pe piata acest produs la un pret de-a dreptul echitabil.
Fabricat initial in calibrul 22 LR (care asa cum stim poate trage atat cartuse 22 short cat si long), a fost ulterior calibrat atat pentru .22 Magnum(WMR) cat si pentru .32 H&R Magnum. Mai tarziu, revolverul a fost livrat cu doua butoiase, unul pt variantele de .22 Short/Long/Long Rifle, iar celalalt pentru .22WMR/.22WRF.
Remarcabil la acest revolver este design-ul simplu, bazat pe rama clasica cu 3 suruburi, initial brunata, cu partea superioara plana, care cu aproximatie are o dimensiune de 7/8 din marimea ramei vestitului Ruger Blackhawk. Rama crosei este alcatuita dintr-o singura piesa dintr-un aliaj de aluminiu si respecta stilul Western, prin fixarea sa de tip 3-1-2 suruburi care o solidarizeaza de frema principala astfel incat piesa de lemn de alun monobloc care reprezinta praselele, va fi perfect rigidizata. Din acelasi aliaj este confectionata si teava care gazduieste bara ejectoare a cartuselor trase. Ca si la Celebrul SAA 1873, axul butoiasului este fixat doar printr-un simplu bolt transversal actionat de un arc helicoidal. Atat cocosul cat si tragaciul sunt actionate de arcuri helicoidale, mult mai usor de ajustat si mai durabile decat cele lamelare pe care le folosea batranul SAA 1873. Revolverul Single Six – varianta standard- are o catare fixata pe frema prin sistem “coada de randunica” iar modelul Super Single Six poseda o catare cu inaltator reglabil in doua axe si un cui al catarii in forma de rampa.
De-a lungul anilor Ruger a vandut un numar impresionant de revolvere Single Six, Bearcat, Blackhawk si Super Blackhawk. Actualmente se considera ca Firma Ruger este cea mai cautata in SUA pentru modelele de Single Action imediat in urma lui Colt dar cu care nu se poate compara din punct de vedere al pretului deosebit de mare al acestuia din urma. Amatorii de tir care au refuzat sa ia in considerare atat aspectele explicate in manualul de utilizare cat si experienta de peste100 de ani a firmei producatoare, au reusit pana la urma sa produca un numar semnificativ de accidente, fie prin folosirea improprie a revolverelor single-action, fie prin uzitarea unor incarcaturi neadecvate. Normal ca acesti diletanti nu au considerat ca ar fi fost propria lor vina astfel incat pe la inceputul anilor ’70 Sturm & Ruger Company a fost asaltata de o multitudine de procese costisitoare intentate de avocati extrem de agresivi. Cu toate acestea, Ruger a castigat toate procesele intentate, dovedind inca o data ca inca din 1953 a fost firma care a produs cele mai rezistente si sigure revolvere de tip single-action din cate au fost vre-o data fabricate. Totodata, Bill Ruger a re-proiectat in 1973 revolverul sau single-action facandu-l de tip“anti-idiot”. Rezultatul acestui proiect a capatat numele de “New Model” Single Six, Blackhawk si Super Blackhawk. Aceste noi revolvere prezinta un sistem de percutie prin bara de transfer (o inventie brevetata de Ruger Corp.). Vechiul arc helicoidal al cocosului a ramas pe loc, in timp ce noul arc al tragaciului devine un arc in forma de “U”. Prin deschiderea usii de incarcare este coborata gheara fixatoare a butoiasului, permitandu-i-se acestuia din urma sa se roteasca pentru a fi incarcate toate camerele. Cocosul nu mai este implicat in aceasta actiune ca la revolverele single-action clasice, el ramanand in pozitia de repaus. Nu mai exista pozitiile cocosului la “o treime” si ”la jumatate”, nu mai exista riscul scaparii cocosului pe o camera deja incarcata, au fost eliminate toate posibilitatile de accidentare datorate neatentiei si necunoasterii principiului Single-Action.
De-a lungul anilor au fost produse multe modele de rvolvere Single Six. Am avut ocazia sa studiez un catalog Ruger din 2003 si am constatat existena a 14 variante pe aceiasi tema: New Model cu partea superioara a fremei rotunjita mai frecvente decat cele cu frema superioara plata, catari fixe sau ajustabile, modele de tip “Bisley” sau “Bird’s Head” (cap de pasare), prasele in general din lemn de trandafir dar si din lemn de nuc, mahon sau abanos, prasele din imitatie de fildes sau sidef. Finisajul variaza de asemenea foarte mult, de la cele brunate in negru profund la cele brunate negru-albastrui, sau otel inoxidabil sablat sau polisat oglinda. Butoiasele difera de la 4 si 5/8 inch, 5 si ½, 6 si ½ pana la 9 si ½ inch. Calibrele difera si ele intr-o plaja de valori generoasa, incepand cu .17 HMR, .22 LR (sau .22 Short si .22 Long), .22 WMR (sau .22 WRF), si .32 H&R Magnum (sau .32 Short si .32 Long). Modelele convertibile sunt prezente in calibrul .22 LR and .22 Magnum, revolverul fiind oferit cu 2 butoiase.
Se poate afirma ca “New Model” este cel mai raspandit si apreciat model de vanatoare (in SUA si in Europa) si de tras la tinta. Modelul Super Single-Six convertibil Nr 6. este oferit in variante brunate si inox (KNR6) cu butoiasul de .22 LR cu caneluri externe si cu cel de .22 WMR necanelat. Lungimea tevii este standard de 6 si ½ inch. Praselele sunt confectionate dintr-o bucata monobloc de lemn de trandafir ce poarta emblema Ruger in culori argintiu si negru. Catarea este ajustabila la fel ca si la modelele Blackhawk si Super Blackhawk. Lungimea totoala a revolverului este de 296mm. iar greutatea sa neincarcat atinge 1020,6 g. Pretul unui exemplar in 2003 era de 389 USD pentru cel brunat si de 469 USD la varianta din otel inoxidabil. Astazi datorita scaderii puterii de cumparare putem calcula o crestere cu aproximativ 50 USD per bucata..
Pentru o armare mai usoara a cocosului unii autori recomanda taierea a 3 spirale din arcul tensor al acestuia, fara vreo repercursiune negativa asupra acuratetii tirului. Totusi, compania producatoare nu incurajeaza astfel de bricolaje astfel incat aceste modificari pot fi facute pe proprie raspundere. Intotdeauna nu uitati satineti revolverul indreptat intr-o directie sigura,si nu introduceti degetul aratator in garda pana nu sunteti gata de tragere. Actul tragerii unui foc este responsabilitatea exclusiva a tragatorului!!! Este recomandata atat munitia .22LR hollow point cat si cea cu camasa de cupru de tip High Velocity.
Din punct de vedere al acuratetii tirului, acest model poate fi comparat cu Diamondback de la Colt sau Mod 17-4 de la Smith & Wesson. Totusi daca ne referim la preturi, revolverul Colt este de departe cel mai scump din aceasta clasa, urmat pe pozitii de egalitate de celelalte doua. Nu pot sa spun ca revolverul Colt ar fi mai bun din punct de vedere al preciziei decat 17-4 sau Single Six, dar este adevarat ca exceleaza prin perfectiunea mecanismului de armare si eliberare a impuscaturii, prin usurinta cu care aceste mecanisme pot fi actionate. Pe locul 2 as pune totusi modelul 17-4 de la Smith & Wesson datorita fiabilitatii si usurintei de declansare a focului iar pe locul 3 ar urma natural, Ruger Single Six care desi ca precizie nu se deosebeste cu nimic fata de primii doi clasati, are totusi un mecanism actionat de arcuri ceva mai rigide, iar declansarea tragaciului se face cu o cheltuiala ceva mai mare de energie.
Bibliografie:
Chuck Hawkes : Modern Single Actions Revolvers
Sturm & Ruger Firearms Catalog 2003
Internet