Tactical Machine Pistol (TMP) & Special Purpose Pistol (SPP), De Vili Stancu

Partajează

În familia armelor de apărare Steyr TMP poate fi mai degrabă un pistol mai mare decît o armă automată mică. Dealtfel există şi o variantă fără mînerul anterior care funcţionează numai în regim semiautomat denumită SPP ( Special Purpse Pistol- pistol pentru utilizări speciale).
anca

Este un pistol semiautomat cu închizător inerţial ce foloseşte muniţia de 9 mm Parabellum. Cuprinde un număr de 41 de componente, iar corpul; şi carcasa exterioară sunt din materiale compozite, suficient de rezistente pentru a asigura funcţionarea închizătorului fără a fi necesară folosirea ghidajelor din oţel. Închizătorul este înzăvorît prin rotirea axială a ţevii, acest sistem fiind experimentat de Steyr încă de la începutul secolului, dar la care a renunţat ulterior în 1918. Ţeava se roteşte în nuturile practicate în corpul armei. În momentul declanşării, ţeava împreună cu închizătorul sunt împinse de forţa de recul spre înapoi.În acelaşi timp ţeava se roteşte în nuturile elicoidale dezavorînd şi eliberînd închizătorul care îşi continuă mişcarea spre înapoi. La capătul cursei acesta este împins de arcul recuperator către ţeavă, antrenînd un nou cartuş din magazie pe care îl introduce în cameră, apoi împingînd ţeava înainte realizează inzăvorîrea.

Selectarea foc cu foc sau automat se face la fel ca la Steyr AUG prin controlul presiunii degetului pe trăgaci. Arma este dotată de asemenea şi cu un selector suplimentar cu trei poziţii, în poziţia din mijloc permiţînd numai foc semiautomat.

Arma nu este dotată cu pat dar mînerul anterior poate asigura un control eficient asupra armei, şi cu puţin antrenament se poate trage relativ precis şi în regim de foc automat. Foc semiautomat se poate executa şi cu o singură mînă, greutatea lui fiind aproape egală cu cea a unui Colt .45, fiind chiar mai uşor decît multe alte pistoale de mare calibru.

Iniţial fabricat în calibrul 9 mm, s-a continuat şi fabricarea lui în varianta de .40 S&W. S-a încercat şi un sistem modular interschimbabil care să facă arma convertibilă pentru 9mm Steyr, 10mm Auto.

Date Tehnice:
Fabricant: Steyr Manlicher GmbH, Steyr Austria.
Funcţionare; în cărcare prin recul scurt.
Calibru: 9mm Parabellum.
Lungimea ţevii: 130 mm
Greutate fără muniţie: 1.3 Kg
Capacitate încărcător: 15, 20 sau 30cartuşe.
Cadenţă de tragere: 600 focuri/min.

UPDATE A.N.C.A 2014.
Arma a fost fabricată intre anii 1992-2001. În anul 2001, Steyr a vîndut proiectul lui Brugger &Thomet care a dezvoltat modelul Brugger &Thomet MP9.
Utilizatori: Austria – unitatea EKO Cobra
Italia – Gruppo de Intervento Speciale.

Partajează