Pistolul Walther PP poate fi considerat ca fiind unul dintre cele mai importante proiecte realizate în perioada interbelică de catre armurierii germani. Produs intre 1929 si 1945 in cantităţi considerabile, acest pistol, împreună cu modelul PPK (in principiu similar cu PP, dar mai mic) au fost folosite de poliţie şi de armata celui de-al III Reich bucurîndu-se de o apreciere unanimă. In perioada interbelică şi in timpul celui de-al II razboi Mondial producţia acestor modele a fost executată la fabrica Carl Walther din oraşul german Zella-Mehlis. După război, producţia acestor 2 modele a fost continuată in Franţa în fabrica Manurhin sub licenţa germană. Mai tîrziu, producţia lor a fost reluată in noua fabrică Walther din oraşul Ulm ab Donau. Datorită calităţilor excepţionale ale acestor pistoale, ele au fost folosite atît de populaţia civila , de poliţiile europene dar şi de ofiţeri ai diferitelor armate europene. Foarte multe copii apropriate ale lui Walther PP au fost produse in perioada postbelică în fosta RDG, Ungaria, România, Turcia si Statele Unite. In prezent, Walther PP si PPk sunt produse in SUA de catre Smith & Wesson Company sub licenţa fabricii de la Ulm.
In esenţă, Walther PPK este similar cu fratele sau mai mare PP, diferenţa constînd in construcţia fremei patului, astfel încît la PP rama posterioară a patului se interpune intre cele doua plăsele, (cea dreaptă si cea stanga) în timp ce la PPK frema patului are forma rectangulara a canalului magaziei şi rama posterioară este formată din plaseaua unica in forma de “U” pe sectiune confectionată in general din bachelita şi ulterior din plastic. Modele PPK interbelice şi din timpul razboiului erau confecţionate integral din oţel, iar cele aparute dupa razboi aveau frema din dur-aluminiu asa –zisele PPK-L (lightweight pistols).
In esenţă, Walther PPK este similar cu fratele sau mai mare PP, diferenţa constînd in construcţia fremei patului, astfel încît la PP rama posterioară a patului se interpune intre cele doua plăsele, (cea dreaptă si cea stanga) în timp ce la PPK frema patului are forma rectangulara a canalului magaziei şi rama posterioară este formată din plaseaua unica in forma de “U” pe sectiune confectionată in general din bachelita şi ulterior din plastic. Modele PPK interbelice şi din timpul razboiului erau confecţionate integral din oţel, iar cele aparute dupa razboi aveau frema din dur-aluminiu asa –zisele PPK-L (lightweight pistols).
Mai există o varianta a acestor pistoale, asa-numitul PPK-s, care poate fi descrisa ca fiind un hibrid intre PP si PPK, ce combina o frema de PP cu o ţeavă si culata de PPK (mai scurte). Acest tip de pistol a fost conceput pentru a evita interdicţia de import in SUA impusa de legea American Firearms Owners Protection din 1968. Această lege, limita marimea minimă a unei arme cu destinaţia de sport ce avea dreptul de a fi importata in Statele Unite. In acest sens, pistoalele mici cum este si PPK, nu erau admise la import. Păstrand însa frema de la PP modelul PPK-s prin marimea lui nu era afectat de legea sus-amintita , păstrînd totodata caracteristicile balistice ale lui PPK.( in ceeace priveste ţeava si culata).
In general, Walther PP era construit în intregime din oţel, bazat pe principiul blow-back (inchizatorul si culata fiind acţionate de forţa de recul) avand o ţeava fixa. Un numar mai mic de exemplare au fost fabricate în perioada interbelică avînd o frema de aluminiu iar cele ce aveau frema construita din oţel inoxidabil au fost produse doar dupa mijlocul anilor ’80 in Statele Unite sub patentul firmei Walther. Trăgaciul are o dublă acţiune si antrenează un cocoş extern care este asigurat de o siguranţă manuală ce protejeaza cuiul percutor in poziţia “asigurat”. Mecanismul este destul de complicat, specific inginerilor germani, cu multe piese mici si ştifturi. Cătarea este fixă şi se solidarizeaza cu culata printr-o “coada de randunica”. Magaziile sunt pe un singur rand iar butonul de eliberare al magaziei se găseşte de obicei pe partea stîngă a fremei, chiar sub culată şi inaintea plaselei. Cel puţin un numar redus de PP au fost produse atat inainte cît şi după al doilea Război Mondial in aşa-numitul “ Stil European” si anume cu butonul de eliberare al magaziei situate in partea de jos a patului. Atat Walther PP cat si PPK sunt prevăzute cu un indicator de “glonţ pe ţeava” reprezentat de un mic diblu metalic ce iese in evidenţă în partea din spate a culatei (de-asupra cocosului) atunci cand un cartuş este introdus pe ţeava. Acest indicator nu este prezent la modelele in calibrul .22LR.
De notat că cele mai multe PP si PPK au fost fabricate In calibrul 7,65mm (.32ACP), un numar ceva mai mic in 9mm Scurt (Kurz 9x17mm sau .380 ACP). In calibrul .22LR au fost produse un numar si mai restrans de exemplare dar, cele mai putine (si astfel din punct de vedere colectionistic cele mai cautate) au fost cele produse in calibrul 6,35mm (.25 ACP) care au fost fabricate in perioada timpurie a producţiei ambelor modele.
Dezasamblarea acestor modele era simplă şi nu necesita prezenţa nici unei scule specializate. Etapele erau urmatoarele:
1. se scoate magazia prin acţionarea butonului de eliberare.
2. se verifică dacă există glonţ pe ţeava
3. se trage de garda tragaciului in jos şi se blochează in poziţia deschis prin rotire
4. se trage culata complet către inapoi, se ridică de partea posterioară pentru a fi scoasa de pe şina fremei
5. culata se impinge către înainte si aceasta va ieşi de pe ţeavă
6. se scoate arcul helicoidal de pe ţeavă
Reasamblarea se face reluînd timpii de mai sus dar în sens invers.
Prin modelul PP Carl Walther a proiectat unul dintre cele mai frumoase si practice pistoale din istorie. Acest lucru se întampla la sfîrşitul anilor ’20. Walther PP, probabil cu excepţia lui Colt 1911, a fost cel mai copiat model de pistol de către mai toţi producatorii de arme din întreaga lume.
Pistolul Walther PP este printre primele dacă nu chiar primul pistol de mare succes din categoria pistoalelor compacte DA –SA, semiautomat din istorie. Este o minune prin simplicitatea sa şi acurateţea execuţiei precum şi prin designul inteligent si echilibrat. A fost produs pentru prima oarăîin Zella – Mehlis in provincia Thüringen in 1929. Primele serii au fost destinate atît pentru poliţiile europene cît şi pentru sportivii de tir. In timpul celui de-al doilea Război Mondial Walther a produs modelul PP pentru Wehrmacht. PP si PPk au devenit arma preferată a ofiţerilor de rang superior si al oficialilor NDSAP, multe dintre ele personalizate, fiind marcate cu ştanţa RZM, ministerul şi chiar numele persoanei careia îi era destinat pistolul respectiv, unele dintre aceste modele fiind gravate din fabrică si placate cu aur, fiind destinate înalţilor demnitari ai partidului sau Feldmaresalilor.
Din punct de vedere colectionistic un mare interes îl suscită exemplarele produse la Zella Mehlis ce poseda pansonul RZM (Reichszeugmeisterei – serviciul de intendenta al NDSAP) şi plaselele din bachelită neagră sau maron cu vulturul celui de –al treilea Reich pe ele. Daca gasiti un astfel de exemplar şi mai este si in calibrul 6,35 atunci puteţi fi siguri ca aţi devenit propietarul unei piese rarisime si de o certă valoare colecţionistica.
Adolf Hitler era si el posesorul unui PPK aurit în calibrul 7,65 cu care de altfel s-a si împuşcat pe 30 Aprilie 1945. La sfîrşitul războiului multe PP si PPK au fost duse ca trofee in SUA de catre soldaţii americani. În anii 50 -60, fictivul personaj al lui Ian Fleming, celebrul James Bond poseda un PPK atît in nuvelele cît şi in filmele seriei Bond, fapt ce a răspîndit faima pistoalelor Walther în lumea intreagă.
După cel de-al doilea Razboi Mondial, în 1952, prin faptul că Germaniei îi fusese interzis dreptul de a mai fabrica arme, producţia de pistoale Walther a fost preluată de catre firma Manurhin (Manufacture de Machines du Haut-Rhin) din Franţa. Un alt motiv al acestei schimbari a fost si faptul ca Zella Mehlis intra in componenţa nou formatei Republici Democrate Germane care se afla sub controlul sovieticilor, de unde Carl Walther, impreuna cu familia şi proiectele pistoalelor sale, cu mare greutate a reuşit să se refugieze, fiind obligat in 1952 sa accepte o convenţie de licenţiere cu fabrica din Haut-Rhin pentru producerea de pistoale de tip PP si PPK, convenţie care a durat pana in 1986. Incepînd cu 1957, prin schimbările survenite in relaţiile internationale, prin aderarea Germaniei de Vest la Pactul Nord-Atlantic Walther se reîntoarce in Germania Federală şi-si deschide noua sa fabrica la Ulm. Aceste schimbări survenite într-o perioada relativ scurtă au dus la diferite confuzii legate de locul sau mai bine zis ţara ce producea pistoalele PP si PPK. Datorită faptului că pe aceste modele apărea marcajul fabricii din Ulm şi inscripţia “Made in Germany” multă lume a crezut incorect cum că aceste pistoale erau realizate in noua fabrica de la Ulm, In realitate, fabrica franceză se specializase deja în producerea pistoalelor de calitate superioară, aşa încît Walther nu a mai considerat ca fiind necesar sa producă el modele de PP şi PPK în noua sa fabrică de la Ulm.
Pistoalele erau confecţionate in întregime de Manurhin, apoi trimise la Ulm unde erau inscripţionate cu “Made In Germany” in baza acordului de licenţă survenit in 1952. In 1978 în urma unor dezacorduri legate de licenţa producerii acestor pistoale survenite intre Walther si Manurhin vor aparea modificări. La acea data Walther încheiase un contract de licenta cu Ranger Manufacturing din Gadsden, statul Alabama SUA, pentru productia de PP si PPK şi un alt contract de distributie a acestor modele cu firma Interarms din Alexandria, Virginia, rezolvînd astfel şi mai vechea problema din 1968 care interzicea importul de PPK in SUA şi dusese la apariţia modelului PPK/s. Toate acestea au fost interpretate de către Manurhin ca fiind o încălcare a dreptului lor de licenţă exclusivă în producerea de modele PP si PPK. Francezii au continuat sa producă aceste doua modele şi după 1986 (moment cînd perioada de licenţă expirase) pistoalele produse după această data purtînd denumirea de Manurhin (PP sau PPK) şi vîndute in continuare în Europa. Din 2007 licenţa de producere a modelului PPK este deţinută de compania Smith & Wesson din SUA care produce în continuare şi modelul PPK/s.
In general, modelele PP (cu excepţia exemplarelor fabricate în perioada razboiului) beneficiau de un finisaj deosebit, poate unul dintre cele mai bine realizate din lume. Nu acelaşi lucru putem spune despre exemplarele create in timpul razboiului, la care se constată o diminuare progresiva a atenţiei acordate finisajului, pe masură ce Germania se apropria de dezastroasa capitulare. Deşi pistoalele fabricate în aceasta perioada beneficiau de un finisaj grosier, cu urme vizibile de frezare pe culată, fremă şi ţeavă, totuşi funcţionalitatea lor a fost întotdeauna foarte bună. Aparent paradoxal, aceste arme fabricate in timpul razboiului sunt cele mai cautate de catre colecţionarii din lumea întreagă.
Tip : Dublă Actiune (DA)
Calibre: .22LR , 6,35 Auto (.25ACP), 7,65x17mmAuto (.32 ACP), si 9x17mm (.380ACP)
Lungime Totală : 173mm Walther PP si 154mm Walther PPK
Greutate: 682gr. PP si 568gr.PPK
Lungimea ţevii : 99mm. PP si 84mm.PPK
Capacitatea magaziei: 8 focuri PP şi 7 focuri PPK